(foto) Lista cu cele mai bune 13 beri care au apărut în Moldova în 2015

beremoldovacollage
Foto: Top beri din Moldova PC: Dorin Nicolaescu-Musteață

Echipa #diez a vrut să descopere care sunt cele mai bune beri care au apărut în Moldova în 2015. Astfel, i-am cerut sfatul lui Dorin Nicolaescu-Musteață, care este unul dintre cei mai mari iubitori de bere din Moldova, fiind foarte activ în grupul Bere Moldova.

Astfel, potrivit recenziilor lui Dorin, iată cele 13 cele mai bune beri care au apărut în Moldova în 2015:

#13. Ring de la Cahul Pan – 2,7/5

Un minim de malț, corp mătăsos, destul de mult hamei picant cu tentă de ierburi medicinale. Decentă – 2,7/5.

Pe lung: În primul rând, culoarea e departe de brună – chihlimbar, cel mult. Aromă de niște hamei ierbos, apoi ierburi medicinale cu tentă de mentă. Malțul e greu de descris. Destul de curată, fără diacetil etc. Gust: foarte sec pentru o bere numită „brună” – dulceață ușoară, hamei medicinal, amărăciune relativ puternică – iute, cu ceva ciudat (tot medicinal?) în final. Corp mătăsos cu carbogazare slabă și fără mari defecte.

Dorin Nicolaescu-Musteață
Dorin Nicolaescu-Musteață

#12. Elvis Stout de la Puhoi – 2,8/5

Mult diacetil în aromă, gust relativ sec, prăjit cu note de cafea rece și scrum. Decentă, dar… diacetilul.

Pe lung: Aspect: brun închis, aproape negru, tulbure, spumă bej închis. Aromă „greoaie” de diacetil dulceag (un fel de untură cu ciocolată „Dor”), slab prăjit amărui – posibil hamei. Gustul e ușor, relativ sec, cu doar puțină dulceață vagă (zahăr ars, ciocolată dulce). Amăreala și malțul prăjit se manifestă mai mult prin scrum/lemn ars decât cafea sau ciocolată. Nici hameiul nu e prea evident. Într-un final, e o bere decentă, unicul defect semnificativ fiind aroma de diacetil. Seamănă cu o versiune mai „prăjită” și seacă a brunei de astă vară.

Photo Credit: Dorin Nicolaescu-Musteață
Photo Credit: Dorin Nicolaescu-Musteață

 

#11. Pumpkin Ale de la Litra și Smokehouse – 2,9/5

Un amestec din dulceață de malț, dovleac fermentat cu condimente. Puțin acetic.

Pe lung: Aromă de malț/caramel și, destul de pronunțat, dovleac condimentat (și fermentat). Dovleacul nu se evidențiază ca o legumă separată, ci împreună cu condimentele seamănă cu un fel de turtă dulce cu ghimbir. Iz slab de must de vin nefermentat, chiar o ușoară acrime. În gust, dovleacul e însoțit mai mult de cuișoare decât de ghimbir, care echilibrează caracterul fructat-vegetal al dovleacului. Amărăciunea de hamei practic lipsește. Are totuși un fel de aciditate ușor acetică în post-gust, care îți sugerează un must încă în fermentare. Corpolentă, dar ușor băubilă.

În final, e o bere echilibrată: nici prea mult dovleac, nici prea condimentată, nici prea multă bere  – doar puțin mai „deosebită”. Aciditatea din final însă devine deranjată spre fundul paharului.

Photo Credit: Dorin Nicolaescu-Musteață
Photo Credit: Dorin Nicolaescu-Musteață

#10. Elvis brună (nefiltrată) de la Puhoi – 2,9/5

Dulceață serioasă de malț caramelizat, dar și toastat/prăjit, hamei iute. Bună.

Pe lung: Aromă ușoară de diacetil/ulei de floarea soarelui (dar nu prea neplăcută), dulceață de caramel/malț toastat cu note de fructe puțin uscate, hamei picant. Gustul e destul de dulce (posibili prea dulce?) – un amestec plăcut de caramel brun, toast și fructe (semiuscate), final picant solid. În general, caracterul e asemănător cu Aurie, doar că e mai dulce și mai are și puțini taninuri în final.

Photo Credit: Dorin Nicolaescu-Musteață
Photo Credit: Dorin Nicolaescu-Musteață

#9. Litra Weizen – 3,0/5

Fructe (ananas) și cuișoare intense, dar gust și corp cam plat. Decentă.

Pe lung: Un chihlimbar întunecat și opac și spumă prea mică și nu prea cremoasă pentru un weizen. Aromă intensă de fructe, mai mult ananas decât banane, și picantă de drojdie/cuișoare – destul de ortodoxă pentru stil. Mai târziu apar niște biscuiți cu nuci și stafide. Gustul e mai slăbuț. În linii mari, e un weizen, dar pare cam spălăcit. Posibil, cauza e aceeași ca și a spumei modeste – carbogazare prea slabă. În rest, puține fructe, puțină aciditate tipică de grâu, dar și puțină dulceață (weizen-urile, de obicei, au puțin hamei). Corp moale, cam plat.

Photo Credit: Dorin Nicolaescu-Musteață
Photo Credit: Dorin Nicolaescu-Musteață


#8. Beer House Vienna – 3,1/5

Corpolență sănătoasă de Brewpub, tinerică cu malț „suculent” și o amăreală puțin alterată.

Pe lung: Foarte rece. Aromă: niște sulf/minerală, note ușoare de fructe? caramel? Gust: dulceață ușoară de malț caramelizat, un pic de fructe fierte, tânără și „suculentă” ca o bere de brewpub, corp cremos și consistent. Final cu amăreală ușoară cu iz cam dur (alterat?) de brewpub, asemănător cu notele picante din brânză cu mucegai.

Photo Credit: Dorin Nicolaescu-Musteață
Photo Credit: Dorin Nicolaescu-Musteață

#7. Guy Hop IPA de la Litra și York Pub – 3,1/5

Mai puțin aromat, cu amăreală puternică de coji de portocală și pin peste tot, malț în planul doi, dar și mici defecte. Bună, dar mai trebuie cizelată.

Pe lung: De obicei, nu scriu despre aspect, dar berea e prea tulbure ca să nu o observi. Aroma nu e prea puternică – chiar și Pale Ale-ul Litra e mai aromat – hamei cu note de coajă de portocală, malțul e mai greu de găsit. Din păcate, are niște defecte (ceva asemănător cu butoiul de varză murată). Gust: dulceață moderată vagă de malț caramelizat și hamei, hamei citric, coji de portocală și rășini de pin – practic de la început până târziu în post-gust. Corpul e în regulă, deși nu i-ar strica mai multă corpolență sau gust de la început – până la momentul când hameiul intră în scenă. Intensitatea și caracterul amărăciunii place, dar n-ar fi rău să aibă și mai multă aromă de hamei.

Photo Credit: Dorin Nicolaescu-Musteață
Photo Credit: Dorin Nicolaescu-Musteață

#6. Litra Chocolate Porter – 3,1/5

Aroma are niște ciocolată și cafea, dar componenta dominantă e drojdia. Gustul însă e în regulă – dulceață de ciocolată cu amărăciune moderată, puțini taninuri de vin roșu, final ușor iute. Astringența e plăcută și potrivită, făcând berea mai seacă și mai complexă.

Photo Credit: Dorin Nicolaescu-Musteață
Photo Credit: Dorin Nicolaescu-Musteață

 

#5. Litra Pils – 3,2/5

Curată, seacă și cu mult hamei, dar și un pic de drojdie. Bună, de calitate.

Pe lung: Un galben intens, aproape clar, spumă cremoasă, rezistentă. În aromă domină hameiul: hamei plăcut – dar nu în stil cehesc/continental – ci un fel de fructe puțin acrișoare, gen agriș. Nu e rău, dar cam neortodox pentru un pils (poate Centennial-ul din compoziție se manifestă în felul ăsta?). Are și o picătură de drojdie (pâine albă/aluat). Dacă cauți bine, găsești o picătură de malț – parcă niște urme de miere. E foarte curată – fără diacetil, grâne prăfuite, fuzel etc. Gustul e sec, poate chiar l-aș putea numi ușor acrișor (dar nu acru ca defect), cu același profil de fructe acrișoare ca și aroma. Hamei solid – corect pentru pils, enorm pentru un lager est-european – ierbos și picant. O picătură de drojdie și în gust. Este un lager de calitate, dar care are nevoie de careva ajustări minore.

Photo Credit: Dorin Nicolaescu-Musteață
Photo Credit: Dorin Nicolaescu-Musteață

#4. Litra Pale Ale – 3,2/5

Hamei proaspăt peste tot, grepfrut coajă de citrice, mai puține fructe sau malț. Bună.

Pe lung: Chihlimbariu semiopac, spumă medie, gălbuie – mare de la început, apoi scade repede și în final rămâne la grosimea de câțiva milimetri. Aroma e dominată de hamei, hamei proaspăt/verde, grepfrut, rășină iuție, dank, ușor fructe. Caramel nu prea iese la iveală, nici fructele dulci. Gustul e mai simplu și ceva decepționant după aromă – sec, hamei dominant, coajă de citrice picantă și iute, dank, hamei proaspăt verde. Mai puține fructe și foarte puțin malț. Aciditatea de CO2 pișcă tare. Amărăciune curată, seacă și plăcută.

Photo Credit: Dorin Nicolaescu-Musteață
Photo Credit: Dorin Nicolaescu-Musteață


#3. Sunstone Oatmeal Stout de la Alehouse – 3,3/5

Malț prăjit uleios, avocado/dovleac, puțin hamei iute. Bine.

Pe lung: La început are niște brânză puturoasă, care dispare cu timpul (dar nu complet). Apoi, niște malț prăjit uleios, fructe gen avocado (sau dovleac) – mai mult prospețimea lor decât dulceața – cu note specifice, dar plăcute de săpun. Gust de malț moderat prăjit, boabe de malț „uleioase”, fructe proaspete, dulceață slabă și amăreală ușor iute în final. Curat, ușor băubil.

Photo Credit: Dorin Nicolaescu-Musteață
Photo Credit: Dorin Nicolaescu-Musteață

#2. Sunstone West Coast IPA de la Alehouse – 3,6/5

Mult hamei (citrice și pin) și malț, echilibrată, „curată”, fără fructe mucegăite. Prea gazată. Foarte bine.

Pe lung: Aromă destul de intensă, citrice dulci, dar și note de pin, plus un pic de „dank” (simcoe?). Malțul e prezent și el – atât blond, cât și caramelizat. Nu are acel iz de fructe stricate și în general e curată. Un pic de alcool spre sfârșit. Gust: începe cu o aciditate mare de CO2 (mai puternică la început, apoi mai slabă, dar oricum prezentă). Are destul hamei și caramel, o dulceață moderată, amăreală moderată – iute, care devine tot mai moale. E corpolentă cu destul de mult malț, dar deloc lipicioasă. În final, un iz abia detectabil de murături nu prea proaspete.

Photo Credit: Dorin Nicolaescu-Musteață
Photo Credit: Dorin Nicolaescu-Musteață

#1. Sunstomes Jupiter de la Alehouse – 3,6/5

Malț serios cu hamei citric și fructe, într-un corp mare, dar și mătăsos și ușor băubil. Foarte bine.

Pe lung: Aspect: maroniu tulbure cu o spumă imensă bej. Aromă puternică de malț cu hamei citric, fructe foarte dulci și acrișoare. Un pic de brânză dulce. Gust: dulceață de malț solidă, echilibrată de hamei citric – prezent, dar pe planul doi. Corp foarte bun – consistent, mătăsos și băubil în același timp. Amăreală mare, dar echilibrată. CO2 mare (sau exagerat de mare).

Photo Credit: Dorin Nicolaescu-Musteață
Photo Credit: Dorin Nicolaescu-Musteață

Mai multe despre berile care sunt produse în Moldova sau care apar pe piața din Moldova vedeți în grupul: Bere Moldova.

Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente