(foto) Atelier 99 își propune să implice în proiecte tehnice ambițioase studenți de la diverse specialități

a
Foto: Primul eveniment din cadrul Atelier-99

În weekendul anterior, a avut loc un eveniment care va servi drept un bun început pentru crearea unui atelier, destinat celor pasionați de tehnologii și creație – cel de colectare a diverselor instrumente necesare pentru crearea Atelierului 99.

Ideea creării atelierului aparține unor tineri ingineri, Iurie Nucă și Victor Bujoreanu. #diez a discutat cu cel din urmă pentru a afla mai multe detalii despre ambițiosul proiect. „Evenimentul de astăzi este o primă etapă de creare a atelierului. Noi i-am îndemnat pe cei care doresc să ne ajute să adunăm cele mai importante elemente pentru atelierul nostru, cum ar fi burghia, fierăstrăul, pilele și alte tot felul de materiale de lucru. Avându-le pe acestea două, deja putem să ne gândim la un spațiu destinat laboratorului. Acesta, cel mai probabil, va fi oferit de Universitatea Tehnică a Moldovei”, spune Victor.

În cadrul evenimentului de duminică, băieților le-au fost dăruite diverse lucruri legate de electronică – plăci audio, plăci-mamă, DVD-Rom-uri, CD-Rom-uri, chestii care vor fi utilizate la etapele următoare. „Am vrut să demonstrăm oaspeților evenimentului cum va arăta atelierul în practică și am decis să creăm pe loc o lampă de masă, un cooler și un dispozitiv de încălzire a cănii, alimentat din USB”, povestește Victor.

„Ne dorim să adunăm oameni care își doresc să facă lucruri frumoase. Vom începe o promovare intensivă în rândul studenților UTM, întrucât probabil ei ar fi cei mai interesați să participe. Actualmente, UTM nu dispune de un spațiu unic, unde studenții de la diverse specialități pot să vină să lucreze împreună. În atelierul nostru, oamenii de la mecanică, energetică sau urbanism pot să se întâlnească și să colaboreze”, spune Victor. Tânărul menționează că, pentru început, cel mai probabil vor veni doar studenți UTM, însă scopul final este ca acest atelier să adune diverși specialiști, crafteri sau viitori medici.

La momentul actual, tehnica și tehnologia sunt foarte accesibile. Victor ne spune că, spre exemplu, un printer 3D costă foarte mult, până la 600 de euro e cel mai ieftin kit, iar unui tânăr nu-i va fi rentabil să-l procure, dacă îl va folosi de unul singur. „În cadrul unui atelier, printr-o colaborare financiară comună, un printer va fi folosit de toți. La fel și cum un dispozitiv CNC nu are rost să-l procuri singur. Noi ne propunem, pentru început, să creăm noi înșine unul, doar că, cu lasere mai puțin puternice, care va fi utilizat ulterior pentru gravat, pentru tăierea anumitor bucăți de lemn sau alte materiale”, povestește Victor.

Un alt aspect, în viziunea membrilor atelierului, este cum acesta îi va ajuta în dezvoltarea start-up-urilor în hardware. „Actualmente, sunt foarte puține start-up-uri care dezvoltă dispozitive, care combină bine partea reală din lume și partea de programare. Am calculat că sunt necesare investiții de opt mii de lei pentru a procura instrumentele necesare pentru crearea unui prototip. Atunci când dezvolți un produs, va fi nevoie de mai multe prototipuri, lucru care va fi posibil pentru start-up-urile din Moldova atunci când este un loc, unde tinerii se pot adunat și crea în comun ceva util”, accentuează Victor.

Dacă dorești să contribui la crearea atelierului și vrei să le oferi băieților instrumente sau alte materiale necesare, accesează pagina de Facebook a proiectului și discută cu organizatorii acestuia.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente