Chirtoacă își cere scuze de la Greceanîi pentru declarațiile sale sexiste și discriminatorii

collage
Foto: Zinaida Greceaîi și Dorin Chirtoacă

Marți, 30 iunie, Grupul de Inițiative Feministe a înaintat o plângere către Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității din Republica Moldova în care cere ca Dorin Chirtoacă să ofere scuze publice tuturor femeilor din Republica Moldova, în special celor care au o vârstă apropiată de cea de pensionare, precum și Zinaidei Greceanîi.

La scurt timp după ce mai multe platforme media și bloguri au preluat această plângere, Dorin Chirtoacă a scris pe pagina sa de Facebook un fel de scuze cu o doză de justificare.

Cum a răspuns Chirtoacă la acuzații

„Nici nu știu cum să încep… Din spusele colegilor și din seria de articole și postări online, am înțeles că de la «răul mai mic» am trecut la categoria «misogin».

Aș vrea să ne înțelegem corect, nu am avut o asemenea intenție și nici prin gând nu mi-a trecut să fac afirmații cu caracter discriminator sau mai grav, misogin. Îmi exprim speranța totuși că am fost poate greșit înțeles și încerc să explic. De altfel, am încercat să explic și ieri, în cadrul emisiunii «În Profunzime» de la ProTV.

Este de neimaginat pentru mine ca femeile să nu aibă dreptul și posibilitatea de a se afirma în administrație, politică sau în oricare alt domeniu.

Dimpotrivă, cred că în următorii 20 de ani femeile vor deține întâietatea în acest sens, în fața bărbaților. Femeile, de cele mai multe ori, se dovedesc a fi mai puternice decât bărbații și mai tenace.

Dacă mai ținem cont de faptul cât de mult au fost discriminate femeile pe parcursul istoriei în cel puțin ultimii 2.000 de ani și de faptul că dreptul cel puțin de a vota le-a fost oferit în unele state abia după cel de-Al Doilea Război Mondial, din câte țin minte de la istorie, atunci putem spune că recuperarea femeilor de pe urma acestei oprimări milenare durează până în ziua de azi.

Să fie clar, orice om, femeie sau bărbat, poate candida la orice vârstă, la orice funcție dacă legea îi permite! Cât ține de cazul concret, ce am avut eu în vedere era, de fapt, un reproș la adresa bărbaților din PSRM și de la Kremlin pentru faptul că au pus în situație o femeie, căreia un aliat al PSRM și simpatizant al mausoleului lui Lenin și-a permis să-i spună că-i „baba Zina, da-i de-a noastră” pe deasupra, lucru trecut cu vederea nu știu cum…

M-am uitat la Zinaida Grecianîi atunci când a făcut declarații despre rezultatul alegerilor. Pe cât de negru, plin de furie și cu spume la gura era Dodon, numindu-ne «râia liberală» și «maidanezi unioniști», pe atât de calmă și echilibrată era Zinaida Grecianîi, care a avut o reacție adecvată și de bun simț, iar pe fața ei se putea citi o stare de tristețe, dar și de eliberare și de ușurare, că a scăpat de o povară nu tocmai dorită. Este umila și subiectiva mea părere.

În ziua de 28 iunie, seara, la câteva televiziuni am spus următoarele: „Din păcate pentru bărbați, cel mai brav bărbat din PSRM și de la Kremlin în aceste alegeri a fost o femeie!”.

„În concluzie, ceea ce am vrut să spun este că, din punctul meu de vedere, nu a fost corect ca o femeie, la vârsta de 59 ani, vârsta de pensionare pentru femei, după ce a fost Ministru de Finanțe, Prim-ministru al Republicii Moldova, candidat la funcția de Președinte al Republicii, să fie pusă în situație de o gașcă de lași și fricoși, agresivi și bădărani, vânzători și trădători de neam și țară pe deasupra. Am mai adăugat că mai devreme sau mai târziu, probabil, Zinaida Grecianîi va renunța la serviciile acestora.

Ceea ce au făcut socialiștii a fost inclusiv să meargă împotriva modului în care evoluează în ultimii 10 ani societatea și administrația în toată regiunea și la Est și la Vest. Presupun că în mod conștient a făcut acest lucru, dorind să-i facă un rău și să aleagă o cale mai ușoară pentru ei, așa cum am spus și în scrisoare.

Este adevărat că luni, 29 iunie, în cadrul ședinței Primăriei Chișinău am făcut o afirmație legată de alegerea a două doamne în calitate de primari în două localități din suburbii și de situația doamnei Grecianîi. Sper că această afirmație să fie înțeleasă prin prisma argumentelor expuse mai sus și să nu fie scoasă din context.

Dacă am ofensat pe cineva, îmi prezint scuzele, în mod sigur nici prin gând nu mi-a trecut așa ceva. Dimpotrivă, mai degrabă am dorit să-i iau apărarea, dar am fost greșit înțeles!”

 

Nici nu stiu cum sa incep…Din spusele colegilor si din seria de articole si postari pe online, am inteles ca de la „…

Posted by Dorin Chirtoacă on Tuesday, June 30, 2015

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente