(foto) GirlsGoIT motivează fetele să aleagă domeniul tehnologiilor informaționale

5
Foto: Prelansarea proiectului GirlsGoIT în satul Mingir, raionul Hâncești

În satul Mingir, Raionul Hâncești, a fost lansat proiectul GirlsGoIT, pentru a atrage tinerele domnișoare să participe activ la promovarea domeniului IT în Republica Moldova.

Doar 30% dintre persoanele care activează în domeniul IT sunt femei. Astfel, pentru a atrage tot mai mult reprezentante ale sexului frumos, dar și pentru a crea noi locuri de muncă, a fost lansat proiectul GirlsGoIT.

Programul Girls Go IT își propune să inspire și să încurajeze tinerele care au o pasiune pentru tehnologiile moderne și comunicații, distrugând, astfel, mitul, potrivit căruia, se crede că sectorul IT este mai mult „al băieților”. De altfel, Programul GirlsGoIT are drept scop stimularea spiritului antreprenorial și al capacității de inovare în rândul fetelor din mediul rural, inclusiv al fetelor din grupurile vulnerabile, prin acordarea posibilităților de a stăpâni tehnologiile informaţionale.

 

Conferință de prelansare a proiectului GirlsGoIT
Conferința de prelansare a proiectului GirlsGoIT

La o conferință de prelansare a programului, care a avut loc în satul Mingir, raionul Hâncești, ministrul educației, Maia Sandu, a declarat că este foarte important ca tânăra generație să perceapă importanța cunoașterii înaltelor tehnologii informaționale.

„La momentul actual, realizăm unele schimbări ale proiectelor didactice. În acest mod, elevii, deja din clasa a șasea vor avea posibilitatea să învețe mai mult despre acest domeniu”, a declarat Maia Sandu.

La eveniment au participat:
# Ministrul Educației – Maia Sandu;
# Directorul Executiv al Centrului de Guvernare Electronică – Stela Mocan;
# Directorul Executiv al Asociației Naționale a Companiilor Private în domeniul TIC – Ana Chirița;
# Excelența Sa, Ambasadorul Ambasadei Suedeze în Republica Moldova – Ingrid Tersman;
# Directorul Adjunct al Programului Novateca – Gina Grotelueschen;
# Managerul Programului TEKEDU Abayomi Ogundipe.

Ei le-au vorbit participantelor despre strategiile și politicile educaționale în domeniu şi despre rolul TIC în reducerea inegalității de gen în Republica Moldova.

 

Ministrul Educației, Maia Sandu
Ministrul Educației, Maia Sandu
Irina Revin
Irina Revin

În cadrul conferinței, tinerele din Mingir au avut posibilitatea să asculte istoriile de succes a două tinere din Republica Moldova, care au reușit să se afirme pe plan internațional. Este vorba de Irina Revin, care a deschis propria companie IT.

„Am ales IT, pentru că acesta îmi oferă libertate. Libertate de exprimare, libertate de timp, libertate de mișcare, libertate a acțiunilor”, menționează Irina.

Un alt exemplu este cel al tinerei Maria Toma, care a elaborat aplicația „Aqua Mea”, funcțiile căreia sunt să aleagă o apă calitativă pentru consum, dar și să-i ajute pe oameni să găsească fântânile unde aceasta poate fi. „Eu însămi sunt un exemplu de succes. Cred că eu pot inspira multe persoane, deoarece, la doar 18 ani, am reușit să creez nu doar ceva frumos, dar și util pentru societate”, a declarat Maria.

 

Maria Toma
Maria Toma

După conferință, 25 de tinere originare din satul Mingir au fost instruite cum să creeze o pagină în HTML. Prima lecție de informatică la calculatoare performante a fost o surpriză plăcută pentru unele domnișoare.

„După acest eveniment, cred că îmi voi alege o carieră în IT, deoarece este o bună oportunitate de a mă dezvolta pe plan personal și profesional”, a menționat Alexandra Teacă.

 

Alexandra Teacă
Alexandra Teacă

„Domeniul tehnologiilor informaţionale din Republica Moldova este unul dintre cele mai de succes, cu locuri de muncă  bine plătite. Prin acest program am dori să sporim o implicare mai activă a fetelor din mediul rural, inclusiv a fetelor de etnie romă şi fetelor cu dizabilităţi, în domeniul IT”, a declarat Reprezentanta de ţară UN Women, Dna Ulziisuren Jamsran.

Sectorul Informațional și de Comunicații este în proces de dezvoltare rapidă și are un impact major asupra economiei, exporturilor, nivelului de ocupare a forței de muncă, astfel contribuind la creșterea venitului național. Sectorul TIC este unul din puținele sectoare în care Republica Moldova înregistrează un progres sporit. Acest progres este confirmat de analize la nivel național și rating-uri la nivel global. Contribuția TIC pentru PIB este de aproximativ 10%, cu o valoare de piață de peste 6 miliarde de lei anual.

 

Conferin'[ de prelansare a proiectului GirlsGoIT
Conferința de prelansare a proiectului GirlsGoIT
Prima lec'ie de elaborare a unei pagine HTML
Prima lecție de elaborare a unei pagini HTML
Prima lecție de elaborare a unei pagine HTML
Prima lecție de elaborare a unei pagini HTML
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente