Cazul StarNet: Ce riscă compania pentru neprotejarea datelor cu caracter personal?

10898173_763797947039935_5116658924095720359_n
Foto: PC: Facebook/Starnet

Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal al Republicii Moldova a pornit un proces contravenţional în privinţa companiei StarNet, după ce săptămâna trecută datele cu caracter personal a 153.000 de clienți au ajuns pe internet.

Astfel, a fost pornit un dosar pe fapta prevăzută la art. 741 alin. (1) Cod contravențional: nerespectarea cerințelor față de asigurarea securităţii datelor cu caracter personal la prelucrarea lor în cadrul sistemelor informaționale de date cu caracter personal.

Acum urmează ca materialele acumulate să fie transmise spre examinare în fond instanței judecătorești competente. Potrivit legislației în vigoare, pentru „nerespectarea cerințelor faţă de asigurarea securității datelor cu caracter personal la prelucrarea lor în cadrul sistemelor informaționale de date cu caracter personal”, compania StarNet poate fi sancționată cu amendă de la 4.000 la 10.000 de lei cu sau fără privarea dreptului de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Reamintim că în seara zilei de 26 februarie a avut loc cea mai mare scurgere de date personale din Republica Moldova. În Internet a fost plasată baza de date a clienților StarNet. Fișierele apărute în spațiul virtual, pe un cloud rusesc, conțin datele personale a peste 53.000 clienți, dintre care, câteva mii de persoane juridice. Totodată, fișierele postate conțin parolele de administrare ale tuturor site-urilor hostate pe serverele providerului dat. Vezi aici mai multe detalii.

Vineri, 27 februarie, Machedon susținea că toți clienții StarNet vor fi fidelizați și vor primi mai multe bonusuri drept despăgubiri pentru cele petrecute. Totodată, pe acest caz au fost reținute două persoane suspectate că ar fi implicate în scurgerea de date.

Potrivit lui Alexandru Machedon, directorul și fondatorul providerului, datele publicate reprezintă doar 3% din baza de date reală a StarNet, care conține circa 500 GB de date”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente