(video) Cazul StarNet: Au fost reținute două persoane suspectate că ar fi implicate în scurgerea de date

1796796_724496207636776_2065326359075817969_o
Foto: PC: Facebook/StarNet

Ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI, de comun cu Procuratura Generală, Brigada de Poliție pentru Destinații Speciale Fulger și Serviciul de informații și Securitate, au reținut în după-amiaza zilei de astăzi, două persoane care sunt suspectate că au obținut accesul ilegal la bazele de date din sistemul informatic al companiei StarNet.

Operațiunea a avut loc în baza sesizării parvenite din partea companiei sus-numite, pe fundalul căreia, Secția tehnologii informaționale și investigații ale infracțiunilor în domeniul informaticii a Procuraturii Generale, a pornit o cauză penală în baza art. 259 alin. (2) Cod Penal al RM (Obținerea accesului ilegal la informațiile din sistemele informatice de către persoane necunoscute).

Astfel, în urmă măsurilor speciale de investigații și acțiunilor de urmărire penală efectuate într-un regim de urgență de către angajații Direcției combaterea corupției a SPIA al MAI, SIS și Procuratura Generală, au fost identificate persoanele suspectate (hackerii) și adresele de domiciliu ale acestora.

Ulterior, în jurul orei 15:00, suspecții au fost reținuți, iar sistemele informatice ale acestora au fost confiscate.

 

 

Reamintim că în seara zilei de 26 februarie a avut loc cea mai mare scurgere de date personale din Republica Moldova. În Internet a fost plasată baza de date a clienților StarNet. Fișierele apărute în spațiul virtual, pe un cloud rusesc, conțin datele personale a peste 153.000 clienți, dintre care, câteva mii de persoane juridice. Mai multe detalii poți citi aici.

 

starnet

 

Astăzi, directorul companiei, Alexandru Machedon, a menționat ironic că toate aceste acțiuni sunt ca rezultat al dezvoltării sectorului TIC în Moldova. Potrivit lui Machedon, toți clienții StarNet vor fi fidelizați și vor primi mai multe bonusuri drept despăgubiri pentru cele petrecute. Cu informații noi despre aceasta, compania va reveni săptămâna viitoare.

Vezi aici și Declarația StarNet privind atacul cibernetic asupra sistemului informațional”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente