Alexandru Machedon: Datele publicate reprezintă doar 3% din baza de date reală a StarNet

10487323_796239750420246_6864499323937513445_n
Foto: PC: Facebook/Alexandru Machedon

„Datele publicate reprezintă doar 3% din baza de date reală a StarNet, care conține circa 500 GB de date”, declarația aparține directorului și fondatorul providerului, Alexandru Machedon.

Machedon afirmă că s-a implicat și a analizat mai detaliat incidentul produs și și-a expus concluziile personale. „Customer Data ca: nume, prenume, adrese, telefoane, e-mail, IDNP-uri, etc. nu se criptează, n-am văzut asta în niciun sistem CRM sau ERP de la liderii mondiali, tot ce-a trebuit (parole, accese, etc.) este criptat MD5 și alți algoritmi. Acești așa numiți „hackeri” au copiat datele de pe un Server de Development, printr-o altă stație virusată care avea deschis un Backdoor. Pe server și stație se află un mix de date, parțial învechite. Aceste date publicate reprezinta doar 3% din Baza de date reala a StarNet. Baza de Date StarNet reală conține circa 500 GB de date”, susține directorul providerului.

Totodată, acesta spune că multe din datele furate și publicate pe Internet, în Europa și USA nu se clasifică ca Date cu Caracter Personal. „În multe din aceste țări sunt tipărite cataloage tip Yellow Pages și distribuite gratuit, tot gratuit sau cu bani poți cumpăra legal, pe CD, sau online, zeci de baze de date cu cetățenii unui oraș, țări, companii, etc. Concluzie: Este un scandal provocat și umflat artificial de persoane interesate”, concluzionează Machedon.

Reamintim că în seara zilei de 26 februarie a avut loc cea mai mare scurgere de date personale din Republica Moldova. În Internet a fost plasată baza de date a clienților StarNet. Fișierele apărute în spațiul virtual, pe un cloud rusesc, conțin datele personale a peste 53.000 clienți, dintre care, câteva mii de persoane juridice. Totodată, fișierele postate conțin parolele de administrare ale tuturor site-urilor hostate pe serverele providerului dat. Vezi aici mai multe detalii.

Vineri, 27 februarie, Machedon susținea că toți clienții StarNet vor fi fidelizați și vor primi mai multe bonusuri drept despăgubiri pentru cele petrecute. Cu informații noi despre aceasta compania va reveni săptămâna viitoare. Pe acest caz au fost reținute două persoane suspectate că ar fi implicate în scurgerea de date.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente