(foto) Un grup de tineri entuziaști își propun să reînvie o legendă din nordul Moldovei

collage
Foto:Un grup de tineri cu inițiativă au invitat bloggeri și alte persoane interesate de reînvierea monumentelor istorice

Deja de câteva luni, un grup de tineri cu inițiativă din Capitală își pun în plan realizarea unor scopuri majore, precum ar fi restaurarea unui monument istoric.

În seara zilei de marți, 15 iulie, un grup de activiști locali printre care Irina Ghelbur, Marian Chirtoacă, Simion Berzoi și Vlada Ciobanu alături de un grup de tineri cărora le pasă de soarta patrimoniul național s-au adunat la o discuție despre un proiect important: restaurarea Fântânei Cadânei din satul Lipnic, raionul Ocnița.

 

Fântâna Cadânei la momentul actual, Agentia de Inspectare si Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova
Fântâna Cadânei la momentul actual, PC: Iurie Cojocaru

Potrivit datelor istorice, pe 20 august 1469, în regiunea satului Lipnic a avut loc bătălia lui Ștefan cel Mare împotriva tătarilor. Acest spațiu este unicul loc de pe teritoriul actual al Republicii Moldova, unde a avut loc o asemenea bătălie semnificativă a marelui voievod. După spusele unei legende locale, anume de la Fântâna Cadânei a și început lupta.

Cu toate acestea, fântâna are în spate și o altă poveste. Cu circa șase secole în urmă, cea mai frumoasă fată din localitate s-a aruncat în această fântână, deoarece un tătar dorea să o ducă în haremul său. Pe parcursul anilor, acest loc de legendă a fost reconstruit doar de câteva ori, ultimul proces migălos de curățare a izvorului datând din anul 1989.

Astfel, grupul de inițiativă format din mai mulți entuziaști, cu susținerea și implicarea Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova (AIRM), și-au propus să lanseze o campanie social-civică, ce are scopul de a „reînvia o legendă și de a zidi acest monument istoric”.

Potrivit lui Marian Chirtoacă acest proiect este foarte entuziasmant. „Unele idei pot fi realizate perfect, fără eforturi sau costuri enorme.”

 

Marian Chirtoacă
Marian Chirtoacă

Ion Ștefăniță, reprezentantul AIRM, a declarat în cadrul întâlnirii: „Pentru a realiza acest proiect este destul să apelăm la câțiva agenți economici și vom putea obține suma necesară. Costurile de restaurare se estimează la circa 40 de mii de lei, dar mai așteptăm și alte analize ale specialiștilor. Însă parteneriatul nostru mai are un scop binevenit: implicarea socială din partea persoanelor simple, și aceasta poate fi măsurată de la donații de bani, până la donații de materiale de construcții, și nu contează în ce cantitate.”

 

Ion Ștefăniță, reprezentantul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova
Ion Ștefăniță, reprezentantul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova

Simion Berzoi spune că îi unește același gând comun: „Ca lumea să se implice și să avem un grup de inițiativă mai mare. Noi venim cu mesajul și, prin urmare, cu alte contribuții necesare.”

 

Simion Berzoi
Simion Berzoi

Planul inițial de restaurare constă în scăderea riscului de alunecări de teren prin nivelarea teritoriului, crucea de lemn de pe lângă fântână ar urma să fie înlocuită cu una de piatră, iar colacul fântânei va fie substituit de asemenea cu unul nou. Totodată se dorește și instaurarea unui panou informativ bine poziționat pe care să fie indicate anumite note istorice, precum și legenda Fântânei Cadâne.

 

Una din propunerile schițe realizate pentru proiect, PC: Agentia de Inspectare si Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova
Una din propunerile-schițe realizate pentru proiect, PC: Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova

Câteva din idei planificate mai sus vor fi realizate cu ajutorul unor membri ai societății civile. Lucrărilor de restaurare sunt planificate să fie executate până la 20 august, atunci când se vor marca 545 de ani de la Victoria de la Lipnic. În cazul în care nu se va izbuti restaurarea până la sfârșitul lunii august, lucrările ar putea fi amânate pentru finele lunii septembrie.

Ion Ștefăniță a mai adăugat că speră ca acest proiect să servească drept un proiect exemplu, întrucât zona de nord a țării este bogată în monumente istorice, care însă necesită lucrări de restaurare. „Avem un scop fixat, și vom munci ca să fie bine realizat.”

Alte imagini și detalii privind proiectul le puteți accesa pe pagina de Facebook a Agenției.

 

O reprezentantă a comunității „Cocoșul Roșu”, care a fost gazda evenimentului organizat de grupul de inițiativă
O reprezentantă a comunității „Cocoșul Roșu”, care a fost gazda evenimentului organizat de grupul de inițiativă
Iulia Brad, blogger, oaspete al evenimentului
Iulia Brad, blogger, oaspete al evenimentului
Marian Chirtoacă
Marian Chirtoacă
La eveniment au fost prezenți și oaspeți mai mici
La eveniment au fost prezenți și oaspeți mai mici
Reprezentantul Ministerului Culturii a fost delegat pentru a invita grupul de inițiativă la o discuție în cadrul Ministerului
Vitalie Băbălău, reprezentantul Ministerului Culturii a fost delegat pentru a invita grupul de inițiativă la o discuție în cadrul Ministerului
Vlada Ciobanu
Vlada Ciobanu
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente