(foto, video) Aventurile tinerilor din 6 țări prin Republica Moldova

IMG_6108
Foto: Tinerii participanți în cadrul proiectului ‪#(Y)‎OurDiverCity

Tineri activi și entuziaști din 6 țări au vizitat Moldova, timp de 10 zile, în cadrul proiectului Youth in Action – „(Y)our DiverCity”. Tinerii au fost cazați la Vadul lui Vodă, însă au avut mai multe activități în Chișinău.

„(Y)our DiverCity” este un proiect care a adunat 39 de participanţi din 6 ţări (Moldova, Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Cipru şi Portugalia). Iniţiatoarele, dar şi coordonatoarele acestui proiect sunt Daniela Hadei şi Daniela Cibotari.

Scopul acestui proiect este valorificarea patrimoniului naţional, cultură fără bariere şi fără discriminare.

 

Daniela Cibotari şi Daniela Hadei
Daniela Cibotari şi Daniela Hadei

Prima provocare care le-a fost pusă spre a o rezolva a fost aceea de a găsi monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Pentru a face mai simplă găsirea, li s-a oferit câteva detalii legate de trecutul istoric şi de luptele ce le-a dus domnitorul.

 

Descoperă Moldova
Grupul de tineri din cadrul proiectului „(Y)our DiverCity”
Descoperă Moldova
Grupul de tineri din cadrul proiectului „(Y)our DiverCity”

Următoarea provocare a fost să-şi facă o poză trăsnită cu un număr mai mare de moldoveni. Spre marea mea mirare aceşti cinci tineri au vorbit în franceză cu mirele şi mireasa şi au făcut schimb de adrese electronice.

 

Descoperă Moldova
Grupul de tineri din cadrul proiectului „(Y)our DiverCity”

Moldovenii au tradiţii şi un port naţional deosebit. S-au convins de acest lucru şi participanţii acestui proiect. Ei au fost nevoiţi să găsească haine cu specific naţional, să pozeze şi să distribuie pe Facebook rezultatul.

 

Descoperă Moldova
Grupul de tineri din cadrul proiectului „(Y)our DiverCity”

Cine nu cunoaşte vestita melodie „Trandafir de la Moldova”? Tinerii noştri au avut sarcina de găsi melodia şi de a o fredona împreună cu călătorii unui troleibuz. Mai jos vedeţi un grup care repetă versurile, iar al doilea deja le interpretează.

 

S-a dus veste în toată lumea că plăcintele moldoveneşti sunt delicioase. De această dată, tinerii noştri trebuiau să presteze un serviciu în schimbul unei plăcinte din cadrul unui restaurant naţional. Administratorii nu au fost atât de deschişi şi nu le-au mers în întâmpinare, dar au găsit o plăcintărie în subsol unde li s-a dăruit această plăcintă cu brânză.

 

Descoperă Moldova
Grupul de tineri din cadrul proiectului „(Y)our DiverCity”

Următoarea provocare este de a găsi două monumente istorice de o importanţă deosebită pentru Republica Moldova. Monumentul în memoria victimelor deportărilor staliniste şi cel al lui Grigori Kotovski au fost găsite cu uşurinţă de către tinerii noştri, fiind ajutaţi de către locuitorii capitalei.

Descoperă Moldova
Grupul de tineri din cadrul proiectului „(Y)our DiverCity”
Descoperă Moldova
Grupul de tineri din cadrul proiectului „(Y)our DiverCity”

La finele zilei au gustat din bucatele tradiţionale, dar şi au încins o horă ca de zile mari. Iată mai jos câteva impresii de la doi participanţi ce reprezintă Cipru.

Crystalla Agathocleous: „Am aplicat la acest proiect fiindcă am avut ocazia să întâlnesc oameni din țări din care nu am mai cunoscut pe nimeni. Chiar îmi place proiectul. La City Quest am avut oportunitatea de a face cunoștință cu orașul Chişinău, dar pe lângă aceasta am avut un concurs cu localnicii și comunitatea de aici.

Moldovenii sunt diferiți decât cei din altele țări europene în care am fost: Italia, Franța, Belgia, Grecia. Oamenii și cultura de aici se deosebește. Oamenii sunt mai închiși în sine, decât cei din zona mediteraneană și țările din sud.

Îmi place să mă aflu aici, țara este verde, natura frumoasă. Dar drumurile nu sunt prea bune, sunt multe clădiri vechi și mai puține condiții. Trebuie să mergem departe ca să cumpărăm tot felul de lucruri și nu există o varietate mare de produse. În cele din urmă ne adaptăm, nu e atât de rău.”

Randy Dilday: „Mereu am vrut să vin în Moldova și mulți mă întrebau de ce am vrut să ajung aici. Îmi pare foarte interesant, se resimte trecutul sovietic.

Aflându-mă și locuind aici mi s-a părut un pic diferit. Nu sunt atât de multe comodități, dar reușim să găsim tot de ce avem nevoie. La City Quest am avut o ocazie de a vedea orașul și vederile de aici, de a întâlni localnicii și de a observa tradițiile. Mi se pare foarte diferit de România, unde de asemenea am călătorit; am crezut că va fi ceva mai similar. Sper să mă mai întorc.”

Mai multe despre Grupul de tineri din cadrul proiectului „(Y)our DiverCity vedeți pe Facebook cu hashtagul: #OurDiverCity

Prezentările țărilor celor 39 de participanți.

Reporter Stagiar, Doina Lisnic

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente