14 cele mai interesante întrebări de la Cupa Liceelor 2014

IMG_0491-620×413
Foto: Echipa Phi de la Liceul Orizont, locul II la Cupa Liceelor 2013

#diez a selectat 14 cele mai interesante întrebări de la Cupa Liceelor din 2014.

Reamintim că echipa Velvet de la Liceul Mircea Eliade din Chișinău a câștigat cea de a șasea ediție a Cupei Liceelor la jocul de Ce? Unde? Când?. Echipa Eliadorii plasându-se pe locul 2 a adus victoria liceului Mircea Eliade în clasamentul general pe licee.

#1 Publicitatea rețelei de fast-food Burger King, autorii căreia ar putea fi acuzați de publicitate neloială, sună așa: Mănâncă ca un împărat, și nu ca un…”

Î: Continuați citatul cu un singur cuvânt!

Răspuns: Clovn

#2 La mijlocul anilor ‘1990, un arhitect a avut o idee trăsnită, și anume – de a construi o statuie a Sfântului Ranieri, care cu sabia sa ar susține 14 mii de tone de marmură.

Î: Protectorul cărui oraș este Sfântul Ranieri?

Răspuns: Pisa

#3 Iată cum descrie un jurnalist impresiile sale după ce a făcut ceva: ”Imaginați-vă că pe ghețuș, mașina în care vă aflați se mișcă cu 110 km/oră, este ruptă în bucăți și din ea rămân doar roțile, bara de protecție și ușile. După care, fără a reduce viteza, automobilul se culcă pe o parte.”

Î: Ce a descris jurnalistul în așa mod?

Răspuns: Bobul

#4 „Noi toți doream ca fotograful să-și facă mai repede lucrul – în jur se adunase prea multă lume, și eu tot spuneam: Haideți mai repede, toți într-un pas!” Nu vă rugăm să spuneți cui aparțin aceste cuvinte.

Î: Pur și simplu numiți strada pe care avea loc filmarea.?

Răspuns: AbbeyRoad

#5 Medicul obstretician maghiar care a trăit în secolul 19, IgnazSemmelweis a reușit să reducă semnificativ răspândirea bolilor, începând să facă regulat o anumită acțiune înainte de a primi nașterile. Cu mult timp înainte, o anumită persoană a devenit celebră pentru că a făcut aceeași acțiune, o singură dată.

Î: Despre ce acțiune este vorba?

Răspuns: Să spele mîinile

#6 În 1904, pe străzile New-York-ului a apărut un propovăduitor ciudat. El stătea la intrarea într-o clădire și interzicea orășenilor să intre încolo, spunând că ceea ce este acolo e de la necuratul și asta e cea mai îngrozitoare încercare de a deveni egali lui Dumnezeu.

Î: Dar ce invenție era demonstrată în clădirea aceea?

Răspuns: Cinematograful

#7 Se consideră că pictorul francez Camil Coro făcea aceasta pentru a-și ajuta prietenii mai puțin renumiți – pictori care se confruntau cu probleme materiale. Drept urmare, cu probleme se confruntă acum experții contemporani.

Î: Dar ce anume făcea Coro?

Răspuns: Se semna pe picturile lor

#8 În timpul celui de-al doilea război mondial, în armata SUA, în calitate de cifratori erau utilizați mulți indieni din tribul navaho. Elaboratorii cifrului au inventat o mulțime de termeni și noțiuni noi, care lipseau în limba navaho. Astfel, beș-lo (peștele de fier) însemna submarin, da-he-ti-hi (pasărea tunetului) – avion de vânătoare, iar beș-be-cea-he (cușmă de fier) însemna Germania.

Î: Dar ce țară era cifrată ca deba-de-nih (oaie-durere)?

Răspuns: Spania

Comentariu: În engleză Sheep-pain.

#9 La data de 17 iulie 1955, o persoană celebră a spus următoarele cuvinte la deschiderea unui anumit obiectiv: ”Noi ÎL dedicăm idealurilor, speranțelor și evenimentelor grele care au creat America, în speranța că EL va fi un motiv de bucurie și inspirație pentru întreaga lume!” Este cunoscut faptul că în calitate de inspirație pentru crea LUI a servit insula lui Tom Sawyer.

Î: Dacă vă dați seama despre ce obiectiv este vorba, veți spune cine ținea cuvântarea!

Răspuns: Walt Disney

#10 Un marinar beat-criță a fost pedepsit foarte crunt, pedeapsă după care el timp de 4 ani nu a băut deloc alcool. Chiar în prima zi după atâția ani de abținere el s-a îmbătat până la pierderea cunoștinței. Obișnuit cu laptele de capră, fructele și apa de izvor, câteva zile după aceasta el a fost grav bolnav. Mai târziu el și-a continuat cariera de marinar, și în funcția de căpitan-adjunct al unei nave militare a murit lângă coasta Africii, în 1721. El și-a povestit istoria, aflându-se în Bristol, ziaristului Richard Still, care a publicat-o în câteva numere ale revistei „Englezul”.

Î: Prototip al cui a servit această persoană?

Răspuns: Robinson Crusoe

#11 Cu toate că au fost arătate doar 38 de zile, Harold Ramis spune că EA a durat 10 ani. În această perioadă, personajul principal nu s-a schimbat deloc, ceea ce nu trebuie să ne mire.

Î: Numiți-o pe EA prin 2 cuvinte, dacă aceasta este și denumirea filmului!

Răspuns: Ziua cârtiței

#12 Cred că v-ar fi destul de greu să construiți un turn stabil din 5-6 cești. În schimb pe un poster dedicat unui anumit domeniu, sunt reprezentate 15 cești albe, puse una peste alta și care nu cad.

Î: Ce reprezintă pe poster turnul respectiv?

Răspuns: Coloana Vertebrală

#13 Matematiciana Jean Sammet a participat la crearea câtorva dintre ELE. Pe coperta cărții ei, numele LOR este scris pe cărămizi care alcătuiesc o construcție cu o reputație proastă.

Î: Numiți-le pe ELE prin 3 cuvinte!

Răspuns: Limbaje de programare

#14 Atenție, ALFA și BETA sunt înlocuiri!

Psihologul social, Leon Rappoport, vorbind despre creșterea nivelului toleranței din SUA menționează că acolo este popular umorul care implică diverse minorități. Acesta însă, nu este un fapt negativ, pentru că în SUA umorul legat de minorități dă dovadă de ALFA, și nu de BETA. ”ALFA și BETA” este numele unui roman publicat în anul 1813.

Î: Despre ce roman este vorba, dacă el se află acum în cutia neagră?

Răspuns: ”Mândrie și prejudecată

Mai multe întrebări pe CUC

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente