(foto) Lăsați-vă mustață! Din 1 noiembrie în Moldova începe #Movember

alaiba3
Foto: Dumitru Alaiba, unul din cei mai activi susținători ai #movember în Moldova PC: Movember Moldova

Întreaga lună noiembrie este consacrată evenimentului de caritate numit „Movember”, ce urmăreşte să atragă atenţia asupra cancerului de prostată. În Moldova în 2013 a apărut o echipă de bărbați care se alătură campaniei.

Obiectivul Movember-ului este de a „schimba la față sănătatea bărbaților”, astfel 1 noiembrie este declarată ziua bărbieritului, zi în care participanții („Mo Bros’’) se rad și își iau angajamentul a-și întreține mustața toata luna. An de an “Movember” a crescut ca popularitate, fiind susținută și de lumea rugby-ului, companii aviatice sau chiar monumente istorice, în 2012, Big Ben și-a lăsat mustață.

Cum a început #movember? 

Conform Adevărul, buletinul de ştiri australian ,,Seven Nightly News“ a difuzat, în ’99, o ştire potrivit căreia un grup din oraşul Adelaide, din Australia de Sud, a hotărât înfiinţarea unei organizaţii numită Movember. Ideea a luat naştere într-unul din barurile oraşului australian, iar scopul era ca toţi bărbaţii să-ţi crească mustaţă în noiembrie. Iniţial organizaţia a numărat 80 de membri, iar principalul obiectiv a fost strângerea de fonduri pentru RSPCA (Societatea Roială Pentru Protecţia Animalelor), prin vânzarea unor tricouri cu mesaje ce încurajau bărbaţii să poarte mustaţă.

 

#movember în Australia PC: movember.com
#movember în Australia PC: movember.com

În 2004, un grup independent din metropola australiană Melbourne a organizat un eveniment în cadrul căruia 30 de bărbaţi şi-au lăsat mustaţă timp de 30 de zile, pentru a susţine lupta contra cancerului de prostată şi depresia masculină. Ulterior, acest grup s-a transformat în Fundaţia de caritate Movember. Din 2007, tot mai multe state au aderat la această mişcare care se manifestă la nivel global. Ţări precum Irlanda, Canada, Cehia, Danemarca, Spania, Marea Britanie, Israel, Africa de Sud, Taiwan şi Statele Unite ale Americii susţin cauza Movember şi au reuşit până în prezent să strângă peste 174 milioane de dolari.

#movember în Moldova 

Anul trecut în Moldova, un grup de tineri, au organizat evenimentul-frate al #movember, numindu-se #noshember, inițiat de Alexei Ciobanu. No shave november consta în a nu te rade deloc, nici barbă, nici mustață, pentru același principiu.

 

Participanții din 2012 la No Shave November
Participanții din 2012 la No Shave November

În 2013, o echipă din Moldova s-a înregistrat pe site-ul oficial al #movember (puteți să intrați în echipa Moldovei aici)

În echipă până în acest moment fac parte 27 participanți

 

Persoanele din Moldova care s-au înscris la #movember și au deja poze
Persoanele din Moldova care s-au înscris la #movember și au deja poze

Aceștia au fost primii 12.

#1. Dumitru Alaiba
#2. Daniel Belostecinic
#3. Dinu Castraveț
#4. Andrei Cibotaru
#5. Evgheni Alaiba
#6. Sergiu Foca
#7. Eugen Furculita
#8. Alexandru Lebedev
#9. Livicu Lupascu
#10. Igor Oprea
#11. Adrian Smolnitzki
#12. Suru Suru

Căpitanul echipei este Daniel Belostecinic. Dacă vreți să vedeți noutăți din Moldova #movember intrați pe pagina de Facebook.

#diez la #movember 

Echipa #diez se alătură de asemenea acestei campanii, astfel Alexandru Lebedev este cel care va încerca să aibă grijă de mustață timp de o lună. Vedeți profilul și donați aici: Mo Bro Alexandru Lebedev.

 

Alexandru Lebedev, #diez, înscris la #movember
Alexandru Lebedev, #diez, înscris la #movember

Cine se mai înscrie?

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente