Zi istorică pentru Moldova: Astăzi are loc semnarea Acordului de Asociere

434998_moldova_satin_flag_moldova_atlasa_flag_1920x1080_www
Foto:PC: sfm.md

Astăzi, 27 iunie 2014, UE semnează acorduri de asociere cu Georgia și Republica Moldova și finalizează procesul de semnare cu Ucraina.

Acordul pune un accent puternic pe democrație și statul de drept, drepturile omului și libertățile fundamentale, buna guvernare, o economie de piață care funcționează bine și pe dezvoltarea durabilă.

Cum va beneficia economia Republicii Moldova de Acordul de Asociere?

Acordul de Asociere cu Republica Moldova merge mult mai departe decât formele clasice de integrare, care oferă nu numai oportunități îmbunătățite de comerț și investiții, dar și asistență în reformele legate de comerț, cu scopul de a contribui la redresarea și creșterea economică, și la o mai bună integrare a economiei moldovenești pe piețele internaționale.

Cercetările economice sugerează că participarea Republicii Moldova la ZLSAC va stimula exporturile către UE cu 16 %, iar importurile din UE cu 8%.

De exemplu, produsele agricole moldovenești vor deveni mai atractive pe piața UE datorită eliminării taxelor de import în valoare de 43 de milioane euro pentru produsele agricole de bază și 3 milioane euro pentru produsele agricole prelucrate. Noile oportunități de piață din UE și standardele de producție mai ridicate în Republica Moldova vor impulsiona investițiile, vor stimula modernizarea agriculturii și îmbunătățirea condițiilor de muncă.

Republica Moldova va beneficia de noi oportunități comerciale și un acces mai ușor la piața UE.

Acordul va permite economiei Republicii Moldova să atingă standardele UE în ceea ce privește competitivitatea și, prin urmare, să ocupe treptat, locul său în economia mondială. Aceasta va deschide noi posibilități nu doar pentru comerțul UE – Republica Moldova, dar şi pentru comerțul Moldovei cu restul lumii, având în vedere recunoașterea la nivel mondial a normelor și standardelor Uniunii Europene. Sectoarele cele mai sensibile vor beneficia de perioade de tranziție lungi pentru a asigura adaptarea armonioasă a economiei Republicii Moldova.

Dispozițiile comerciale vor face piața din Republica Moldova mai deschisă pentru importurile din UE. Acest lucru va stimula concurența, care aduce în mod normal o scădere a prețurilor pentru consumatori. Potrivit cercetării independente, prețurile de consum sunt de așteptat să scadă cu aproximativ 1,0 la sută pe termen scurt și respectiv 1,3 pe termen lung.

Experiența a dovedit deja că producătorii moldoveni sunt în măsură să vândă mai mult pe piața Uniunii Europene. Acest lucru va deveni mai palpabil atunci când Moldova își va alinia standardele de securitate și sănătate la cele din UE pentru a vinde cu ușurință și în mod eficient pe piața UE, cea mai mare piață unică din lume. ZLSAC va permite Moldovei să treacă prin acest proces într-un mod ordonat și sprijinit tehnic, și să ofere producătorilor moldoveni acces liber la piața UE.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente