Astăzi se încheie perioada de 60 de zile a stării de urgență în Republica Moldova, iar aceasta nu va mai fi prelungită. Premierul Dorin Recean a anunțat că s-au creat condițiile necesare pentru asigurarea cu gaze naturale a regiunii transnistrene, ceea ce face ca măsura să nu mai fie necesară.
Starea de urgență a fost instituită pentru a permite achiziționarea de gaz și energie electrică după ce Rusia a oprit livrările către regiunea transnistreană. În cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) de astăzi, Guvernul a luat mai multe decizii pentru a sprijini populația în contextul crizei energetice.
Astfel, 1,2 miliarde de lei, proveniți din fonduri oferite de partenerii externi, sunt alocați pentru compensarea facturilor la încălzire. Cetățenii înscriși în programul de compensații vor primi între 500 și 1 400 de lei lunar, inclusiv pentru luna martie. De asemenea, 30 de milioane de euro din ajutorul umanitar de urgență oferit de Uniunea Europeană au fost transferați către Energocom. Din această sumă, 20 de milioane de euro sunt folosiți pentru achiziția de gaz pentru malul stâng al Nistrului, iar 10 milioane de euro – pentru energia electrică destinată malului drept.
Premierul Dorin Recean a declarat că sprijinul Uniunii Europene a fost esențial pentru prevenirea unei crize de securitate și umanitare provocate intenționat de Federația Rusă. Guvernul va continua să monitorizeze situația energetică și să ia măsuri pentru a proteja cetățenii de efectele creșterii prețurilor la energie.
Reamintim că ziua de 16 decembrie a fost data-limită în care Gazprom putea rezerva capacitățile lunare pentru a livra gaze în Moldova prin gazoductul transbalcanic. Acest lucru nu s-a întâmplat, fapt care a provocat instaurarea stării de urgență. În acest articol am explicat cum ajunge gazul rusesc în Stânga Nistrului și ce acțiuni pot întreprinde autoritățile de la Chișinău pentru a evita o criză umanitară.