SUA a oprit atacurile cibernetice împotriva Rusiei. Care sunt riscurile acestei decizii

gettyimages-918219856
Foto:Saul Loeb/AFP

CNN, citând un înalt oficial american, anunță că SUA au suspendat operațiunile și planificarea operațiunilor cibernetice ofensive împotriva Rusiei. Această decizie ar putea crește vulnerabilitatea Washingtonului în fața atacurilor cibernetice rusești, având în vedere capacitățile Moscovei în acest domeniu.

Suspendarea este „o lovitură majoră”, a spus oficialul citat de CNN, deoarece astfel de operațiuni necesită timp și cercetare. Există temeri că această pauză ar putea crește vulnerabilitatea SUA în fața atacurilor cibernetice rusești, având în vedere capacitățile hackerilor Moscovei de a perturba infrastructura critică și de a fura informații sensibile.

Suspendarea operațiunilor și planificării de către Comandamentul Cibernetic al SUA, unitatea responsabilă de apărarea și atacurile cibernetice, survine pe fondul eforturilor administrației Trump de a detensiona relațiile cu Rusia, la trei ani de la invazia Moscovei în Ucrainei.

Sediul Agenției Naționale de Securitate din Fort Meade, Maryland, în 2018. Sursă: Saul Loeb/AFP

Între timp, președintele american Donald Trump și vicepreședintele său JD Vance l-au blamat vineri pe președintele Ucrainei Volodâmâr Zelenski în Biroul Oval, aruncând relația SUA-Ucraina în incertitudine.

„Nu este neobișnuit ca Pentagonul să oprească acțiuni potențial destabilizatoare în timpul negocierilor, inclusiv operațiuni cibernetice”, a declarat Jason Kikta, fost oficial al Cyber Command, pentru CNN. „Însă, dacă și planificarea a fost suspendată, opțiunile ofensive ar putea deveni învechite și neviabile.”

Rusia și SUA au fost implicate într-un conflict cibernetic constant, Kremlinul folosind spațiul cibernetic pentru a obține un avantaj față de SUA, prin atacuri asupra infrastructurii critice și influențarea alegerilor americane. În răspuns, hackerii din armata și serviciile de informații americane au intensificat atacurile asupra infractorilor cibernetici și agenților ruși.

Din 2016, Rusia a folosit roboți, troli și hackeri pentru a încerca să influențeze alegerile prezidențiale din SUA, repetând această strategie în fiecare ciclu electoral, scrie CNN.

Comandamentul Cibernetic al SUA a fost creat acum mai bine de un deceniu pentru a răspunde amenințărilor cibernetice, inclusiv din partea Rusiei și altor state. De atunci, el s-a extins semnificativ, ajungând să includă mii de specialiști care desfășoară misiuni ofensive și defensive.

Comandamentul trimite specialiști la aliați din întreaga lume pentru a-i ajuta să apere infrastructurile lor cibernetice împotriva atacurilor. Un exemplu este misiunea din Ucraina din decembrie 2021, când a ajutat Kievul să se pregătească pentru atacuri cibernetice rusești.

În ciuda schimbărilor în planificarea Comandamentului Cibernetic, o altă agenție federală majoră de securitate cibernetică a declarat că nu își modifică poziția.

Agenția americană pentru Securitate Cibernetică și Infrastructură, principală agenție civilă responsabilă cu apărarea rețelelor federale împotriva atacurilor cibernetice, a spus duminică seară pe X că misiunea sa este de a „apăra împotriva tuturor amenințărilor cibernetice la adresa infrastructurii critice a SUA, inclusiv din partea Rusiei.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente