UTM și CYBERCOR continuă instruirile în securitate cibernetică pentru ofițerii din cadrul structurilor subordonate MAI, sub coordonarea expertului Dinu Țurcanu

UTM 2
Foto:UTM

Într-un context tot mai provocator din punct de vedere al securității cibernetice, Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), împreună cu partenerii săi, continuă să joace un rol esențial în educația și formarea profesională a celor implicați în protejarea infrastructurilor digitale ale statului. Astfel, seria instruirilor privind securitatea cibernetică continuă cu un nou pas important: instruirea a 39 de ofițeri, conducători din cadrul structurilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Evenimentul s-a desfășurat la invitația colonelului de poliție, Vitalie Moisei și a comisarului principal, Ion Indricean, din cadrul Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare” a MAI.

Sesiunea de instruire a fost condusă de către Dinu Țurcanu, conferențiar universitar, doctor, prorector pentru digitalizare al UTM și coordonator strategic al Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”. Cunoscut pentru expertiza sa vastă în domeniul securității cibernetice, Țurcanu a prezentat cu dexteritate tematica: „Cybersecurity Awareness pentru personalul unei organizații. Tipuri comune de atacuri cibernetice”, oferind participanților cunoștințe valoroase și soluții aplicabile pentru gestionarea riscurilor cibernetice.

Sursă: UTM

În cadrul instruirilor, expertul în domeniu, Dinu Țurcanu, a evidențiat importanța creșterii gradului de conștientizare a securității cibernetice în rândul personalului organizațional, oferind exemple concrete de atacuri cibernetice frecvente și soluții eficiente de protecție.

Subiectele abordate în cadrul sesiunii au fost:
# introducere în Securitatea Informațiilor și Cybersecurity (importanța Securității Informațiilor și Cybersecurity);
# recunoașterea amenințărilor cibernetice (tipuri comune de atacuri cibernetice);
# bune practici pentru protecția datelor (măsuri de protecție de bază, protecția datelor sensibile, securitatea dispozitivelor mobile, munca la distanță, utilizarea rețelelor sociale);
# proceduri de răspuns la incidente (cum să reacționezi în cazul unui atac).

Pornind de la realitatea că atacurile cibernetice devin tot mai elaborate, scopul instruirii a fost familiarizarea personalului din structurile de securitate privind comprehensiunea tipurilor comune de atacuri cibernetice și strategiile de prevenție. Astfel, participanții au analizat un incident real de securitate cibernetică, identificând măsurile ce ar fi putut preveni atacul. Au fost abordate și subiecte critice, precum: phishing-ul (inclusiv spear phishing), securitatea dispozitivelor mobile, protecția aplicațiilor bancare și măsurile de prevenire în caz de furt sau pierdere a datelor.

Pe parcursul instruirilor, Dinu Țurcanu a evidențiat faptul că orice persoană dintr-o instituție poate deveni o verigă slabă în lanțul securității cibernetice. Un singur clic pe un link malițios poate declanșa un atac devastator, compromițând datele personale, reputația organizației și stabilitatea financiară. Prin urmare, fiecare angajat trebuie să conștientizeze responsabilitatea individuală în protejarea infrastructurii digitale. În acest context, participanții s-au familiarizat cu utilizarea aplicației Google Authenticator, un instrument cheie în securizarea accesului la conturile personale și profesionale.

Sursă: UTM

În încheiere, Dinu Țurcanu a subliniat importanța formării continue în acest domeniu și a răspuns tuturor întrebărilor participanților, oferindu-le soluții concrete pentru îmbunătățirea securității cibernetice în cadrul instituțiilor pe care le reprezintă.

Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), prin intermediul Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”, cu suportul financiar al Fundației pentru Dezvoltare din Republica Moldova, coordonator al grantului Google, oferit Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor” își asumă misiunea de a transforma Republica Moldova într-o națiune cibernetică puternică și rezilientă.

În fața amenințărilor cibernetice în continuă evoluție, prevenția și educația digitală sunt armele cele mai puternice. În acest context, Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), prin intermediul Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor” demonstrează că viitorul unei societăți sigure începe cu informare și pregătire adecvată. Astăzi, mai mult ca oricând, este momentul să investim în cunoaștere, vigilență și responsabilitate digitală, pentru a construi împreună un viitor cibernetic mai sigur.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente