În regiunea transnistreană încep deconectările de la energia electrică

lumina bec
Foto:Construction Times

În regiunea transnistreană încep deconectările programate de la electricitate. Potrivit platformei Zona de Securitate, în ultimele două zile, cetățenii din Stânga Nistrului au consumat de două ori mai multă energie electrică după ce transportul de gaze naturale rusești prin teritoriul Ucrainei a fost oprit.

Pretinsul Minister al Economiei din regiune, care se ocupă și de sectorul energetic, informează că începând de astăzi, 3 ianuarie, vor avea loc întreruperi programate ale energiei electrice. Deconectările sunt cauzate de faptul că locuitorii consumă în prezent mai multă electricitate decât produce sistemul energetic.

Electricitatea va fi întreruptă în orașele și raioanele enumerate mai jos.

În intervalul orar 18.00-19.00:
# municipiul Tiraspol – centru, cartierul „Sudic”, zona maternității, zona bacului;
# raionul Grigoriopol – satul Mălăiești;
# orașul Râbnița – strada Chișinău, strada Stepan;
# raionul Râbnița – satele Ulma, Mocra, Vâhvatinți, Kirova, Noua Viață, Zozuleni.

În intervalul orar 19.00-20.00:
# municipiul Tiraspol – zona Mechnikov, colhoz Frunze, zona Borodinka;
# raionul Slobozia – satele Hlinaia, Corotnoe, localitatea Krasnoe;
# raionul Grigoriopol – nordul satului Butor, sudul satului Tașlâc, satul Tocmazia;
# orașul Râbnița – strada Valcenco;
# raionul Râbnița – satele Erjova, Saracea, Jura, Butuceni.

În intervalul orar 20.00-21.00:
# satul Gâsca;
# raionul Slobozia – satele Parcani, Ternovca, Mereni, Crasnogorca;
# raionul Grigoriopol – satele Butor, Vânătoria (nord și centru), nordul satului Tașlâc, Speia;
# raionul Râbnița – satele Molochișul Mare, Crasneni, Broșteni, Dimitrova, parțial Ploti, Ivanovca, Haraba.

În intervalul orar 21.00-22.00:
# orașul Tighina – zonele Borisovca, Pentagon, satul Proteagailovca;
# raionul Grigoriopol – satele Gârtop, Hlinaia, localitatea Maiak, Bruslaki, Mocriachi, uzina de polimeri;
# orașul Dubăsari – Corjova, Mahala (comună aflată parțial sub controlul autorităților constituționale);
# raionul Râbnița – satele Șmăleni, Cobasna, Mihailovca Nouă, Andreevca;
# orașul Camenca – sectorul industrial;
# raionul Camenca – satele Podoimița, Valea-Adâncă, Constantinovca.

Conform jurnaliștilor de la Zona de Securitate, perioada de deconectare-reconectare a energiei electrice poate fi extinsă cu până la 30 de minute.

Pe 1 ianuarie Centrala electrică (MGRES) a trecut la utilizarea cărbunelui pentru producerea curentului electric, doar pentru consumul intern al regiunii. Din datele disponibile public, înainte de criză, Centrala dispunea de stocuri de cărbune care ar putea acoperi întregul consum de energie electrică al regiunii transnistrene pentru o perioadă cuprinsă între 30 și 50 de zile. Volumul disponibil de cărbune era estimat la circa 69 3000 de tone, dar calitatea acestuia nu se cunoaște.

De asemenea, pe 1 ianuarie, încălzirea centralizată și furnizarea apei calde au fost sistate în mai multe localități din Stânga Nistrului. Doar câteva instituții medicale și instituții publice sunt conectate la căldură, scrie Zona de Securitate.

Gazul a fost oprit și în localitățile controlate de autoritățile constituționale, dar care sunt conectate la sistemul de aprovizionare cu gaz din regiune. Printre acestea se numără: Varnița, Cocieri, Corjova, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pârâta, Pohrebea și Vasilievca, Copanca, Hagimus și Fârlădeni. Cele mai vulnerabile sate sunt Varnița și Copanca, care, pe lângă dependența de gaz, sunt conectate și la aceeași sursă de energie electrică provenită exclusiv din regiune.


Din 1 ianuarie 2025, malul drept al Nistrului nu mai consumă energie electrică produsă la Centrala de la Cuciurgan din regiunea transnistreană. Amintim că Republica Moldova este în stare de urgență. Aceasta a fost declarată după ce Federația Rusă a dat de înțeles că nu își va îndeplini obligațiile contractuale privind livrarea de gaze în Stânga Nistrului. Moscova trebuie să livreze gaz la Tiraspol până pe 30 septembrie 2026 și o poate face prin surse alternative, cum ar fi gazoductul TurkStream.

În lipsa gazului rusesc, anul 2025 ar putea să aducă țării noastre o criză umanitară în Stânga Nistrului. Cum vor face față cetățenii Republicii Moldova „amenințărilor” estice și ce urmează după revelion am încercat să vă explicăm în acest articol.

Guvernul a anunțat că, în ianuarie 2025, S.A. Energocom va acoperi necesarul de energie electrică al Republicii Moldova (malul drept al Nistrului) prin producție internă și importuri din România.

În contextul stării de urgență în energetică, autoritățile Republicii Moldova îndeamnă locuitorii să economisească resursele energetice. În condițiile unei crize, fiecare dintre noi putem contribui la reducerea deficitului de resurse energetice și doar împreună vom diminua riscul unor eventuale deranjamente în sistemul energetic național.

Astfel, prin efortul fiecărui consumator de a reduce consumul de electricitate, în special, în intervalul orelor de vârf 7.0-10.00 și 18.00-23.00, vom contribui la creșterea gradului de securitate energetică a țării și vom reduce costurile de procurare a energiei electrice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente