Instituțiile de învățământ din întreaga țară sunt încurajate să implementeze măsuri eficiente pentru raționalizarea consumului de energie. Ministerul Educației și Cercetării vine cu câteva recomandări pentru a ajuta școlile să economisească.
În Republica Moldova a fost declarată stare de urgență în sectorul energetic pentru o perioadă de 60 de zile. În acest context, MEC recomandă:
# să fie oprită iluminarea fațadelor clădirilor și a instalațiilor decorative de sărbători (precum luminițele);
# să fie redusă temperatura în școli cu 1-2 °C, dar să se mențină confortul necesar în sălile de clasă;
# să fie utilizată în mod economicos energia electrică și termică prin oprirea echipamentelor și a luminării în sălile neutilizate.
Managerii instituțiilor de învățământ sunt îndemnați să informeze personalul didactic, elevii și părinții despre necesitatea economisirii energiei.
Starea de urgență a fost declarată după ce Federația Rusă a dat de înțeles că nu își va îndeplini obligațiile contractuale privind livrarea de gaze în Stânga Nistrului. Moscova trebuie să livreze gaz la Tiraspol până pe 30 septembrie 2026 și o poate face prin surse alternative, cum ar fi gazoductul TurkStream.
În lipsa gazului rusesc, anul 2025 ar putea să aducă țării noastre energie electrică mai scumpă și o criză umanitară în Stânga Nistrului. Cum vor face față cetățenii Republicii Moldova „amenințărilor” estice și ce urmează după revelion am încercat să vă explicăm în acest articol.
Guvernul a anunțat că, în ianuarie 2025, S.A. Energocom va acoperi necesarul de energie electrică al Republicii Moldova (malul drept al Nistrului) prin producție internă și importuri din România.