(doc) Câte locuri bugetare se oferă în anul academic 2024/2025 pentru studiile în colegii, centre de excelență și școli profesionale

admitere-1

Guvernul a aprobat planurile de admitere în învățământul profesional tehnic pentru anul academic 2024/2025. Astfel, pentru studiile în colegii, centre de excelență și școli profesionale există 12 167 de locuri bugetare și 8 083 de locuri cu achitare a taxei de studii.

În școlile profesionale și centrele de excelență de profil vor fi admise 8 267 de persoane cu finanțare din bugetul de stat, dintre care 1 562 de locuri sunt prevăzute pentru învățământul dual, numărul fiind în creștere cu 232 de locuri, comparativ cu anul 2023. În acest an va fi inclus și un nou domeniu – utilizarea calculatorului –, pentru care sunt prevăzute 538 de locuri.

Totodată, în colegii și centre de excelență vor fi admise 3 900 de persoane cu finanțare din bugetul de stat. Dintre acestea, 334 de locuri vor fi repartizate pentru instruirea la programe de formare profesională prin învățământul dual – cu 131 de locuri mai mult față de anul trecut.

Având în vedere cerințele pieții muncii, cele mai multe locuri bugetare vor fi oferite pentru următoarele domenii:
# pedagogie și științe ale educației;
# sănătate;
# tehnologia informației și a comunicațiilor;
# medicină veterinară.

Planul de admitere cu achitarea taxei de studii include 393 de locuri în școlile profesionale și 7 690 de locuri în colegii și centre de excelență.

Menționăm că formarea profesională tehnică se asigură în cadrul a 81 de instituții: 14 centre de excelență, 35 de colegii și 32 de școli profesionale.

Vedeți și câte locuri bugetare se oferă în anul academic 2024/2025 pentru studiile universitare de licență și masterat în Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente