„Oferiți o speranță Moldovei, pentru că avem potențial.” Anastasia Vascan, despre piața de muncă națională și experiența acumulată la Invest Moldova

Foto:diez.md

Fiind copii, visăm cu ochii deschiși, avem planuri grandioase și credem cu tărie că acestea se vor îndeplini mai devreme sau mai târziu. De la această premisă a pornit și Anastasia Vascan, o tânără din Republica Moldova care își face studiile în Regatul Țărilor de Jos, în cadrul Universității Twente. Tânăra a ales să se specializeze în domeniul afacerilor internaționale, administrație și management. Interesul Anastasiei față de dezvoltarea unei organizații și față de coordonarea angajaților vine încă din școală, unde a studiat economia și a reușit să inițieze o mică afacere alături de colegii ei. În vacanța de vară, studenta a decis să-și petreacă timpul util participând la stagiul de practică lansat de #diez – Moldova Brain Gain – în colaborare cu Ambasada Țărilor de Jos.

„În Țările de Jos, am posibilitatea să cunosc cultura neerlandeză, dar și culturile altor țări prin intermediul colegilor”

Numeroși elevi se confruntă cu dificultăți atunci când își aleg domeniul în care urmează să studieze, mai ales când există dorință de a se implica în mai multe domenii tangențiale. Nici în cazul Anastasiei nu a fost ușor. Tânăra ne spune că inițial oscila între IT și business. Găsise chiar și un program universitar care îi oferea șansa să învețe concomitent cele două domenii. „Am constatat că era prea mult IT decât mi-am dorit eu să fac și până la urmă am decis să aleg doar business, fiindcă mă regăsesc mult mai bine și simt că pot să fac ceva din asta.”

Anastasia este în prezent studentă în anul II la Universitatea Twente din Țările de Jos, acolo unde își urmează cu dedicație și perseverență aspirațiile. Până la decizia de a merge în Țările de Jos, tânăra a mai luat în calcul și alte state în care își dorea să învețe. Este vorba despre Germania și Austria. Deși cunoaște limba germană, și-a dorit totuși să studieze în limba engleză, iar comuna neerlandeză Enschede i-a oferit această oportunitate.

Nu doar alegerea țării în care urma să studieze a fost una provocatoare, dar și procesul de adaptare. „Am mers în perioada în care se găseau foarte greu chirii. Cred că norocul a stat de partea mea și am reușit să găsesc o locuință împreună cu o prietenă, ceea ce cred că a făcut această aventură mult mai liniștită.” Dorul de casă, adaptarea într-o nouă societate, precipitațiile zilnice nu au fost cele mai plăcute momente. Cu toate acestea, Anastasia ne spune că în cadrul universității se bucură de o relație frumoasă cu profesorii și colegii, ceea ce a mai diminuat din greutăți. „Sunt într-o comunitate internațională și am posibilitatea să cunosc cultura neerlandeză, dar și culturile altor țări prin intermediul colegilor. În cazul profesorilor, îi apreciez pentru că sunt deschiși spre a colabora, spre a te îndruma și asta oferă un imbold pentru studenți de a se manifesta.”

Invest Moldova este un instrument necesar pentru fiecare țară care vrea să evolueze, să atragă investitori și să-și dezvolte piața de desfacere”

Studenția este perioada în care se leagă prietenii durabile, trăim cu intensitate fiecare experiență, dar și perioada în care spunem „da” la orice oportunitate care ne iese în cale. Anastasia nu a ezitat și a acceptat să se aventureze în stagiul Moldova Brain Gain chiar în ultima zi de depunere a dosarelor. Cu toate că universitatea la care își face studiile nu impune realizarea unui stagiu obligatoriu, la recomandarea unei prietene, Anastasia a scris scrisoarea de motivație, și-a refăcut CV-ul și a expediat dosarul. „După ce am citit postarea, gândul la stagiere a persistat toată ziua și am zis să încerc. Am înțeles că dacă mă voi gândi mult, voi pierde această oportunitate.” Un motiv întemeiat al tinerei pentru care a ales să accepte provocarea unui stagiu într-o companie națională a fost dorința de a cunoaște piața de muncă din Republica Moldova și cum se lucrează acasă.

Timp de șase săptămâni, Anastasia a avut ocazia să descopere piața de muncă din țară în cadrul companiei Invest Moldova, o agenție responsabilă de atragerea firmelor internaționale pe piața autohtonă. „Odată ce am aflat că am fost selectată de către companie, m-am documentat și am realizat că este un instrument necesar pentru fiecare țară care vrea să evolueze, să atragă investitori și să-și dezvolte piața de desfacere.”

Sursă: diez.md

Prima zi la Invest Moldova a început cu o scurtă excursie prin companie. „Toți te tratau ca o parte integrantă a echipei. De asemenea, ceea ce a fost important este că am avut un mentor care m-a ghidat pe tot parcursul stagierii și mereu puteam apela la el.” Entuziasmul Anastasiei era la cote maxime, iar ambițiile și mai mari. Treptat, prin colaborare și comunicare cu colegii de muncă a reușit să se manifeste și să aplice cunoștințele acumulate în cadrul orelor de la facultate. O primă sarcină a Anastasiei în cadrul agenției Invest Moldova a avut tangențe cu cercetarea, ceea ce implică un proces de colectare a datelor și utilizarea acestora pentru a face previziuni, planuri sau decizii de afaceri. „În cadrul universității se accentuează foarte mult partea de documentare. Având în vedere că știam deja foarte bine cum se face cercetarea din cadrul facultății, mi-a fost ușor să citesc toate lucrările pe care le-am identificat.”

Inițierea într-un domeniu se poate dovedi a fi anevoioasă, mai ales în cazul persoanelor începătoare. Anastasia recunoaște că pe alocuri simțea că sarcinile pe care le efectuează nu vor contribui semnificativ și nu vor aduce un aport real companiei. „Înțelegeam că vreau să contribui cu ceva, să am un impact în cadrul agenției. În momentul în care am vociferat această dificultate, lucrurile s-au schimbat. Compania a fost deschisă spre a modifica task-ul, astfel încât să fie unul actual care i-ar putea ajuta într-adevăr și pe ei.”

Manifestarea dorințelor la locul de muncă este esențială, mai ales când simțim că nu contribuim suficient. Odată ce vociferăm și tindem spre a fi utili cu adevărat, plăcerea nu va întârzia să apară. Din discuțiile cu Anastasia, am aflat că anume satisfacția a apărut în momentul în care a început să facă ceea ce știa cu siguranță că va avea importanță. „Pe 4 și 5 octombrie la Chișinău se va desfășura Forumul de Afaceri moldo-neerlandez. În acest context, eu am fost responsabilă să identific companii cu potențial care ar putea să se extindă pe piața din Republica Moldova.”

Sursă: Anastasia Vascan/arhivă personală

Anastasia s-a bucurat de o echipă prietenoasă, de un mentor prietenos și de un director care a invitat-o după finalizarea studiilor să se angajeze în cadrul agenției Invest Moldova. Unul dintre subiectele despre care ne-a mai povestit Anastasia este mediul profesional favorabil. Pentru că a reușit să descopere și piața de muncă neerlandeză, studenta ne spune că acolo relațiile între angajat și angajator sunt deschise, iar șeful unei companii nu este perceput ca o persoană cu care nu ai voie să interacționezi. „Vreau să sper că la noi lucrurile vor tinde spre asta, căci s-a creat o ierarhie și există un respect formal.”

„Oferiți o speranță Moldovei, pentru că avem potențial, iar el se va adeveri pe parcurs”

Acum, după această experiență, Anastasia nu exclude opțiunea de a reveni acasă. „Înainte, dacă negam decizia dată, acum chiar o iau în considerare. Sunt oportunități de lucru și asta mă motivează să revin acasă.” Vă povesteam la început că Anastasia a acceptat această oportunitate pentru a descoperi piața de muncă din Republica Moldova. Pe lângă lecțiile învățate și experiența acumulată, tânăra și-a îndeplinit și dezideratul spre care tindea de la început. „Piața de muncă de aici are un potențial foarte mare. Cred că noi, aflându-ne în curs de dezvoltare, tindem spre ceea ce vedem în Europa.”

Anastasia Vascan/arhivă personală

Companiile existente pe piața de muncă autohtonă sunt într-o continuă ascendență, iar acest lucru este unul de bun augur și pentru tânăra generație care este permanent într-o goană după oferte de muncă și locuri în care ar putea evolua în cariera profesională. În opinia Anastasiei, angajatorii ar trebui să le prezinte tinerilor unele beneficii care i-ar putea determina să contribuie la dezvoltarea pieței de muncă. Tânăra confirmă că, fiind acasă, lucrurile decurg mai ușor. „Acasă, dacă știi ce oportunități ți se potrivesc, poți să te descurci foarte bine.” Anastasia le sugerează tinerilor care se află în căutarea unui job și oscilează între dorința de a rămâne acasă sau de a alege calea spre un alt stat, să nu le fie frică, să tindă spre scopuri și să profite din plin de oportunitățile de acasă. „Oferiți o speranță Moldovei, pentru că avem potențial, iar el se va adeveri pe parcurs.”

Moldova Brain Gain este o campanie educațională lansată de #diez și Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova. Prin intermediul acesteia, ne dorim să reconectăm studenții și studentele care-și fac studiile la universități neerlandeze cu potențialul și oportunitățile de acasă, încurajându-i/încurajându-le astfel să revină după studii pentru a implementa bunele practici învățate peste hotare, contribuind astfel la schimbări pozitive acasă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente