Ministrul educației și cercetării al Republicii Moldova, Dan Perciun, a susținut astăzi, 21 iulie, un live pe Facebook în care a prezentat publicului principalele priorități ale mandatului său, evenimentele curente de la minister și planurile pentru perioada următoare. De asemenea, acesta a răspuns la unele întrebări adresate de către internauți.
Una dintre prioritățile enunțate de către Dan Perciun a fost dublarea numărului de tineri care aleg să meargă să profeseze în școlile din țară, în contextul deficitului mare de cadre didactice. „Avem circa 2 000 de cadre didactice care sunt insuficiente astăzi în sistem”, a declarat ministrul.
Potrivit informațiilor, doar 25 % dintre tinerii care absolvesc, aleg să predea în școlile din Republica Moldova. Ministrul menționează că acest deficit de cadre este într-o continuă ascensiune.
Printre alte priorități enumerate de către Dan Perciun au fost: crearea unei rețele de mentori la nivel național care să susțină cadrele didactice în activitățile lor de zi cu zi, să-i îndrume, în special la început de cale.
De asemenea, ministrul își propune să crească accesul pedagogilor la formarea continuă. „Avem resurse și trebuie să le oferim accesul la aceste instruiri, ca la rândul lor să ofere educație mai calitativă copiilor în școli.” Alte inițiative care primează sunt condițiile de studii în școlile din țară, digitalizarea și debirocratizarea sistemului educațional, problema plăților informale și creșterea culturii democratice.
Tot în cadrul sesiunii live, Dan Perciun a răspuns la o serie de întrebări adresate de către internauți. Acesta a fost întrebat dacă elevii care au promovat examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine vor putea fi scutiți de la lecțiile de limbă străină în semestrul doi al anului de studiu pentru a se concentra pe restul obiectelor.
Cu toate că ministrul a declarat că această propunere nu va fi una foarte populară printre colegii săi, acesta a menționat despre o altă prevedere la care a lucrat Ministerul Educației și Cercetării. În luna septembrie ar putea fi aprobată o hotărâre care va stabili un set de certificate ce permit elevilor să fie scutiți de proba de bac la informatică în cazul în care le vor obține.