(video) #1MINUTfărăBirocrație: vă povestim într-un minut despre limba oficială a Republicii Moldova

Max (1)
Foto:#diez

În ediția de astăzi a proiectului #1MINUTfărăBirocrație, vă prezentăm pe scurt detalii despre recunoașterea constituțională a limbii române, despre apariția așa-numitei limbi moldovenești și despre limba stipulată în Declarația de Independență.

@diez.md Limba română — limba oficială a Republicii Moldova 💜 #moldova #fyp #limbaromână ♬ Forever – Labrinth

Istoria statului Republica Moldova începe la 27 august 1991. În acea zi, în Piața Marii Adunări Naționale, 278 de deputați semnau Declarația de Independență a Republicii Moldova, stipulând că limba oficială a statului este limba română.

Și totul ar fi fost logic să se încheie aici, doar că, în anul 1994, în timpul votării Constituției Republicii Moldova, alianța majoritară a deputaților de stânga a introdus în legea supremă a țării sintagma limba moldovenească. Un termen mai vechi, atribuit limbii române din Basarabia în perioada ocupației sovietice.
De atunci a și pornit în societatea noastră dilema dintre limba română și așa-numita limbă moldovenească.

Chiar dacă, încă din anul 2013, în urma unei sesizări, Curtea Constituțională a stabilit că Declarația de Independență a Republicii Moldova, în care limba română este limba de stat, prevalează asupra Constituției din 1994.

Astfel, toate legislaturile, din anul 2013 încoace, ar fi putut doar să voteze implementarea hotărârii date, nu schimbarea constituției, lucru care nu s-a întâmplat abia până în acest an.

Pe 16 martie 2023, Parlamentul a votat în lectură finală modificarea sintagmei „limba moldovenească” din constituție în „limba română”. Legea a fost promulgată de către președinta Republicii Moldova, iar ulterior a fost publicată și în Monitorul Oficial.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente