Volodâmâr Zelenski a afirmat că ucrainenii au intrat în posesia unui plan rusesc de distrugere a Republicii Moldova

08530000-0a00-0242-2c1f-08db0a900436_w1023_r1_s
Foto:AFP

În cadrul summitului Uniunii Europene de la Bruxelles, Volodâmâr Zelenski a spus că serviciile de securitate ucrainene ar fi intrat în posesia unui document rusesc care arată cine, când și cum vrea să distrugă Republica Moldova.

Președintele ucrainean a menționat că, îndată ce a înțeles semnificația documentului, a informat-o despre el pe președinta Maia Sandu. Zelenski a mai spus că nu știe dacă planul este pus în aplicare sau nu, dar este foarte asemănător planurilor rusești împotriva Ucrainei sau altor țări europene.

„Am vorbit cu Maia Sandu și am informat-o ce a reușit să afle spionajul nostru. Este un plan rusesc de a distruge situația politică în Moldova, un document rusesc care arată cine, când și cum vrea să distrugă Republica Moldova, cine vrea să schimbe ordinea democratică și să instituie control asupra țării. Am preîntâmpinat despre aceste riscuri pentru a o apăra, fiecare dintre voi ar fi făcut așa. Nu știm dacă la Moscova a fost dat ordin să fie aplicat acest plan contra Moldovei, dar am văzut că vor să încerce. Au încercat asta contra Ucrainei, contra altei țări din Europa”, a menționat Volodâmâr Zelenski.


Amintim că, pe 14 ianuarie, pe teritoriul Republicii Moldova au fost depistate resturile unei rachete provenite din atacurile aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei.

Este cel de-al treilea caz în care resturile unor rachete cad pe teritoriul Republicii Moldova în urma bombardamentelor rusești din Ucraina.

Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente