#NeamPornit ți-am pregătit cinci destinații turistice din centrul Moldovei pe care să le vizitezi vara aceasta. În acest articol veți găsi câteva idei bune pentru un sfârșit de vară reușit sau pentru o vacanță plină de aventură.
Milești, raionul Nisporeni
Prima destinație în care trebuie neapărat să ajungi este satul satul Milești, r. Nisporeni acolo unde recent a fost lansată o nouă destinație turistică pentru iubitorii de camping pentru a petrece timpul liber departe de aglomerația urbană. Camping pe toloacă se află în apropierea celui mai înalt deal din Republica Moldova – dealul Bălănești.
Noua locație turistică a fost deschisă de familia Botescu, antreprenori din raionul Nisporeni, după câțiva ani petrecuți peste hotare, au decis să investească în turismul local. Din dorința de a promova zona în care au copilărit, dealul Bălănești, au realizat un proiect destul de inedit pentru Moldova un Glamping Camp cu toate facilitățile pentru o cazare confortabilă. Proiectul a fost realizat cu suportul unui grant de la ODIMM dar și din resursele proprii.
Camping pe toloacă presupune cinci corturi pe platforme de lemn în condiții de hotel, fiind dotate cu măsuțe cât și scaune, baie modernă și bucătărie comună, terasă cu mese, spațiu pentru grătar. Totodată este amenajată și o zonă pentru corturi (în caz că turiștii doresc să vină cu propriul cort), dar și un ciubăr – butoi cu apă caldă, pentru oaspeții ce au avut o zi de drumeții prin aceste locuri frumoase înconjurată de păduri.
Turiștii cazați în cadrul campingului au parte de momente frumoase având posibilitatea de admira răsăritul dimineața și seara apusul, iar iubitorii de senzații tari sunt invitați la un rug imens. Pentru familiile cu copii sunt oferite diverse activități începând de la joacă în pietriș, plimbatul desculț prin iarbă, jocuri cu mingea, de-a prinselea, ture cu bicicleta, lansat zmei dar și culesul de fructe din propria grădină.
Aflându-vă în această zonă cu priveliști extraordinare vă recomandăm să explorați Traseul de drumeție al Moldovei Centrale: Nisporeni – Dealul Bălănești (cel mai înalt punct din Moldova) lansat în primăvara acestui an având o distanță de 40 km, iar ultima destinație fiind Camping pe Toloacă.
Cazarea costă 1 000 de lei/per noapte, iar pentru cei care aleg să vină cu propriul cort vor achita suma de 400 de lei beneficiind de serviciile oferite camping.
Pentru detalii și rezervări accesați pagina de Facebook Camping pe toloacă sau sunați la nr de tel: 060 86 16 61.
Bravicea, raionul Călărași
A doua destinație ce se află în lista noastră de călătorii este satul Bravicea, raionul Călărași, acolo unde veți descoperi o nouă locație turistică din Codrii Moldovei, ideal pentru o „apiterapie” în armonia albinelor, aici găsim pensiunea cu profil rural-apicol „Stupina din Codrii Moldovei”.
Istoria pensiunii începe cu doi ani urmă când tinerii Eugen și Victoria Sobol, au decis să dezvolte o nouă direcție a afacerii lor apicole și să invite vizitatorii să facă cunoștință cu miraculoasa lume a albinelor. După numeroase căutări, au găsit căsuța – „diamant neșlefuit” și obosit de timp.
Lansată în vara acestui an, pensiunea are câteva zone de interes:
# casa tradițională – care va fi ca o mașină a timpului, vă va transpune în lumea copilăriei, la căsuța bunicii. Cu lucruri vechi, unde toate își au locul lor, astfel ca în curând să fie posibilă și cazarea;
# zona cu albine – unde sunt amplasate două căsuțe de lemn, cu câte două locuri fiecare, în preajma acestora se află stupii cu albini. Aici puteți afla despre viața, activitatea albinelor și beneficiile terapiei cu zumzet de la apicultorul Eugen Sobol;
# zona pentru copii – este amenajată cu mai multe activități distractive (leagăn din lemn, trambulină, tiroliană, hamac, colibe, zone cu iepurași etc.);
# zona de picnic – în care veți avea parte de o degustare de miere și produse ale stupului. Această zonă, Vă oferă și posibilitatea de a lua masa de prânz cu bucate tradiționale.
Teritoriul pensiunii oferă și posibilitatea de a gusta fructe direct din grădina cu puieți roditori, oferind o experiență autentică rurală, iar în viitorul apropiat aici va fi amenajată o colibă, cu servicii de cazare.
Prețul unei excursii variază între 50 până la 250 lei de persoană, în dependență de serviciile dorite. Se pune accent pe odihna de weekend în grupuri de 15-20 de persoane. Sunt disponibile servicii de închiriere a foișorului și servicii de apiterapie pe parcursul săptămânii.
Pentru detalii și rezervări: 069737397 sau 068468710. Pagina de Facebook o găsiți aici.
Vă recomandăm să optați pentru haine lungi pe teritoriul pensiunii pentru a nu fi înțepați de albini, iar la vizitarea stupilor, veți primi masca apicolă pentru protejarea feţei şi, în special, a ochilor.
Rezervația naturală „Codrii”, r. Strășeni
Cea de-a treia destinație turistică din itinerarul nostru este Rezervația Naturală Codrii – cea mai veche rezervație de pe teritoriul Moldovei, care datează din 1971 și ocupă o suprafață de 5 177 ha. Relieful are înălțimi de maxim 380 m, e întretăiat de nenumărate văi, râpi, hârtoape.
Natura în rezervaţie uimeşte prin multitudinea formelor şi speciilor, multe dintre ele sunt trecute la categoria rare şi pe cale de dispariţie. În Rezervaţia Naturală „Codri” sunt aproape 1 000 de soiuri de plante protejate, adică jumătate din flora, caracteristică pentru Moldova.
În trei zone funcţionale ale rezervaţiei au fost fixate 225 de specii de animale vertebrate şi 1178 de specii nevertebrate. Dintre cele vertebrate, 55 de tipuri sunt rare, iar 43 foarte rare. În păduri se întâlnesc: cerbul roşu, pisica sălbatică, uliul, turtureaua, bufniţa, vipera etc.
Codrul (plural Codrii Moldovei) constituie un masiv forestier amplasat în centrul deluros al Republicii Moldova, pe Podișul Moldovei Centrale, ocupând cca. 40 % din suprafața acestui platou înalt. Pădurile ocupă preponderent altitudinile maxime, între 200 și 430 m.
În perioada 12-14 august curent, în cadrul Rezervației a avut loc Festivalul Lupilor acolo unde legenda a reînviat în inima naturii, sub vuietul Codrilor și urletul Lupilor, iar artele s-au contopit într-un amalgam de capodopere. Timp de trei zile, teritoriul festivalului a servit drept spațiu de creație, unde s-a împletit legende, s-au depănat povești, s-a cântat și dansat, s-au ținut ateliere meșteșugărești și recitaluri, șezători și ritualuri, s-a făcut chef și voie-bună. Toate acestea au creat o atmosferă mistică, spectaculoasă.
Cărbuna, r. Ialoveni
Ce spuneți dacă, în schimbul unui weekend la Chișinău, ați trage o fugă până în satul Cărbuna? La doar 40 de kilometri de Capitală vă așteaptă o destinație perfectă pentru cei îndrăgostiți de cultura și tradiția Moldovei autentice. Acolo unde putem explora, pe adevăratelea, istoria acestui meleag.
Satul Cărbuna este localizat în raionul Ialoveni, fiind situat la hotarul acestuia și păstrează o cronologie de peste 7000 de ani, fiind martorul celor mai însemnate perioade istorice, secretul cărora dăinuiește până acum pe acest tărâm. Localitatea face parte din Semiluna de Bronz, un proiect de turism eco-cultural în satul Cărbuna (Ialoveni) și Vâșcăuți (Orhei) cu scopul de a valorifica și dezvolta comunitățile date prin antreprenoriat social.
Aici puteți descoperi: Castelul Sfântului Ilie din Zona Istorico-Culturală și Ecologică Voievodatul Cărbunei, fiind o replică a unui castel din perioada medievală care era amplasat în aceeași regiune. Castelul reprezintă o locație de excepție unde se deschid priveliști spectaculoase și care are un interior autentic. Totodată aici se desfășoară Festivalul „Taurul Negru de Carbuna”, evenimentul a devenit deja o tradiție frumoasă pentru gospodinele și gospodarii din localitate, cât și pentru diaspora care revine acasă în această perioadă, anul acesta a avut loc pe 14 august.
În timp ce Castelul Sfântului Ilie este punctul central al rutelor turistice ale Semilunei de Bronz, satul Cărbuna oferă oportunități de odihnă și recreere, servicii de cazare în complexul turistic Casa Zeița, o locuință rurală îmbinată cu tradiție și autenticitate ce ne duce cu gândul la amintirile de la sat. Complexul fiind alcătuit din două case: „Casa Părintească” și „Casa Nurorii” ambele având capacitatea de a caza până la patru persoane.
Este locul perfect pentru o escapadă în familie, în cercul prietenilor, colegilor sau pentru o experiență romantică unică, fiind destinația ideală pentru ameliorarea sănătății mintale și îmbunătățirea sistemului imunitar într-un mediu pur ecologic combinat cu elemente din natură.
Pentru detalii și rezervări – 069 87 48 31.
Safari Restaurant-Muzeu, raionul Orhei
O altă destinație turistică importantă ce trebuie neapărat să se regăsească în itinerar este Restaurantul-Muzeu Safari este Aici vizitatorii pot lua masa în anturajul fluturilor, armelor dar și a altor colecții interesante fiind și un loc frumos în sânul naturii în Codrii Moldovei.
Istoria Restaurantului-Muzeu Safari, începe cu anul 1996, iar primele colecții au fost adunate de proprietari încă cu 20 de ani în urmă. Localul activează ca restaurant dar și ca muzeu având colecții impresionante de diferite tipuri.
Muzeul dispune de 13 colecții cu mii de piese ca: tablouri de ceară, fluturi, insecte uscate, blănuri, animale și păsări împăiate, diferite modele de arme, linguri, ceasuri de perete, fiere de călcat, tapiserii, candelabre, chei, diferite pahare de bere, platouri decorative și lumânări de diferite forme și dimensiuni. Colecția de lumânări are în palmaresul său deja 5 000 de exemplare, cu o antichitate de la 1 an până la 128 de ani, fiind adunate din 163 de țări.
Cele mai vechi lumânări sunt confecționate de familia Gunter, din Germania, aceasta are peste 120 de ani. Prima lumânarea cu care a început colecția, este o copie după Columna lui Traian, bazele căruia au fost puse acum 20 de ani. Colecție întrunește lumânări din mai multe țări ale lumii ca: Germania, Austria, Africa de Sud, Japonia, Malaysia, SUA, Israel, Irak, etc. Temperatura optimă de păstrare a exponatelor este de 19 grade Celsius.
Restaurantul-Muzeu Safari, are în palmaresul său și o lumânare de doi metri lungime și 260 kg, aceasta fiind cea mai mare lumânare lucrată manual în Europa și a doua din lume. În procesul de creare au fost topite mai multe lumânări din diferite țări, unind mai multe culte. Toate colecțiile sunt completate cu diferite piese de anticariat sau o de o importanță majoră din diverse state.
Pe lângă impresionantele colecții Safari este și o locație perfectă pentru gurmanzi fiind o destinație importantă unde poți gusta bucate tradiționale moldovenești.
Pentru detalii și rezervări: 069240959 sau 079523795. Pagina de Facebook a muzeului o găsiți aici.
Vedeți și top 5 destinații din nordul Moldovei pe care să le vizitezi vara aceasta.
Acest material face parte din campania #𝐍𝐞𝐚𝐦𝐏𝐨𝐫𝐧𝐢𝐭, lansată de Agenția de Investiții și care este destinată promovării și susținerii produsului turistic național. Pentru noi experiențe și aventuri, accesați neampornit.md.
De asemenea, poți să urmărești #𝐍𝐞𝐚𝐦𝐏𝐨𝐫𝐧𝐢𝐭 pe Facebook și Instagram.