Deputații Adunării Populare din UTA Găgăuzia au votat permiterea utilizării panglicii Sfântul Gheorghe

panglică
Foto:depositphotos.com

Deputații Adunării Populare au adoptat astăzi, 29 aprilie, în unanimitate legea „Cu privire la simbolurile Victoriei pe teritoriul Găgăuziei”. Prin urmare, se permite producerea și utilizarea panglicilor Sfântului Gheorghe pe teritoriul autonomiei. 

Legea a fost adoptată în regim de urgență, în două lecturi, transmite presa din regiune.

„Trebuie să știm istoria, trebuie să știm câți oameni au murit în al Doilea Război Mondial, astfel încât să nu mai existe astfel de războaie”, a declarat deputatul din autonomie Alexander Dulger.

Un alt deputat din autonomie a declarat că 90 % dintre locuitorii UTA Găgăuzia vor veni de 9 mai la memoriale cu panglica Sfântul Gheorghe. „Trebuie să-i protejăm”, a menționat deputatul Nicolai Dudoglo.

E de menționat că legea votată de deputații din UTA Găgăuzia nu poate fi mai înaltă decât cea votată de deputații din Parlamentul Republicii Moldova, care interzice purtarea acestei panglici.

Despre aceasta a informat și juristul Dmitrii Chiseev, care a spus că documentul adoptat nu va avea forță legală. Aceeași idee a fost enunțată și de Svetlana Mironova, reprezentanta al biroului Avocatului Poporului din Comrat: „În acest sens, voi spune că deputații acționează uneori în scopuri legale, alteori în scopuri politice. Și, probabil, această decizie se referă mai mult la o acțiune politic”.

Amintim că pe teritoriul Republicii Moldova a fost interzisă panglica Sfântului Gheorghe, alături simbolurile „Z” și „V”. Utilizarea și comercializarea acestora va fi amendată.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente