Reacția lui Chironda la acuzațiile lui Ceban: „Aș fi vrut să-mi acorde o oră săptămânal pentru a rezolva problemele Chișinăului”

My Post (6)
Foto:Ion Ceban și Victor Chironda - colaj

După ce primarul Capitalei Ion Ceban a declarat că așteaptă demisia viceprimarului Victor Chironda în cadrul unei conferințe de presă, cel din urmă l-a acuzat pe Ceban de minciună și a declarat că edilul ar avea interese personale în demolarea clădirii fostului Hotel Național.

Ion Ceban

„Eu am fost cel care i-am propus domnului Chironda această funcție, iar lucrurile nu mai pot continua de o asemenea manieră. Primăria nu se administrează doar în Facebook, primăria este ceea ce se întâmplă azi și acum în teren.

În această perioadă am urmărit o isterie a unui viceprimar care se vrea rămas în funcție. A venit cu acuzații nefondate la adresa mea și la adresa colegilor mei și a colegilor săi. A așteptat să merg în deplasare ca să iasă în public cu acele informații: murdărind colegii și instituția primăriei.

El a uitat probabil că nu cetățenii l-au ales în funcție, ci eu l-am invitat în primărie. Nu reușește să vadă dosarele, nu reușește să ducă proiectele până la capăt, nu reușește să inițieze proiecte noi pentru oraș.

În legătură cu Hotelul Național, vreau să se expună specialiștii în primul rând. Am dispus să se facă ancheta respectivă. Vom aștepta și comentariile și reacția organelor de drept. Acum vreau să vorbesc despre restanțele lui Victor Chironda, pentru care eu trebuie să răspund. Partea practică legată de parcări, Victor Chironda implicare zero.

Conceptul cu privire la comerțul stradal (gheretele) – nu s-a implicat, publicitatea stradală, implicare zero. Reparația drumurilor, implicare zero. Reabilitarea tuturor parcurilor și zonelor verzi (sunt multe), implicare zero.

Să presupunem că avem unele probleme cu Hotelul Național. Întrebarea mea este una retorică aici: «ce se întâmplă cu clădirea de lângă blocul Gheorghe Asachi?».

Astăzi voi semna dispoziția cu privire la distribuția atribuțiilor lui Victor Chironda. Așa cum de acest domeniu și de direcțiile respective se ocupau alte persoane, așa va fi și în continuare. Cu Victor Chironda sau fără Victor Chironda.

Cred că dacă este o persoană care se respectă, ar trebui să-și dea demisia. Dacă nu o va face, voi iniția eu procedurile care se impun. A spus în repetate rânduri, public, dar și mie, că este gata să plece, dacă vor fi neînțelegeri. Regret că l-am invitat în echipă și am avut așteptări foarte mari. Îi compătimesc pe cei care îl vor avea în echipă”, a declarat Ceban.

Victor Chironda

După această conferință de presă a lui Ion Ceban, viceprimarul capitalei Victor Chironda a venit cu o reacție pe Facebook în care menționează despre faptul că primarul capitalei a spus doar minciuni în adresa sa, iar ulterior va veni cu mai multe clarificări.

„Astăzi primarul Ion Ceban mi-a dedicat tocmai o oră într-o conferință de presă. Ar fi fost bine dacă îmi acorda săptămânal măcar câte o oră pentru a discuta problemele din activitatea primăriei.

În toată această oră el a făcut ceea ce poate face cel mai bine – a spus minciuni. Voi veni cu clarificări pe fiecare dintre punctele expuse și cu un raport de activitate – nu am ce ascunde.

Un singur lucru e clar din această ieșire. Domnul primar insistă să schimbe focusul problemei de la ilegalitățile făcute de arhitecta-șefă a orașului Chișinău Svetlana Dogotaru și colegii săi în procesul de autorizare a demolării Hotelului Național pe mine și demisia mea”, menționează Victor Chironda.


Pe 15 iunie, viceprimarul capitalei Victor Chironda a solicitat suspendarea din funcție a arhitectei-șefe a orașului Chișinău Svetlana Dogotaru și inițierea unei proceduri de anchetă în adresa ei și a executorilor care ar fi falsificat procesul-verbal al Consiliului Urbanistic din 11 martie 2021, contribuind astfel la încălcarea procedurilor de elaborarea a PUD-ului și încălcarea procedurilor de autorizare a desființării Hotelului Național.

La rândul ei, Svetlana Dogotaru a venit și ea cu o reacție în acest sens.

„Această situație o văd ca una de sorginte politică, o încercare de a primi o ofertă pe lista vre-unui partid cu șanse de trecere în parlament. Acolo e mult mai interesant decât la primărie, unde trebuie să muncești mai mult decât să vorbești”, spune arhitecta-șefă a orașului Chișinău Svetlana Dogotaru la solicitarea viceprimarului de a fi suspendată din funcție.

După două zile, pe 17 iunie, Victor Chironda anunță că primarul general, Ion Ceban, a dispus o anchetă de serviciu în adresa sa prin care solicită crearea unui grup de lucru (din șase persoane) care are drept scop „elucidarea circumstanțelor absenței de la serviciu a dlui Victor Chironda, viceprimar al mun. Chișinău, precum și în vederea consecințelor faptei constatate”. În același timp, Victor Chironda spune că în această perioadă a fost bolnav de COVID-19.

Pe 21 iunie, Victor Chironda a declarat că va contesta autorizația de desființare a Hotelului Național și va depune un demers la CNA în care va cere examinarea legalității acțiunilor unor funcționari de la Direcția Generală Urbanism, Arhitectura și Relații Funciare.

Amintim că pe 30 martie 2021, Pretura sectorului Centru a făcut anunț despre consultări publice de demolare a hotelului Național și de construcție a unui complex multifuncțional în locul acestuia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente