Victor Chironda solicită suspendarea din funcție a arhitectei-șefe a orașului Chișinău, în legătură cu demolarea Hotelului Național

main
Foto: Victor Chironda/Facebook

Viceprimarul Capitalei Victor Chironda a solicitat suspendarea din funcție a arhitectei-șefe a orașului Chișinău Svetlana Dogotaru și inițierea unei proceduri de anchetă în adresa ei și a executorilor care ar fi falsificat procesul-verbal al Consiliului Urbanistic din 11 martie 2021, contribuind astfel la încălcarea procedurilor de elaborarea a PUD-ului și încălcarea procedurilor de autorizare a desființării Hotelului Național.

„Având în vedere cele expuse în conferință, constat o lipsă de profesionalism și responsabilitate din partea șefei direcției de arhitectură și urbanism și arhitectei-șefă a orașului, doamna Svetlana Dogotaru, care permite beneficiarului să încalce procedurile de elaborare a documentației de urbanism și să inducă în eroare primarul și viceprimarii care trebuie să semneze actele permisive, sau o tentativă dea a justifica cu orice preț intenția beneficiarului de a iniția procesul de demolare a hotelului.

În perioada efectuării anchetei de serviciu, solicit suspendarea din funcție a doamnei Svetlana Dogotaru, pentru prevenirea influențării asupra subalternilor și asupra procesului de anchetă”, a declarat Victor Chironda.

La rândul ei, Svetlana Dogotaru a venit cu o reacție în acest sens.

„Emiterea autorizațiilor de construire/desființare nu este un proces discreționar a arhitectului-șef, dar nici a viceprimarului, oricât de multe conferințe nu ar face și oricâte adresări la CNA nu ar înainta. Referitor la verificarea corectitudinii emiterii autorizației de desființare am solicitat chiar eu să fie verificat procesul de către direcția juridică, printr-o notă informativă adresată primarului. Pentru că și răspunsul de la CNA a fost cu această cerere – să se expună autoritatea. Referitor la alte lucruri expuse despre mine pentru fundamentarea cererii de demisie – devine deja o obișnuință a viceprimarului să dezinformeze. După ce a stopat chiar el procesul de reorganizare a direcției prin crearea unui nou grup de lucru pe care așa și nu l-a mai convocat a trecut deja jumătate de an în încercări de a manipula și a învinui. Totul pentru a scăpa de mine.

În general, această conferință o văd ca un de sorginte politică, o încercare de a primi o ofertă pe lista vre-unui partid cu șanse de trecere în Parlament. Acolo e mult mai interesant decât la primărie, unde trebuie să muncești mai mult decât să vorbești”, spune arhitecta-șefă a orașului Chișinău Svetlana Dogotaru.

În același timp, primarul Capitalei Ion Ceban a ținut să menționeze această situație în cadrul unui live pe Facebook, adresându-i-se lui Victor Chironda: „Era bine dacă nu lipsea nemotivat de la lucru zile întregi, dumnealui a zis că se alfa într-o zonă pentru care ar avea motivație. Vreau și eu să aflu motivațiile. Iar despre restanțele la proiectele gestionate, la incapacitatea de a comunica cu direcțiile responsabile voi reveni pe parcurs. Faptul că astăzi multe proiecte sunt întârziate de la reabilitarea parcurilor și multe altele legate de dezvoltarea urbanistică, trebuie să spunem lucrurilor pe nume, chiar dacă exista anumite divergențe în acest sens”.

Amintim că pe 30 martie 2021, Pretura sectorului Centru a făcut anunț despre consultări publice de demolare a hotelului Național și de construcție a unui complex multifuncțional în locul acestuia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente