Este cunoscut faptul că țările scandinave sunt unele dintre cele mai prospere și dezvoltate din lume. Acolo oamenii se simt fericiți, au salarii bune, condițiile de viață le sunt asigurate și aici am putea pune punct. Dar nu și în acest caz. Suedia este un stat deschis pentru imigranți, oferă posibilitatea să-ți creezi o carieră de succes. „Ar fi bine și la noi” să fie așa cum acolo, dar haideți de la început să vedem cum ei trăiesc și poate preluăm vreo idee pe care s-o implementăm în Moldova. Ce ziceți?
Suedia este un stat în Europa de Nord, situat în partea estică a peninsulei Scandinave, la țărmurile Mării Baltice. Are o suprafață de 450 000 de kilometri pătrați, în care locuiesc 10,4 milioane de oameni. Capitala Stockholm are o populație de 830 000 de locuitori. PIB-ul țării constituie 583 de miliarde de dolari.
Speranța de viață
În Suedia, femeile au o speranță de viață mai mare decât bărbații. În medie, femeile trăiesc 84 de ani, iar bărbații – 81 de ani, dar din cauza pandemiei, autoritățile estimează o scădere a speranței de viață cu 1 %. De aceea, guvernul suedez a decis ca, în următorii cinci ani, pensia de stat să crească pentru a oferi pensionarilor posibilitatea de a reveni din criză.
Calitatea și durata vieții în această țară scandinavă par a fi factori-cheie în luarea deciziei de a imigra aici și de a obține cetățenia țării. Cel puțin asta arată datele oficiale. În anul 2020, peste 80 000 de oameni au obținut cetățenia Suediei, cu 25 % mai mulți decât în 2019.
Mai mult, populația Suediei a crescut cu aproape un milion de locuitori în ultimii 10 ani. În prezent, aici locuiesc 10,4 milioane de oameni. Potrivit clasamentului Human Development Index 2020, Suedia se află pe poziția a șaptea în lume la capitolul calitatea vieții.
Stabilitatea economică
Suedia este a 24-a cea mai bogată țară și a 21-a cea mai liberă economie din lume. Aici au fost fondate mai multe de companii care sunt unele dintre cele mai cunoscute și populare de pe glob: Volvo, IKEA, Electrolux, Sony Ericsson, Scania și altele. Suedia se află pe locul 11 în lume după PIB pe cap de locuitor – 59 000 de dolari.
După criza mondială din 2008, guvernul suedez a implementat o serie de măsuri economice pentru a îmbunătăți viața cetățenilor. În mod deosebit, munca a devenit mai ușoară, iar costurile de întreținere a unui angajat s-au redus. Lucrătorii beneficiază de facilități fiscale, ajutoare bănești în caz de șomaj sau boală. Cu toate acestea, din cauza pandemiei, începând cu luna martie, rata șomajului a crescut cu 2 % și constituie 9,1 %, iar cele mai afectate grupuri de vârstă sunt cei între 15 și 24 de ani – 55 %.
În prezent, cel mai mare salariu în Suedia este de 426 000 de lei pe lună, iar cel mai mic – 24 000 de lei. Cu alte cuvinte, un sfert din populație câștigă cel mai mic salariu, iar jumătate – câștigă un salariu mediu pe țară (90 000 de lei).
Fumatul
Suedia este printre primele state din lume care a început lupta împotriva fumatului, în prezent înregistrând o rată foarte joasă a fumătorilor. Suedia este singura țară din Europa care înregistrează cele mai joase rate ale fumătorilor activi. Potrivit statisticilor, aici fumează 7 % din populația cu vârstele cuprinse între 16 și 84 de ani în comparație cu 20 % în anul 2000.
Acest rezultat istoric a fost obținut datorită interdicțiilor de a fuma în locuri și spații publice, iar pentru a evita fumul de țigară, care conține peste 6 000 de substanțe chimice, autoritățile suedeze au decis să promoveze alternativele care sunt lipsite de procesul de ardere. Astfel, în Suedia a căpătat popularitate snus-ul – o punguță umedă cu tutun care se plasează între buză și gingii timp de aproximativ 30 de minute. Această alternativă a fumatului este legalizată în mai multe țări precum Norvegia, Danemarca, Estonia și Ungaria.
Cifrele arată că utilizarea zilnică a snus-ului a redus numărul de fumători de la 22 % la 18 %.
La fel, guvernul suedez planifică să elimine fumatul din societate până în anul 2025, astfel încât numărul fumătorilor să nu depășească rata de 5 %. Mai jos, vă prezentăm câteva reguli care au contribuit la micșorarea numărului de fumători de la adoptarea strategiei naționale antitutun (2002):
# interzicerea fumatului pe o rază de 20 de metri de la terase, stații, gări, intrări în spațiile publice, locuri de joacă;
# afișarea panourilor privind interdicția de a fuma;
# responsabilizarea proprietarilor de localuri în aer liber, care sunt pasibili de amendă în cazul în care regulile nu sunt respectate.
Consumul de alcool
Peste un milion de suedezi consumă alcool în exces și care reprezintă un risc de a crea o dependență. Media pe țară a consumului de alcool este de nouă litri, iar cea mai populară băutură este vinul. Un studiu arată că media de consum general de alcool per adult a crescut, iar o cincime dintre adulți declară că beau alcool în mod regulat. Cu toate acestea, consumul de alcool în rândul adulților este cel mai scăzut din Europa.
Societatea suedeză conștientizează riscurile care pot apărea în urma consumului de alcool. Guvernul lansează permanent campanii de informare care vizează restricționarea achiziționării și consumului de alcool. Astfel, se interzice tinerilor de sub 20 de ani să cumpere orice produs ce conține alcool, cu excepția localurilor autorizate care pot vinde alcool tinerilor de la 18 ani. Statul deține monopolul asupra băuturilor spirtoase care conțin până la 3,5 % de alcool. Anume datorită unor politici rigide în sănătatea publică, în Suedia se înregistrează cele mai puține decese cauzate de această adicție.
Consumul de droguri
Suedia a adoptat, în anul 2016, o strategie care vizează reducerea consumului de droguri. Asta după ce numărul deceselor cauzate de supradoză de droguri a crescut de șase ori din anul 2006 până în 2015.
Canabisul este cel mai utilizat drog în Suedia. Circa 15 % dintre tinerii cu vârstele cuprinse între 16 și 34 de ani consumă regulat acest drog.
Utilizarea sau deținerea substanțelor narcotice se pedepsește după gravitatea și clasificarea pedepselor. De exemplu:
# pedepsele pentru infracțiuni minore legate de droguri se limitează la amenzi sau până la șase luni de închisoare;
# pentru infracțiuni obișnuite – până la trei ani de închisoare;
# pentru infracțiuni grave – de la doi la șapte ani de închisoare;
# pentru infracțiuni deosebit de grave – de la șase la 10 ani de închisoare.
Obezitatea
Aproximativ 50 % dintre adulții din Suedia sunt supraponderali sau obezi. Obezitatea se numără printre principalii cinci factori de risc din Suedia care contribuie la reducerea speranței de viață. Mulți factori de risc sunt mai accentuați în rândul persoanelor cu venituri mici, lucru care afectează accesul acestor persoane la serviciile medicale specializate. Obezitatea se întâlnește mai mult la persoanele în etate decât la cele tinere (19 % în comparație cu 8 % consecutiv). Cu toate acestea, se atestă o creștere a obezității și în rândul adolescenților. Aproape unul din cinci tineri de până la 15 ani sunt supraponderali sau obezi. Activitatea fizică în rândul adolescenților din Suedia se află la un nivel mai mic decât media UE. Toți acești factori o clasează pe Suedia pe locul 96 din 191 în topul celor mai obeze țări din lume.
Guvernul suedez nu a emis încă nicio strategie de gestionare a obezității populației, însă la nivel de guvernare locală se iau măsuri pe această direcție. De exemplu, în sudul țării, tratamentul obezității la copii are loc pe bază de terapie de familie. Dar în general, se pune accentul pe activități fizice și pe promovarea unei alimentații sănătoase.
Poluarea aerului
Țările scandinave sunt lidere la capitolul protecției mediului înconjurător, iar Suedia ocupă locul 8 în clasamentul celor mai verzi țări din lume potrivit studiului realizat de Environmental Performance Index 2020. Mai mult, calitatea aerului în Suedia este în conformitate cu standardele Uniunii Europene.
De-a lungul anilor, s-au făcut multe progrese în combaterea poluanților atmosferici precum dioxidul de sulf (SO2), monoxid de carbon (CO) și benzen (C6H6). Suedia mai are de muncit și la eliminarea dioxidului de azot care omoară anual 7 600 de oameni. Acest gaz toxic este eliminat în urma fumatului, a încălzirii pe bază de butan și kerosen precum și în urma arderii combustibilului în trafic. Pentru a reduce aceste efecte negative, statul promovează popularizarea folosirii automobilelor electrice sau hibride. În anul 2020, 44,9 % dintre șoferi foloseau automobile EV (automobile electrice și hibride).
Unul dintre obiectivele naționale suedeze privind calitatea mediului este păstrarea aerului cât mai curat posibil pentru a nu prezenta un risc pentru sănătatea umană sau pentru animale și plante.
Suedia este țara asociată cu un trai decent, medicină de calitate, drumuri bune și salarii mari. Dar ceea ce am aflat azi ne demonstrează încă o dată că nu există țări ideale, dar sunt țări care tind spre asta. Suedia face pași enormi și încrezători pentru eliminarea fumatului, pentru crearea unei ambianțe sănătoase pentru oameni și natură, dar nu prea are idei concrete cum să reducă rata înaltă a obezității populației.
***
Pandemia ne-a făcut să ne gândim mai mult la modul de viață pe care îl adoptăm, dar și la riscurile la care suntem supuși zi de zi. Poluarea, consumul de droguri, fumatul și alimentația nesănătoasă sunt probleme la care am devenit mai sensibili în această perioadă. Există însă țări care prin puterea exemplului ne-au demonstrat că soluții pot fi găsite, iar noi ne-am gândit că „Ar fi bine și la noi”. În cadrul unui nou proiect, în fiecare săptămână, vă vom duce în călătorii virtuale în statele care au implementat politici eficiente ce i-au ajutat pe cetățeni să fie mai sănătoși și, deci, mai fericiți.