Ministerul Educației a pornit o anchetă privind colectarea taxelor la Liceul „Mircea Eliade”

s4d8f87c6c77da
Foto:PC: photos.casata.md

Ministerul Educației a demarat procesul de investigare a cazului relatat în mass media privind sesizările din partea părinților despre colectările de mijloace financiare în cadrul Liceului ”Mircea Eliade” din Chișinău și a solicitat explicații directorului instituției.

Ministerul Educației reiterează inadmisibilitatea forțării părinților sau oricăror altor persoane pentru a efectua plăți în favoarea instituțiilor de învățământ. Este interzisă implicarea sub orice formă a managerilor școlari și profesorilor în procesul de colectare și administrare a donațiilor provenite din alte surse decât cele bugetare. Ministerul cere managerilor instituțiilor de învățământ să respecte necondiționat prevederile Ordinului cu privire la măsurile suplimentare de prevenire a corupției în instituțiile de învățământ și Ordinului cu privire la interzicerea colectărilor de bani în scopul organizării examenelor de absolvire în învățământul preuniversitar, sesiunea 2013.

Totodată, ministerul salută poziția civică a părinților și încurajează implicarea acestora în activitatea instituțiilor de învățământ întru sporirea transparenței, calității procesului de instruire și combaterii practicilor de colectare ilicită de bani.

Cu detalii privind rezultatele anchetei de serviciu, Ministerul Educației va reveni în timp proxim pentru a informa opinia publică.

Reamintim că, la începutul săptămânii curente, mai mulţi părinţi au scris pe reţelele de socializare că trebuie să plătească 3100 de lei, taxa de studii. Solicitarea a venit de la Fundația Mircea Eliade, o structură care a înlocuit fosta asociație de părinți. Pe marginea acestui caz s-a autosesizat şi Centrul Naţional Anticorupţie.

 

PC: Facebook/Cornelia Cozonac
PC: Facebook/Cornelia Cozonac

Contactat de echipa #diezGrigore Vasilache, directorul liceului, a declarat că liceul Mircea Eliade era unicul liceu care recent nu avea o fundație care să susțină instituția. De asemenea a menționat că aceste contribuții sunt benevole, suma stabilită este una care ar permite organizarea unor lucruri și evenimente care ar dezvolta și mai mult elevii liceului, iar fundația are scopul de a lucra în interesul elevilor, fiind una necomercială.

Conform legislaţiei Republicii Moldova, învăţământul primar şi secundar general este integral finanţat de stat, iar studiile în astfel de instituţii sunt fără plată. Însă, mai mulţi părinții, din iniţiativă proprie sau fiind constrânşi de anumite împrejurări, efectuează plăţi, formale sau neformale. Potrivit unui studiu, părinții au alocat în 2012 pentru plățile ne-formale din școli 287,5 miloane lei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente