(video) Cumpără azi, câștigă mâine. Investește în lucruri vechi, în bunuri de colecții sau în imobile

nivestitiile

Economisirea banilor ar fi un instrument suficient dacă nu ar interveni în ecuație și inflația. Creșterea prețurilor pe piață este adeseori imprevizibilă și economiile noastre, uneori, nu pot face față acestor schimbări. De aceea, atunci când am reușit să economisim o anumită sumă de bani, e timpul să investim. Investițiile presupun alocarea unei sume specifice de bani într-o anumită activitate care, pe termen lung, va genera mai multe profituri. Fiecare investiție presupune un risc: poți pierde toată suma de bani sau poți avea multe câștiguri. E ca un joc de probabilitate, asta dacă nu studiezi atent piața financiară și nu cunoști mecanismele de investiție.

Atunci când dorim să investim, trebuie să ținem cont de principalele trei momente:
# termenul pentru care vrem să investim. Cu cât perioada este mai lungă, cu atât și rata dobânzii este mai mare;
# cum estimăm riscul investițiilor. Cu cât mai puțin este garantată posibilitatea profitabilității, cu atât este mai mare câștigul;
#care este randamentul la care ne așteptăm și ce câștig vrem să obținem după investirea banilor într-un anumit instrument financiar.

Iată care sunt cele mai răspândite metode de investiții.

 Bunurile de colecții

Bunurile de colecții sunt o investiție riscantă. Păstrând un obiect de artă sau vechi, afli care este profitul lui real abia în momentul licitației.

Acțiunile

Acțiunile de obicei se referă la deținerea unei cote din proprietatea unei firme. Multe firme practică vânzarea acțiunilor pentru a atrage un anumit buget pentru satisfacerea unor nevoi urgente. Acționarii pot fie să vândă între ei propriile acțiuni, fie să le vândă publicului larg.

Obligațiunile

La sigur ne-am împrumutat vreodată de la părinți, prieteni, vecini sau bancă pentru a ne satisface o anumită nevoie sau dorință. La fel se poate împrumutași guvernul sau o companie. În cazul obligațiunilor, guvernul sau compania (debitorul) se obligă să achite dobânda la un anumit interval fix de timp, până la o anumită dată (până la maturitate). Atunci când se ajunge la maturitate, se întrerupe achitarea dobânzii și se restituie suma împrumutată. În cazul obligațiunilor de companie, dobânzile depind de valoarea și termenul obligațiunii și se plătește la scadență, fiind astfel mult mai riscante.

Imobile

Cumpărarea bunurilor imobile presupune deținerea unor terenuri, complexe locative, lanțuri de hotele sau pământuri. Profitul la vânzare este mai greu de obținut, respectiv lichiditatea este mai mică.

În funcție de situația economică, proprietatea imobiliară este avantajoasă să fie cumpărată în recesiune economică, și vândută în perioada de expansiune economică.

 Conturi curente de economii

Contul de economii este un instrument care te poate responsabiliza și ajuta la economisirea regulată. În ziua când primești salariul, virează o anumită sumă de bani în contul de economii. Atenție la comision! Uneori, acesta poate fi mai mare decât suma pe care o economisești.

 Depozite la termen și certificatele de depozit

Atunci când dorești să plasezi banii într-o bancă pentru un termen mai mare, trebuie să știi: cu cât perioada de depunere este mai mare, cu atât și dobânda e mai mare.

Fondurile de investiții

Atunci când mai mulți investitori își adună împreună o anumită sumă de bani pentru a investi în anumite instrumente financiare (cum ar fi cumpărarea unor obligațiuni sau acțiuni), profitul rezultat din această investiție se împarte proporțional între toți participanți. Portofoliul fondului poate conține o varietate de instrumente financiare, iar fiecare investitor poate să-l acceseze oricând dorește

Criptomonedele

 Cele mai riscante investiții de pe piață sunt considerate a fi criptomenedele. Chiar dacă acestea nu sunt influențate de inflație sau de activitatea băncilor, sunt totuși cel mai puțin reglementate și instabile instrumente de pe piață.

Mai multe informații utile despre investiții află în videoul de mai jos.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente