(foto) #youth4NATO. Studenții de la FRIȘPA au fost informați despre activitățile NATO în cadrul unei lecții publice

nato4

Prima lecție publică din cadrul proiectului „Tineri pentru NATO – 70 de ani de pace și securitate în Europa” s-a desfășurat la Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative a Universității de Stat din Moldova. Împreună cu invitații, studenții au analizat evoluția cooperării dintre NATO și Uniunea Europeană, dar și perspectivele pentru consolidarea parteneriatului dintre Republica Moldova și NATO.

Studenții de la FRIȘPA au avut posibilitatea să afle mai multe informații despre activitatea și proiectele NATO în cadrul lecții publice organizate de Institutul de Politici și Reforme Europene, în parteneriat cu Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Moldova și administrația facultății.

În cadrul lecției publice în fața studenților au ieșit mai mulți specialiști cu discursuri și prezentări informative. Veceaslav Iațco, Șeful Secției NATO, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a vorbit despre importanța securității pentru un stat, dar și despre amenințările care pot avea loc în lipsa acestei securități. Acesta a informat studenții despre aspectele colaborării dintre NATO și Moldova.

nato1

Despre importanța cooperării dintre NATO și Uniunea Europeană pentru securitatea UE, cât și a vecinătății imediate a Uniunii Europene le-a comunicat studenților Mihai Mogîldea, Expert Asociat, Institutul pentru Politici și Reforme Europene.

„Utilizarea capabilităților NATO în cadrul unor misiuni CSDP și colaborarea instituțională dintre cele două entități asigură un climat prielnic pentru dezvoltarea unor noi arii de dialog: contracararea amenințărilor hibride la adresa UE și NATO și securitatea cibernetică. În contextul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, Uniunea Europeană trebuie să avanseze pe calea fortificării Cooperării Structurate Permanente (PESCO) și să îndeplinească angajamentele asumate de comun acord cu NATO după Summit-ul de la Bruxelles (2018)”, sunt câteva din ideile prezentate de Mihai Mogîldea.

nato3

 

Ana Negru, Coordonatoare de Programe, Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Moldova le-a vorbit studenților despre activitățile de bază a Alianței Nord-Atlantice, dar și despre parteneriatele NATO.

Un moment important pentru studenți a fost specificarea ariilor de cooperare cu NATO, care nu includ doar sectorul de securitate și apărare. Este vorba și despre Sprijinirea autorităților civile, Cooperarea în domeniul științific și Programul de consolidare a integrității.

Astfel studenții au aflat următoarele informații noi despre colaborarea dintre NATO și Moldova și proiectele realizate în urma acestei colaborări:

#NATO a cheltuit 4,5 milioane de euro pentru distrugerea de pesticide dăunătoare și stocuri de mine antipersonal periculoase și instabile în Moldova.
#NATO a distrus peste 300 de tone de combustibil de la fuzelajele corozive și avariate din apropierea Chișinăului.
#NATO a contribuit la înființarea unui laborator de apărare cibernetică la Universitatea Tehnică din Republica Moldova, care servește ca un centru de instruire și cercetare pentru tinerii cercetători și studenții universității.
#Peste 1.300 de funcționari civili și militari moldoveni au participat la cursurile NATO pe teme cum ar fi logistica, securitatea frontierelor și instruirea civililor în caz de urgență.

54255042_2301941033419097_7632323130291126272_o

După concluziile formulate de experți, studenții au venit cu un șir de întrebări legate atât de relațiile dintre Republica Moldova și NATO, cât și despre activitățile NATO în general. Tinerii au fost interesați în special despre modul în care are loc informarea cetățenilor din Moldova cu referire la activitățile NATO, dar și despre proiectele care presupun activități de dezvoltare în alte domenii decât sectorul de securitate și apărare.

Daniela Rusu este studentă în anul II, la FRIȘPA, tânăra spune că astfel de lecții publice le sunt utile studenților, deoarece se pot informa direct de la sursă și află lucruri noi, care de multe ori nu se regăsesc în manuale.

„Noi suntem pe băncile universității, unde învățăm și încercăm să ne informăm, dar când vin reprezentanții anumitor organizații și ne spun din punct de vede practic cum stau lucrurile, noi vedem și o altă parte, nu doar ceea ce citim”, a menționat Daniela.

Daniela a reușit să afle mai multe lucruri noi din cadrul acestei lecții publice, alături de invitați.

„Despre proiectele „Femei, pace și securitate” eu chiar nu știam. Am aflat ce presupun și ce se implementează în cadrul acestora. Am aflat și despre punctele sensibile pe care s-a bazat oarecum și întrebarea pe care am avut-o către invitați”, a mai adăugat Daniela.

nato5

Alexandru Boclincă, la fel, este student în anul II la FRIȘPA. Tânărul ne-a spus că astfel de lecții publice sunt utile în primul rând pentru ca studenții să fie informați.

„Populația din Republica Moldova nu este informată despre această organizație mondială care se ocupă de întrebări și probleme destul de serioase pentru zilele noastre și la noi oamenii pur și simplu nu cunosc, ei gândesc și trăiesc în stereotipuri despre NATO”, a menționat Alexandru.

Totodată, Alexandru ne-a spus că a aflat și despre unele proiecte dezvoltate în Moldova în cooperare cu NATO.

„Am aflat despre programe care nu sunt bazate anume pe plan militar, de exemplu despre „Programul științific de cooperare dintre NATO și statele partenere”. A fost ceva nou pentru mine și sunt sigur că voi încerca să aflu mai multe despre acestea”, ne-a spus Alexandru.

nato2

În cadrul proiectului „Tineri pentru NATO” vor fi organizate încă trei lecții publice de acest gen în universitățile din întreaga țară, dar și alte activități dedicate tinerilor din Republica Moldova. Scopul proiectului este informarea tinerilor cu privire la misiunea și activitățile #NATO, cât și principalele realizări și provocări pe dimensiunea cooperării dintre Republica Moldova și NATO.

Proiectul „Tineri pentru NATO – @70 Ani de Pace și Securitate în Europa” se desfășoară în perioada 1 martie – 30 iunie 2019 și este implementat de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Moldova.

Taguri: ##youth4NATO
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente