Acum două luni, ne-am propus să vă facem cunoscuți cu câteva nume notorii din Moldova care ne duc faima în toată lumea, datorită performanțelor pe care le au. Chiar dacă am făcut deja o listă bună cu astfel de nume, aceasta nici pe departe nu se aproprie de sfârșit, și asta pentru că Moldova într-adevăr are cu cine se mândri. Un exemplu cât se poate de potrivit este tânărul Cristian Chiriță, care la vârsta de doar 16 ani este un sportiv de performanță la tenis de masă, campion mondial în concursul pe echipe și posesor al titlului de Maestru al sportului. În interviul ce urmează vă invităm să cunoașteți istoria de succes a acestui tânăr moldovean.
La vârsta de 16 ani se bucură de faimă și succese de invidiat
A început activitatea sa de sportiv în anul 2007, iar de atunci a devenit multiplu campion al Moldovei la proba cadeți, juniori și seniori. Este nr. 2 în clasamentul țării noastre și totodată multiplu campion al competițiilor internaționale și mondiale în perioada 2009 – 2015. Este nr.6 în Europa la cadeți, nr. 18 la juniori, iar în 2015 făcea parte din echipa Europei care a obținut titlul da campioni mondiali la World Cadet Challenger 2015.
Și-a început cariera la Clubul Sportiv „Top Spin USM” (Chișinău), alături de antrenoarea Natalia Smirnova, iar din 2014 s-a transferat la Clubul Sportiv Pristavu (Câmpulung, România). Din 2015 reprezintă România la toate competițiile naționale și internaționale.
La vârsta de 16 ani se bucură de faimă și succese de invidiat. Ne mărturisește că faima îl motivează, iar pentru ca să ajungă la rezultate înalte muncește foarte mult: „Faima aș numi-o prestigiu și sigur că este un reper de motivație. Am fost onorat până în 2015 să reprezint Moldova la nivel internațional cu rezultate foarte bune pentru țară, așa s-a aflat că în Moldova se joacă tenis de masă și se va juca. Din 2015 la hotărârea mea și cu permisiunea conducerii clubului Top Spin USM sunt inclus în Lotul Național al României de juniori și reprezint România. Pentru mine acest transfer este o creștere pe plan profesional. Muncesc pentru a-mi face o carieră în acest domeniu ca jucător profesionist la nivel european și chiar mondial.”
„Emoția… e un dușman cu care ne luptăm”
Are mai multe premii la concursuri internaționale cu care se poate mândri. Totuși, cea mai mare distincție pentru un jucător de tenis de masă Cristian ne spune că sunt medaliile de aur de la campionatele europene și mondiale: „Sigur, orice jucător vrea sa obțină medalia de aur la campionatele europene și mondiale, pentru că aici vezi rezultatul muncii tale de zi cu zi. În anii 2015-2017, am avut puține deplasări la nivel internațional din motivul transferului Conform Regulamentului ITTF. În schimb, am rezultate la nivel național: locul 2 în top 12 juniori în 2017, locul 1 la Cupa Federației juniori, locul 2 în Superliga masculină, locul 1 la Campionatul Național Juniori Echipe, locul 3 la Dublu, Campionatul Național. În 2016 și 2017 am obținut locul 2 la cel mai puternic concurs – Superliga Ro”.
Orice sportiv, indiferent de domeniul în care profesează, atunci când ajunge în fața adversarului este cuprins de emoții mai mult sau mai puțin. Cristian ne-a spus că acestea nu-l ocolesc nici pe el, însă a învățat să lupte cu ele și să obțină victorie. „Emoția… e un dușman cu care ne luptăm. Am învățat să lupt cu ea și cu adversarii.”
„Sunt mândru că munca mea și rezultatele au fost văzute și apreciate”
La ai săi 16 ani a reușit să învețe cum să lupte cu emoțiile, cu adversarii, a reușit să simtă gustul victoriei și să demonstreze că Moldova are oameni talentați. Anume din acest motiv, Cristian se regăsește în paginile Cărții de Aur. „Despre această onoare am aflat de la mama mea, care a fost contactată de autorul acestei cărți, domnul Denis Roșca, atunci când i-a cerut detalii și informații despre activitatea mea și după cum am înțeles a fost o preselecție/concurs ca să fiu acceptat. Sincer am rămas uimit și totodată mândru. Sunt mândru că munca mea și rezultatele au fost văzute și apreciate.”
Succesele sale nu ar fi fost posibile fără antrenorii care, putem spune, i-au pavat calea spre succes, și pentru toate reușitele pe care le are Cristian le este recunoscător oamenilor care l-au ajutat să le obțină: „Desigur că nu ajungeam eu ca jucător performant la tenis de masă și nu obțineam titlul de Maestru al sportului Republicii Moldova fără munca depusă de antrenorii din Republica Moldova (la acel moment) dna Natalia Smirnova, dnul Mark Granovschii și dnul Eduard Gorinstein, cărora le mulțumesc din suflet”.
„Vreau să deschid și eu un club unde voi putea învăța și promova copiii talentați”
Pe lângă Clubul Sportiv din care face parte, Cristian ca și toți adolescenții de vârsta sa face studii, la un liceu cu profil sportiv. Chiar dacă are un program foarte complex, tânărul reușește să facă față programului de învățământ și să petreacă variat timpul liber. „Nu pot să fiu la școală slab, mai jos de media 9-9,5 nu cobor, chiar dacă este greu să combini antrenamentele și deplasările. Mai joc și fotbal, baschet, sunt pasionat de sport, de comunicare și ca și oricărui adolescent, îmi place muzica care mă relaxează.”
Pentru viitor, Cristian are bine puse la punct câteva țeluri pe care tinde să le realizeze. Pe lângă faptul că se vede un jucător profesionist la nivel mondial, își dorește să învețe și alți copii talentați: „Scopul meu pentru viitor este să-mi fac carieră în acest sport ca jucător profesionist. Paralel voi face studii la facultate și un vis pentru care voi munci este să deschid și eu un club unde voi putea învăța și promova copiii talentați. E un țel greu de atins, pentru care voi depune mult efort”.
Fratele mai mic i-a urmat calea pentru a fi împreună
Până atunci, primul discipol și copil talentat pe care îl poate sfătui și îndruma este fratele său mai mic, care la vârsta de 11 ani de asemenea se bucură de succese plauzibile la tenis de masă: „Am un frate mai mic, îl cheamă Iulian și are 11 ani. De la nouă ani, la fel este legitimat la CS Pristavu. A urmat această cale ca să fim împreună. Pentru vârsta lui este un jucător foarte bun. Este loc 1 în clasamentul la juniori 3, având rezultate doar de loc 1 la nivel național și internațional. Este inclus în Lotul Național de minicadeți ai României. Din 2016, reprezintă România la Eurominichamps, este inclus în programul ETTU de performanță Eurokids. Acum suntem veniți acasă în Republica Moldova, în vacanță, și totodată facem pregătire, un fel de cantonament pentru Eurominichamps și noul sezon 2017-2018 cu antrenoarea Natalia Smirnova”.
„Dacă iubești acest sport, trebuie să-l faci din suflet”
Cristian este un tânăr exemplu pentru mulți alți copii și nu doar, care vor să obțină ceva în viață, iar principalele elemente ale succesului sunt dragostea față de ceea ce face, munca și susținerea. „Sunt foarte mulți copii talentați, nu pot să dau sfaturi, ci doar o sugestie – dacă iubesc acest sport, să-l facă din suflet, să muncească și nu din obligație, pentru că rezultate vor fi minime, iar timpul va fi pierdut. Clar că în acest caz ei trebuie sa fie susținuți de părinți și antrenori, deoarece pentru un jucător bun ei sunt îndrumători în viață.”