Bancnote din timpul Rusiei Imperial, României perioadei celui de-al doilea război mondial, Uniunea Sovietică și primele bancnote după declararea independenței. Dar tu știi cum arătau bani în Moldova până la leii de azi?
Leul moldovenesc este moneda națională a Republicii Moldova și a fost introdus în circulație la 29 noiembrie 1993. Banca centrală a țării noastre – Banca Națională – este singura instituție care are dreptul să emită leul moldovenesc.
Strămoșul monedei noastre naționale este talerul olandez care a circulat în Moldova și Țara Românească în sec. XVII-XVIII. Locuitorii însă l-au denumit „leu”, deoarece avea gravată pe revers imaginea acestui animal. Mai târziu, în 1867, leul a devenit moneda Principatelor Unite ale Moldovei şi Țării Românești.
Leii moldovenești sunt emiși sub formă de bancnote, monede metalice divizionare și bancnote/monede comemorative. Prima serie de bancnote ale Republicii Moldova care au fost extrase din circulaţie în 1992 au fost doar trei.
Au existat două variante de denumiri a valutei naţionale – ducat sau leu. Alegerea a fost făcută în favoarea leului. Prima bancnotă emisă a fost cea cu valoare anominală de 1 leu. În aprilie 1994, a fost emisă bancnota cu valoarea nominală de 5 lei. O lună mai tîrziu au fost puse în circulaţie bancnotele de 10 lei şi 50 de lei; în septembrie 1995 au apărut bancnotele de 100 şi de 200 de lei iar în 1999, au fost emise cele de 500 de lei. Cea mai recentă bancnotă pusă în circulaţie este cea cu valoarea nominală de 1000 de lei (octombrie 2003).