Prezidențiale 2016: Socialiștii au cerut astăzi la CEC excluderea Maiei Sandu din cursa electorală

Sandu Dodon

Repre­zen­tan­ții PSRM au cerut sanc­țio­na­rea Maiei San­du pen­tru că aceas­ta ar fi folo­sit bani nede­cla­ra­ți în cam­pa­nia elec­to­ra­lă. Aceștia au cerut chiar exclu­de­rea con­cu­ren­tu­lui elec­to­ral din cur­să. Soci­a­li­ş­tii au cerut exclu­de­rea Maiei San­du şi pen­tru că aceas­ta ar fi folo­sit în cam­pa­nie poli­ti­cie­ni din stră­i­nă­ta­te, scrie Ziarul de Gardă.

Con­tes­ta­ția PSRM a avut la bază întâl­ni­rea pe care Andrei Năs­ta­se a avut-o cu dias­po­ra în or. ita­li­an, Pado­va. Soci­a­li­ş­tii au recla­mat fap­tul că San­du nu a indi­cat în rapor­tul finan­ci­ar chel­tu­ie­li­le afe­ren­te aces­tei depla­să­ri, supor­ta­te de Andrei Năs­ta­se. Soci­a­li­ş­tii au recla­mat şi fap­tul că la întâl­ni­re a par­ti­ci­pat o aso­ci­a­ţie obş­teas­că din Ita­lia.

Ser­giu Gur­du­za, mem­brul CEC, care a fost rapor­tor pe acest caz, a pro­pus res­pin­ge­rea con­tes­ta­ţi­ei soci­a­li­ş­ti­lor. După dez­ba­te­ri aprin­se, doar 4 mem­bri au votat în favoa­rea lui, alţi 4 s-au abţi­nut. Un mem­bru a votat împo­tri­vă. Maxim Lebe­din­schi a venit cu un alt pro­iect de hotă­râre prin care a soli­ci­tat con­sta­ta­rea încăl­că­rii legi­sla­ţi­ei de către Maia San­du şi apli­ca­rea unui aver­tis­ment. Comi­sia a decis ca Lebe­din­schi să vină cu un nou pro­iect de hotă­râre, care va fi supus la vot în şedinţe­le vii­toa­re. Cel mai pro­ba­bil, acest fapt va avea loc după ale­ge­ri­le de dumi­ni­că.

Soci­a­li­ş­tii au mai soli­ci­tat exclu­de­rea Maiei San­du şi pen­tru că ea ar fi folo­sit ima­gi­nea unor poli­ti­cie­ni din afa­ra ţării. Iurie Cio­can, cel care a fost rapor­tor în acest caz a pre­ci­zat că, întra­de­văr, în cam­pa­nia elec­to­ra­lă, une­le sur­se mass media au dis­tri­bu­it decla­ra­ţii ale ace­lor poli­ti­cie­ni, în susţi­ne­rea Maiei San­du, doar că Maia San­du nu a avut nicio atri­bu­ţie cu apa­ri­ţia aces­tor mesa­je de susţi­ne­re. Aces­ta a pre­ci­zat că în acest sens, este şi o lacu­nă legi­sla­ti­vă, dar a pro­pus res­pin­ge­rea con­tes­ta­ţi­ei depu­se de soci­a­li­ş­ti. Mem­brii CEC au votat una­nim pen­tru pro­pu­ne­rea lui Cio­can. Îna­in­tea aces­tor dis­cu­ţii, Ser­giu Gur­du­za a pără­sit şedinţa CEC.

Ulte­ri­or, mem­brii CEC au decis să amâ­ne pen­tru săp­tămâ­na vii­toa­re dis­cu­ta­rea altor două pro­iec­te de deci­zie care vizea­ză folo­si­rea în cam­pa­nia elec­to­ra­lă a fon­du­ri­lor nede­cla­ra­te de către cei doi con­cu­renţi elec­to­ra­li. Cu alte cuvin­te, CEC ar putea deci­de pedep­si­rea sau, de ce nu, exclu­de­rea unui con­cu­rent din cur­să chiar şi după pro­ce­du­ra de vot.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente