Prima ediție a Școlii Sustenabilității întrunește 5 hub-uri de lucru. Care sunt acestea

13686607_1118474194875335_2976405731103214418_n

În comuna Răzeni, raionul Ialoveni, în perioada 16-18 august 2016 se va desfășura proiectul „Școala Sustenabilității”, organizat de către comunitatea Noroc Olanda (Regatul Țărilor de Jos), în colaborare cu Asociația pentru Integrarea Migranților (Franța), Casa Mare (Estonia), Sănătatea are Gust (Republica Moldova) și cu suportul mai multor asociații din diasporă.

Școala Sustenabilității este un proiect-pilot, care prin activitățile sale, își propune să faciliteze transferul de cunoștințe și de know-how din diasporă către cei din țară, și vice-versa. Principalul obiectiv al proiectului constă în formarea cadrului favorabil de dezvoltare a unor soluții sustenabile pentru problemele curente cu care se confruntă societatea moldovenească.

Deja au fost selectați 20 de participanți dintre cele 106 candidaturi înregistrate din 13 țări, precum: Moldova, Olanda, Canada, Franța, România, Italia, Germania, Portugalia, Spania, SUA, Anglia, Ungaria și Belgia.

Prima ediție a Școlii Sustenabilității întrunește 5 hub-uri de lucru, prin care se vor pune bazele unor viitoare afaceri sau proiecte sociale de amploare, despre care ne povestesc inițiatorii acestora:

Ion Radu (România), inițiatorul Hub-ului 1, Plastic Reciclat Fantastic, propune crearea unui instrument (echipament) pentru prelucrarea și reciclarea deșeurilor din masă plastică, ușor de confecționat și folosit în practică de oricine. „Pentru început, vom pune accent mai mult pe procesul de pregătire a materiei prime. Vom construi un utilaj de fărâmițare a plasticului, un utilaj pentru spălarea fulgilor rezultați în urma fărâmițării, și câteva prese pentru a începe realizarea unor obiecte mai simple. De asemenea, în tot acest timp, vom proiecta și realiza utilaje de injectare și extrudare a plasticului, precum și un cuptor cu diferite matrițe pentru a transforma fulgii de plastic în semifabricate, și ulterior, în produse finite”, povestește Ion.

Irina Zuza (Olanda), inițiatoarea Hub-ului 2 , Consumăm Responsabil, vine cu inițiativa unui proiect de solidaritate socială ce are drept scop punerea bazei unei prime bănci de alimente din Republica Moldova. „Fiind eficient utilizat în țările europene, acest mecanism presupune colectarea surplusului de produse alimentare de la agenții economici din acest domeniu, și redistribuirea lor către clasele sociale financiar dezavantajate (familii social vulnerabile, case de copii, bătrâni etc.)”, explică Irina.

Ana-Maria Eftodi și Dorina Baltag (Franța/Olanda), inițiatoarea Hub-ului 3, Torbița Eco, propun înlocuirea pungilor de plastic cu cele din material reciclabil și ecologic. Ana-Maria povestește că torbițele din material textil sunt un accesoriu extrem de versatil și pot fi utilizate în orice situație, fie vorba de mersul la cumpărături sau o plimbare prin parc. Sunt durabile și, cel mai important, re-utilizabile.

Ion Braga (Estonia), inițiatorul Hub-ului 4, Protejăm-Reflectăm-Salvăm, vine cu o inițiativă ce face parte din domeniul securității publice, iar obiectivul său este de a crea și promova haine reflectorizante pentru a micșora riscul accidentelor rutiere cu implicarea pietonilor. „Reflectorizantul permite, pe timp de noapte, ca pietonul să fie observat la o distanţă de până la 300 de metri de către şofer. În mod obişnuit, un şofer poate să observe un pieton la o distanţă de doar 40 de metri. Reflectorizantele pot fi confecționate în condiții casnice. Tot ce este necesar constă în materialul reflectorizant și ingeniozitatea persoanei”, explică Ion.

Oleg Chicu (Moldova/Italia), inițiatorul Hub-ului 5, Hârtia 2RE: RE-ciclată & RE-utilizată: este preocupat de reciclarea hârtiei și propune instalarea tomberoanelor specializate pentru hârtie, colectarea și reciclarea acestora pentru a fi re-utilizate. „Scopul inițiativei este în primul rând acela de a organiza colectarea și transportarea hârtiei către fabrica cea mai apropiată din România, sau către un intermediar de la noi din țară. O parte din banii acumulați, în urma vânzărilor, vor fi reinvestiți pentru a mări raza și capacitatea activității, iar o parte va fi utilizată pentru procurarea și plantarea puieților pe terenurile destinate împăduririi”, povestește Oleg.

Proiectul face parte din cadrul Programului de Granturi Diaspora Engagement Hub, realizat cu sprijinul financiar al Biroului pentru Relații cu Diaspora (BRD) al Cancelariei de Stat, în parteneriat cu Organizația Internațională a Migrației (OIM), misiunea din Moldova și Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare (SDC).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente