Peste 15000 de vizitatori, inclusiv 1600 turiști de peste hotare, au participat la a VI-a ediție a Festivalului Internaţional „GUSTAR”, iar 100 de artiști au urcat pe scena celui mai important festival muzical al anului, desfășurat în perioada 5-7 august 2016.

În acest an festivalul s-a desfășurat într-un loc nou, verde, în lunca râului Răut, în s. Furceni, Parcul Național Orhei, pe o suprafață de 8 hectare. Locul ales se află departe de gălăgia urbană, însă la o distanță rezonabilă de capitala țării, la 55 km. Pentru organizarea festivalului au fost efectuate lucrări de amenajare, cum ar fi instalarea podișoarelor peste Răut și a altor elemente de infrastructură, care au asigurat comoditatea și au completat atmosfera. Mai mult decât atât, în parteneriat cu Ministerul Mediului, bazinul râului Răut pe segmentul Podul Nou (la nord de s. Furceni) – Podul Vechi (s. Furceni) – s. Trebujeni a fost salubrizat de către 40 de activiști și voluntari, astfel încât zona să-și întâmpine oaspeții într-o curățenie absolută, iar festivlul să se desfășoare într-un mediu eco.

IMG_2945

Printre noutățile festivalului s-a numărat amenajarea, pentru prima dată în istoria evenimentului, a două scene, pe care au evoluat 100 de artiști, printre care interpreți, dansatori și actori. Surprizele evenimentului au fost recitalurile extraordinare oferite de interpreți și formații de renume: Figli di Madre Ignota (Italia), Loredana (România), Vanotek (România), formația Cuibul și Vali Boghean (Republica Moldova).

Lidia Scarlat, solista formației Cuibul: „Pentru noi, muzicienii, organizarea unor astfel de evenimente în țară este extrem de importantă, deoarece ne oferă o platformă în plus pe care putem să ne afirmăm, să evoluăm și să creștem. Pe lângă contribuția sa la dezvoltarea artiștilor locali, Festivalul „GUSTAR” este important și pentru publicul de la noi, căruia îi oferă ocazia de a asculta live, în aer liber, muzică autohtonă și internațională, iar muzică este cea care ne unește.”

2 (1)

Vali Boghean, interpret: „Pentru timpurile în care trăim, organizarea unui asemenea festival de anvergură, în aer liber, la alte standarde, cu o altă abordare, este o realizare de excepție. Văzând ce efect are evenimentul asupra publicului minunat este aici, îmi dau seama că astfel de festivaluri, nu numai „GUSTAR”, este important să se concentreze nu doar local, ci să se extindă și internațional. Astfel am putea promova țara noastră, care are restanțe la capitolul imagine pozitivă, iar cu ajutorul artei o putem promova și îmbunătăți în cel mai scurt timp.”

DSC_8895

Activități pentru toți

În afară de muzica de calitate pentru care este recunoscut, festivalul a cuprins și alte activități complementare, împărțite în următoarele zone:

  • Kids Zone – activități socio-educative pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, jocuri cognitive și sportive pentru copiii de toate vârstele;
  • Relax Zone – destindere și atmosferă de vacanță, hamace și canapele confortabile în cea mai relaxantă zonă a festivalului;
  • Krafts Zone – ateliere interactive, unde oaspeții au creat produse lucrate artistic, fiind ghidați de meşteşugarii prezenţi la festival;
  • Tasty Zone – bucătărie națională și internațională, cu o gamă variată de bucate delicioase și băuturi răcoritoare;
  • Book Zone – o colecție de cărți pe care vizitatorii le puteau împrumuta pentru a se odihni prin lectură;
  • Techno Zone – zonă destinată reîncărcării telefoanelor, laptopurilor, gadgeturilor, pentru ca viizitatorii să poată fotografia/filma, distribui și relata live despre eveniment.

IMG_2892

Pentru amatorii de istorie și excursii au fost organizate tururi gratuite prin Parcul Orheiul Vechi, care au inclus principalele obiective din zonă: Băile tătăreşti din Orheiul Vechi, Cetatea getică de la Butuceni, Locuinţele de piatră, Biserica medievală, Mănăstirile rupestre din Orheiul Vechi, Biserica Sfânta Maria.

Camping pe Peninsula Vacanței

Unul dintre elementele principale care diferențiază Festivalul „GUSTAR” de alte evenimente este zona de camping. În acest an spațiul destinat amplasării corturilor a fost amenajată pe o peninsulă separată, supranumită și Peninsula Vacanței, și a găzduit 270 de corturi și circa 1000 de rezidenți. Campingul fost securizat și organizat în 3 cartiere, pentru a asigura confortul fiecărui vizitator al festivalului:

# Young zone – destinată tinerilor care vor să se distreze până dimineață.

# Friend zone – destinată cuplurilor și găștilor care vor să se distreze, dar cu limite.

# Family zone – destinată familiilor, pentru cei care au venit însoțiți de copii și a căror activitate are loc ziua.

Zona de camping din cadrul „GUSTAR” 2016 a fost amenajată pentru a corespunde tuturor necesităților oaspeților doritori de a rămâne peste noapte în lunca Răutului. Rezidenții au beneficiat de dușuri, sesiuni matinale de gimnastică sportivă și yoga, acces preferențial în Zona Bucatelor, precum și o parcare dedicată.

IMG_2849

Civic Fest

Pentru prima dată, în parteneriat cu Festivalului „GUSTAR” și în același perimetru, s-a desfășurat cea de-a patra ediție anuală a Festivalului „CIVIC FEST – Moldova pentru cetățeni”. Timp de două zile vizitatorii au putut participa la ateliere creative, masterclass-uri, ateliere de discuții, sesiuni de networking, prezentări de organizații, momente artistice și jocuri interactive, au învățat de la cei mai buni specialiști din ONG-urile din țară și din străinătate cum să se implice în proiectele care chiar fac o diferență spre mai bine în societatea moldovenească. Ca și în edițiile anterioare, CIVIC FEST a pregătit o suită de reprezentații artistice autentice: spectacolul „Sah/Mat” montat de trupa de teatru M.A.D.E. pe scena festivalului, un performance inspirat din cultura chineză, realizat de Falun Dafa, precum și concerte susținute de „Animo” și ansamblul „Crescendo”.

IMG_2855

Despre Festivalul „GUSTAR”

Prima ediție „GUSTAR” a avut loc în anul 2010, iar între timp evenimentul a reușit să devină cel mai mare festival din Republica Moldova, recunoscut la nivel internațional.  Festivalul a atras în țară turiști din toate colțurile lumii, devenind una dintre destinațiile preferate din regiune, grație diversității culturale promovate.

Evenimentul a fost organizat de compania „Sens Music”, cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (SIDA) și de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA. Partenerul evenimentului este Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova.

IMG_2892

56873

6

1 (1)

 

9