Europa pentru Moldova: Peste 300 de copii din Grozești se bucură de apă curată datorită unui sistem de alimentare performant

DSC_4401

„Vrei și tu o cană cu apă?”, m-a întrebat bucătăreasa liceului „Prometeu” din Grozești, imediat ce am intrat în bucătăria unde două robinete umpleau generoase cănile pentru oaspeți, mândră că poate să-mi ofere apă curată, care vine de aproape, din Prut, și care acum, cu susținerea Uniunii Europene și a Guvernului moldovenesc, este tratată la standarde europene, astfel încât asigură rezervele de apă potabilă pentru Nisporeni, Vărzărești și Grozești. Am fost în vizită la primii beneficiari ce s-au conectat la apa din Prut, printre ei liceul și grădinița satului Grozești, care ne-au povestit cât de importantă este această realizare pentru ei. 

Din anul 1985, la liceul „Prometeu” s-au succedat zeci de promoții de elevi, care, conform profesorilor, au purtat și continuă să poarte mândria raionului Nisporeni prin rezultate remarcabile. Liliana Mocanu, actuala directoare interimară, ne-a povestit că, în cariera ei de 25 de ani în calitate de profesoară de limbă rusă a reușit să cunoască și succesele, dar și problemele liceului. Despre apă ne-a spus că au avut, până acum, probleme foarte mari. „Calitatea apei era foarte rea. Aveam apă dintr-o fântână tehnică, pe care o foloseam pentru curățenie. Pentru cea potabilă, pe care o foloseam la bucătărie și la lavoarele unde copiii își spălau mâinile, eram conectați la o fântână din sat, iar pentru ca să o aducem la școală, aveam cheltuieli în plus”, ne-a spus Liliana Mocanu.

DSC_4308

Astfel, în fiecare zi, pentru a asigura cei 60-80 de litri pentru mâncare și încă pe atât pentru spălarea vaselor, Zinaida, pentru care bucătăria de la școală este mai dragă decât cea de acasă deja de 15 ani, era ajutată de câte o colegă sau cel mai des de copiii care aveau lecții de educație tehnologică, să aducă apă de la fântână. „La bucătărie nu este atât de ușor precum se crede, mai ales când mai ai impedimente cu gazul sau apa”, ne-a povestit bucătăreasa.

DSC_4332

„Lucrez în școală de mulți ani. Chiar dacă suntem șase servitoare, era foarte greu să aducem cu căldările în jur de 100 de litri de apă pe zi”, a adăugat și una din femeile de serviciu.

Dana este unul din cei 280 de elevi ai școlii. Ea a venit la deschiderea proiectului cu inima deschisă, fericită că acum vor avea apă de calitate în școală. „Apa este un element indispensabil vieții, un indicator important al dezvoltării economiei, al bunăstării și al sănătății unei societăți. În liceul nostru, apa a fost o problemă majoră până acum. Nu de puține ori s-a întâmplat că nu aveam cu ce să ne spălăm pe mâini sau apa adusă cu găleata de la fântână și fiartă la bucătărie se termina foarte repede. Sperăm că, de acum, aceste probleme vor ține de trecut, iar copiii din satul Grozești vor fi mai sănătoși”, a spus Dana.

DSC_4357

Le-am urat sănătate celor de la școală, iar noi ne-am pornit mai departe spre copiii de la grădiniță, care se vor bucura alături de ceilalți beneficiari de apa din Prut.

DSC_4409

Grădinița „Deceluș” e ca o sărbătoare. Copiii ne așteptau să le facem fotografii în timp ce-și spălau mâinile grijuliu cu apa „cea nouă”. Directoarea grădiniței ne-a spus că proiectele și granturile sunt o binecuvântare pentru o instituție de învățământ. Își amintește că în 2011 au renovat grădinița cu ajutorul fondului de investiții, iar cu ajutorul fondului ecologic au plantat flori și au reușit să aducă culoare și viață în curte. 45 de copii cu vârste între cinci și șapte ani vin aici zilnic, aceasta fiind grădinița celor mari. În centrul satului mai este un „Deceluș”, unde se duc copii mai mici, acolo însă probleme cu apa nu au fost, întrucât în apropiere este o fântână. Până la implementarea acestui proiect, grădinița se alimenta cu apă de la un izvor, unde apa era calitativă, însă foarte puțină, așa că, de multe ori, se aducea apă de la fântâna din centru, cu căruța, ne-a povestit Eudochia Coșleț, cea care este directoarea ambelor „Decelușuri” încă din anul 1979.

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

????????????????????????????????????

Proiectul „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă din raionul Nisporeni” a făcut posibilă alimentarea cu apă potabilă a trei localități din raion: Nisporeni, Grozești și Vărzărești. Apa este preluată inițial din râul Prut, iar ulterior este transportată printr-o stație de pompare a apei brute la o stație modernă de tratare a apei, care operează la standarde europene. Acest sistem asigură cu apă aproximativ 15.000 de consumatori din cele trei localități. Sistemul are o capacitate mai mare de aprovizionare cu apă și este pregătit pentru mai multe branșamente și extinderi în raion. Bugetul acestui efort internațional din partea mai multor parteneri de dezvoltare constituie 14,6 milioane de euro, cu fonduri oferite de Uniunea Europeană (5 milioane de euro), Agenția Austriacă pentru Cooperare și Dezvoltare (4,9 milioane de euro), Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare (2,9 milioane CHF). Autoritățile din Moldova au contribuit cu circa 2 milioane de euro.

Sistemul de tratare a apei
Apa din Prut/Apa tratată
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente