Teren de sport pentru handbal, tenis, volei și baschet, pavilioane sportive dotate cu echipament, un centru de zi renovat și teren de joacă pentru grădiniță. Toate acestea au fost posibile datorită sprijinului acordat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului de consolidare a încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
„Proiectele de consolidare a încrederii au demonsrat că atunci când locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru acționează împreună, problemele pot fi rezolvate mai repede și mai eficient”, a remarcat Prim-ministrul Pavel Filip.
De serviciile moderne de educație și sport vor beneficia atât locuitorii din Varnița, cât și cei ai orașului Bender. Cu o populație de peste 5 mii de locuitori, Varnița se învecinează cu trei cartiere ale orașului Bender. Accesul între localități este neîngrădit, iar interacțiunea între oameni – intensă. O treime din angajații și beneficiarii Liceului Teoretic din Varnița sunt locuitori ai orașului Bender. Aceeași situație este la grădiniță, la Centrul comunitar ASCLEPIO, precum și la majoritatea instituțiilor din localitate.
„Această inaugurare a terenurilor de sport în cadrul Campionatului European de Fotbal este oarecum simbolică și plină de inspirație. Urmărind turnee sportive sau practicând sportul noi împărtășim valori de prietenie, respect și înțelegere reciprocă. Sper ca acestea să fie împărtășite și între alte comunități de pe ambele maluri ale râului Nistru, cu alte ocazii. Sunt mândru de ceea ce am făcut pentru a asigura un viitor mai bun acestor copii”, a menționat Pirkka Tapiola, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.
La Varnița activează mai multe secții de sport: fotbal, box, judo, volei, baschet, tenis și atletică ușoară. În noile condiții vor putea fi organizate mai multe competiții sportive comune între echipele de pe ambele maluri ale râului Nistru. Sportivii vor putea obține performanțe și mai bune. Tot cu sprijinul Uniunii Europene, în localitate a fost modernizat Centrul comunitar multifuncțional ASCLEPIO și amenajat terenul de joacă pentru grădinița din localitate. Pentru modernizarea complexului educațional-sportiv au fost acordate peste 150 de mii de euro.
„Noi nu împărțim oamenii între „ai noștri” și „ai voștri”. Avem aceleași nevoi și ne unesc aceleași interese. Instituțiile noastre sociale: școala, grădinița, Centrul medicilor de familie și multe altele deservesc locuitorii din ambele localități”, a subliniat primarul satului Varnița, Alexandru Nichitenco.
În anul 2013, tot prin intermediul Programului, la Varnița a fost dotat cu echipament Centrul de sănătate care prestează servicii și pentru locuitorii din Bender și a fost renovat drumul de acces cu cartierul Severnii al orașului. Doar la Varnița, investiția Uniunii Europene pentru consolidarea încrederii depășește peste 315 mii de euro.
„Sunt încântată să văd cum progresează eforturile noastre comune în domeniul consolidării încrederii între oameni de pe ambele maluri ale Nistrului. Pentru a atinge acest obiectiv este esențial să contribuim la îmbunătățirea nivelului de trai al oamenilor de pe ambele maluri și să îi angajăm în activități comune. Asigurarea unei comunicări eficiente, bazate pe practica pozitivă reciprocă, este una din condițiile fundamentale pentru promovarea cu succes a încrederii între comunități de pe ambele maluri. Varnița este un model în acest sens”, a afirmat în cadrul evenimentului Dafina Gercheva, coordonatoarea rezidentă ONU și reprezentanta permanentă PNUD în Republica Moldova.
În prezent, în localitățile din dreapta și stânga râului Nistru sunt renovate 20 de obiecte de infrastructură socială. De la lansarea Programului, în 2009, UE a acordat peste 7,5 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii sociale de pe dreapta și stânga râului Nistru.