Un grup de studenți de la Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice de la Canto academic au întocmit un program de muzică italiană: operă, pop operă și serenade care, la îndemnul profesoarei de limbă italiană au început să concerteze și în afara Academiei.
Pe 18 iunie ei au evoluat pe scena Casei Naționale din or. Nisporeni. Acesta a fost cel de-al 6-lea concert pe care au reușit să-l susțină în urma acestei inițiative culturale.
Cine sunt interpreții?
Tenorii Grigore Râciu, Daniel Șveț, Vadim Ceban, Iulian Dumitraș, bassul Vladislav Cojocaru, soprana Ana Raiu, mezzo soprana Lilia Istratii.
Cum a luat naștere această inițiativă culturală?
„După ce i-am ascultat de mai multe ori la concertele lor din cadrul Academiei, mi-am zis ce-ar fi dacă ar cânta și în afara ei, să-i audă și alții cât de frumos cântă, fiind o formă de practică studențească.
Vocile lor de tenori și soprano formează o armonie minunată cu sunetele de pian atunci când sunt interpretate arii din operă, pop operă și serenade, de aceea inițial am vrut să evoluăm doar cu acompaniamentul pianului, ceea ce s-a întâmplat doar o singură dată. Din păcate, nu am găsit asemenea spații dotate cu pian și a trebuit să renunțăm. Prin această inițiativă culturală, am vrut să inițiem publicul în interpretarea muzicii lirice, să audă și să simtă vibrația unei voci live, fără microfon, bineînțeles.
Cu siguranță, avem public pentru acest gen de muzică în capitală, care merge la spectacolele de la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, Filarmonica Națională „Serghei Luncheevici”, Sala cu Orgă dar, nu doar Chișinăul e Moldova.
Vrem să aducem societății o muzică diferită, de clasă, elegantă care, presupunem, nu a mai fost cântată prin orășelele din Moldova. Avem atâtea talente, tineri, frumoși și plini de energie care chiar pot lumina și înnobila sufletele oamenilor prin muzica lor, pentru că aceasta este până la urmă menirea unui artist. Ne propunem să promovăm muzica elevată, să educăm muzical societatea, să răspândim frumosul.
Pentru or. Nisporeni pe 18 iunie acesta a fost primul concert de așa gen, după cum ne-au spus chiar spectatorii. Nu s-au așteptat că opera poate fi atât de frumoasă.
Îi mulțumim mult domnului Robu Grigore, primarul or. Nisporeni, care a fost receptiv și ne-a primit foarte frumos și călduros. Ne-am simțit bineveniți, ne-am simțit ca acasă, ne-am simțit apreciați și susținuți, ceea ce e foarte important pentru persoanele din domeniul artei”, relatează Tatiana Beșliu, lector universitar, profesor de limba italiană la Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice.