Cunoaște-i pe tinerii de la Synops – trupa care abordează un gen de muzică mai puțin popular în Moldova

12552709_1159859587382320_4447617718807976466_n
Foto: Facebook/Synops

În Moldova tinerii fac și muzică Dubstep, Electro, Drum&Bass. Ei sunt 5 și se numesc „Synops”. Deși muzica electronică nu este una accesibilă publicului larg, totuși, ei încearcă să facă ce le place. Iată cine sunt băieții grupului Synops.

Synops e un proiect inițiat în 2012 și îmbină mai multe stiluri de muzică. Nu este pentru ascultătorii obișnuiți cu muzica Deep House, Trap, Trance, etc. Ei cântă muzică electronică hard: Dubstep, Electro, Drum&Bass.

Sunt 5 membri. Muzica o scrie Jin Berekelea, dar fiindcă să o cânte singur nu-i place, a adunat niște prieteni și împreună fac concerte cu tobe, chitara și voce live. „Aceasta e mult mai distractiv, decât să fii DJ. Cântăm muzică diferită, dar la bază stă stilul EDM, precum Dubstep, Electro, Drum&Bass, Complextro, Glitch Hop, Trash Electro, Neurofunk”, ne spune Jin Berekelea, care ne povestește în continuare mai multe despre activitatea trupei.

Cum e să faci muzică Dubstep, Electro, Drum&Bass în Moldova?

Este greu, dar în era tehnologiilor avansate muzica devine cunoscută mai repede. O astfel de muzică mai ușor circulă prin intermediul Internetului decât pe la concertele live și pe la publicul local. Sunt mulți producători moldoveni care sunt cunoscuți peste hotare, dar aici de ei nimeni nu a auzit. Dacă faci muzică bună, lumea oricum va afla de tine. Să faci ceva original în Moldova și să promovezi tot aici – e dificil. Auditoriul e restrâns chiar și după preferințele muzicale. Lumea din Moldova iubește ceva mai simplu, cultura clubului aproape că nu există și asta e trist.

Unde concertează Synops?

 Am concertat în România, Rusia, Ucraina, USA, ca DJ, împreună cu colegul meu. Cu noua componență live am concertat deocamdată doar în Chișinău. Aceasta e doar începutul, avem încă multe planuri.

Facebook/Synops
Facebook/Synops

Cum a luat naștere clipul Finger Tips?

Am început să lucrez la această piesă încă pe când mă aflam în USA, acum 4 ani. Voiam să scriu piesa cu cineva din muzicienii localnici, ca să transmit atmosfera de vară din America. Piesa e foarte diferită față de toate celelalte făcute până acum.

Pe interpret l-am găsit întâmplător. Era doar cunoscutul unui cunoscut care lucra într-un magazin de instrumente muzicale și cânta la tobe într-un band. Nu m-am așteptat la nimic deosebit, dar apoi am auzit cum cânta. Era un hipster cu barbă, un tip foarte slab cu un diapazon minunat. În timp ce-l priveam și-l ascultam, îmi apăruse disonanța cognitivă. A venit, a cântat două ore și a plecat. Mai mult nu l-am mai văzut.

De atunci, pe parcursul celor 4 ani de multe ori m-am întors la această piesă. Filmările pentru clip au avut loc vara trecută împreună cu Ștefan Nahaba. Nu am vrut să facem nimic grandios, dar până la urmă s-a primit un hibrid muzical american într-o atmosferă stradală de vară chișinăuneană. Trei zile de filmări vesele au trecut în grabă, de parcă ar fi fost una.

Când clipul a fost gata, începuse toamna rece și noi am decis să așteptăm zilele calde de vară pentru ca să-l lansăm, ca lumea când va asculta piesa și va privi clipul, să poată simți această atmosferă. Sper că acest lucru ne-a reușit.

Puteți urmări activitatea trupei și pe pagina lor de Facebook.

Text de Tatiana Beșliu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente