Estela Raileanu – tânăra din Moldova care dă viață micilor eroi ai poveștilor

estelacollage
Foto: Estela Raileanu

Estela Raileanu este ilustratoare de cărți. Ea dă viață micilor eroi ai poveștilor, îi colorează și le dă formă așa cum știe ea mai bine. A absolvit Facultatea de Arte Plastice, Specialitatea Grafică la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. A început să ilustreze cărți încă de pe când avea 17 ani. Până acum a lucrat la ilustrațiile a peste 50 de cărți ai autorilor autohtoni și străini.

Talentul Estelei

„Consider că talentul, oricare ar fi el, nu e neapărat moștenit. În artă sunt numeroase exemple în care copii artiștilor celebri au excelat în alt domeniu, având alte abilități şi alte talente. Talentul este un dar. Dacă investeşti în talentul tău şi îl „creşti” ca pe un copil prin muncă asiduă, atunci vei avea şi rezultate frumoase. Cu cât mai mult timp şi efort investeşti, cu atât mai mult succes şi oportunități vei avea. Eu am fost norocoasă să mă nasc într-o familie care m-a încurajat să îmi dezvolt talentul” spune tânăra

Prima carte pentru copii ilustrată şi tiparită a fost cartea „Poveşti adevărate”, editura Epigraf din Chişinau. Când era copilă, Estelei, îi plăcea să creeze propriile sale cărţi cu scenete pe care le ilustra. Acest lucru i se părea pe atunci extraordinar. Era încantată să-și imagineze personaje şi spații noi.

Credit: Estela Raileanu
Credit: Estela Raileanu

Inspirația și ce-i place cel mai mult să deseneze Estelei

Muzica, dar şi natura sunt o sursă de inspiraţie continuă. Mă inspiră şi oamenii interesanţi de la care am ce învăţa, o conversaţie plăcută, o călătorie fie şi de scurtă durată care îţi împrospătează viziunea şi te scoate din monotonie şi rutină.

Eu îmi exteriorizez gândurile şi trăirile prin pictura şi grafica de carte. Picturile mele se axează pe un concept bine definit, matur, în care redau impactul timpului asupra individualităţii. Este diametral opus faţă de ilustraţiile de carte pentru copii. În ilustraţiile de carte mesajul e ajustat la noţiunea de moralitate, onestitate şi caracter. În grafica de carte mă simt cel mai confortabil când ilustrez un text scris de mine. Consider că este extraordinar să poţi da viaţă personajelor pe care le-ai gândit şi redat în cuvinte.

Credit: Estela Raileanu
Credit: Estela Raileanu

Cum sunt personajele Estelei

„Personajele mele sunt… sincere. Eu le creez cu mult drag şi dăruire, cu emoţii pozitive. Consider că în ilustrația de carte, și anume ilustrațiile pentru copii, personajele trebuie să vină cu un mesaj educativ şi să se identifice cu viziunea despre realitatea copilului. Cu alte cuvinte, un ilustrator are obligația să creeze personajele într-un stil simplificat, cu un desen lejer, diferit de stilul sobru sau academic. De nu, acesta din urma nu reuşeşte să atragă atenţia copilului şi nu formează conexiunea dintre copil şi povestea propriu-zisă. Totodată, personajele trebuie să exceleze prin originalitate, personalitate, şi moralitate” spune artista.

Credit: Estela Raileanu
Credit: Estela Raileanu

Colaborarea cu autorii străini

Colaborarea cu autorii străini a început, de altfel, ca şi colaborările cu autorii autohtoni, printr-o coincidență. Activitatea de ilustrator a început spontan, în cadrul unei discuții cu un scriitor. Cu timpul Estela a descoperit modalități de promovare în mediul online şi astfel a fost contactată de autorii străini.

Cum decurge ilustrarea unei cărți

„Ilustrarea unei cărţi este un proces complex. Un ilustrator este cel care creează conceptul cărţii, elaborează identitatea vizuală şi unitatea compozițională a cărții. Acest proces reprezintă câteva etape începând cu citirea textului şi discuțiile cu autorul pentru a crea o viziune comună vizavi de personaje. Un alt aspect important este integrarea ilustrațiilor într-o compoziție armonioasă cu textul. După care urmează partea tehnică a cărţii, etapa de pre-press şi press și câteva etape până cartea ajunge să fie tipărită sau publicată online” se destăinuie Estela

În era tehnologiei, se preferă e-book-urile sau cărțile pe hârtie?

Există numeroase discuții pe acest subiect. În noiembrie 2015 am participat la o conferință de carte la Biblioteca din Alexandria, Egipt, unde reprezentanți din 36 țări şi-au expus părerea vizavi de acest subiect. Deşi suntem în era tehnologiilor şi există tendința de a digitaliza informația, totuși, cartea tradițională rămâne a fi mai apreciată. Consider, că treptat cartea tipărită va deveni un simbol al eleganței şi al bunului gust, în timp ce e-bookurile /textbookurile deja dețin notorietate în practica uzuală. Viteza șocantă a Noului din era tehnologiilor a schimbat percepția de valoare a cărților tradiționale pe un produs a cărților digitale care oferă accesibilitate, pragmatism, comoditate, dar, din păcate, nu întotdeauna reprezintă valoare.

Credit: Estela Raileanu
Credit: Estela Raileanu

Ce alte pasiuni mai are Estela Raileanu?

Pasiunea mea dintotdeauna a fost şi sunt călătoriile. Îmi place să descopăr locuri noi şi am o plăcere enormă în a descoperi diverse culturi, tradiții, precum şi oameni interesanți, extraordinari, care îți lărgesc orizontul cunoașterii.

Mai multe vedeți pe site-ul Estelei sau pagina de Facebook

Text de Tatiana Besliu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente