Studenție, mai scumpă în acest an! Universitățile majorează taxele de studii

22-620×349

Taxele de studii la mai multe universități din R. Moldova se vor majora considerabil în acest an. Anul universitar 2016 va începe cu taxe mai mari la unele universități. În timp ce unele instituții încă mai fac calcule, altele au stabilit deja cu cât se vor majora taxele. Cele mai scumpe vor fi studiile la Facultatea de Stomatologie a Universității „N. Testemițanu”, unde taxele vor crește de aproape două ori. De scumpirea studiilor vor fi afectați doar noii studenți, scrie Ziarul Național

185 de mii de lei pentru o diplomă de stomatolog

Tinerii care vor merge în acest an la studii la Facultatea de Stomatologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu” vor trebui să cheltuiască o avere întreagă pentru a se face stomatologi. Taxa de studii, care până acum era de 20.000 de lei, se va mai scumpi cu 5.000 de lei, iar la această sumă se vor mai adăuga anual câte 12.000 de lei pentru materialele utilizate în procesul de studiu. În total, un an de studii la Stomatologie va ajunge să coste 37.000 de lei.

„Nu cunoaștem cu cât exact, dar la sigur vom înainta o cerere pentru majorare către Consiliul pentru Dezvoltare Strategică. Am decis să stabilim această taxă de 12 mii, deoarece pentru fiecare an materialele necesare sunt mai multe și mai scumpe. Acum, când taxa va fi constantă, studentul va ști clar ce cheltuieli trebuie să suporte”, a declarat Silvia Ciuprei, șeful Departamentului Comunicare și Relații Publice din cadrul USMF.

Sursa nu exclude că ar putea fi majorate și taxele pentru alte facultăți.

Taxe mai mari și la ASEM

La Academia de Studii Economice din Moldova taxele de studii se vor majora cu 10-12%, ne-a anunțat rectorul Grigore Belostecinic. Astfel, începând cu 2016, la facultățile Administrație publică, Statistică și previziune economică și Asistență socială, contractele de studii vor crește până la 6.160 de lei.

Cele mai scumpe vor fi studiile la facultățile de Drept, Economie mondială și Relații economice internaționale, Finanțe și bănci, Contabilitate și Turism, circa 8400 de lei pe an. Cea mai mică taxă de studii la ASEM este acum de 5.500 de lei și cea mai mare – de 7.500 de lei.

„Ajustări” de tarife și la UTM

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, promite că instituția nu va opera creșteri bruște de taxe, dar ajustări, afirmă el, sunt necesare. ,,De la bugetul de stat, UTM primește aproximativ 23.000 de lei per student, pe când studenții cu taxă achită contracte de 8.000 de lei și la unele specialități un pic mai mult de 10.000 de lei.Taxele trebuie ajustate,ca să acopere o mai mare parte din cheltuielile suportate de universitate”, ne-a declarat Bostan.

Cele mai mari contracte vor fi de aproximativ 11.200 de lei la specialitățile Design industrial, Design vestimentar industrial, Arte decorative, Sculptură, Arhitectură și Design interior. Cele mai mici contracte vor fi la specialitățile din cadrul Facultății de Inginerie Economică și Business, unde pentru un an de studiu un tânăr va trebui să achite aproximativ 7.840 de lei.

Va costa mai scump și să devii profesor

Tot cu 10-12% vor crește și taxele de studii la Universitatea Pedagogică de Stat ,,Ion Creangă’. Nicolae Chicuș, rectorulinstituției, susține că o decizie finală nu a fost încă luată, dar este cert că majorarea nu trebuie să fie mai mică decât rata inflației. „Reiese că dorim o majorare de aproximativ 10-12%, mai ales că la noi contractele sunt cele mai ieftine, acestea variază între 4.000 și 5.500 de lei”, a precizat Chicuș.

Astfel, din acest an, studiile la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine vor costa circa 6 700 de lei, iar la Psihologie – 5 800 de lei. Cel mai mic contract va fi la facultățile de Geografie, Istorie și Educație civică, unde taxa de studii va fi de 4600 de lei.

Fără scumpiri la USM și UASM

Unele universități anunță însă că nu vor majora în acest an taxele de studii. Astfel, vor rămâne neschimbate tarifele laUniversitatea de Stat din Moldova și la Universitatea Agrară de Stat din Moldova (UASM). „Deocamdată, nu planificăm majorări, deși cheltuielile reale sunt mai mari decât taxa încasată de la studenți. Dar nu este posibil să majorăm taxele, asta reieșind din cheltuielile din mediul rural”, explică Gheorghe Cimpoieș, rectorul UASM.

Rectorul Universității Libere Internaționale din Moldova (ULIM), Andrei Galben, afirmă că instituția nu a luat deocamdată o decizie de majorare a taxelor de studii, dar nu exclude acest lucru.

O decizie finală nu a fost luată nici la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, unde astăzi studiile la specialitatea Canto academic, Dirijat orchestră costă 25000 de lei, la specialitatea Interpretare instrumentală – 20000 de lei, iar la Canto popular – 18.000 de lei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente