CIOFILM împreună cu activista civică Domnica Cemortan, au încercat să reliefeze câteva memoriale reprezentative Chișinăului de astăzi, surprinse într-un proiect fotografic deosebit.
„Un popor care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții”, spunea Nicolae Iorga. Păstrarea și cunoașterea patrimoniului istoric și arhitectural este foarte importantă pentru memoria unui popor. Numai cunoscând trecutul putem avea o bază pentru a clădi un viitor mai bun. Din această cauză, tragem un semnal de alarmă pentru starea în care au ajuns clădirile istorice din Chișinău. În ultima perioadă observăm o deteriorare accentuată a acestui patrimoniu. Se întâmplă chiar sub ochii noștri, fără ca cineva să ia măsuri.
Dimpotrivă, autoritățile au dat mână liberă comercianților să facă ce vor din aceste monumente de arhitectură sau, pur și simplu, din nepăsare, le-au lăsat să zacă în paragină. Mulți oameni nici nu știu ce semnificație au aceste clădiri, care au servit ca adevărate focare de cultură și spiritualitate națională.
Dacă privim orașul în care trăim, remarcăm că cele mai frumoase clădiri sunt cele construite înaintea perioadei comuniste. Iată de ce, pentru a păstra un oraș frumos, care poate interesa și turiștii, trebuie imediat să luăm atitudine și să le scoatem din ruinele în care s-au pomenit. Este datoria noastră morală de a recupera acest patrimoniu, care, dacă s-ar pierde, ar duce cu el o parte din istoria noastră, o parte din istoria poporului nostru”, spun cei de la CIOFILM.
#1. Clădirea fostului gimnaziu pentru fete fondat de baronesa Iulia A. von Gheiking Str. Alexei Mateevici, 85
Clădirea a fost construită în anii 90 ai secolului al XIX-lea. Din 1892 a fost sediul gimnaziului pentru fete fondat de baroana Iulia A. von Gheiking, din 1918 a funcţionat liceul A. Donici. La sfârşitul anilor 30 a fost o parte componentă a liceului industrial.
#2. Clădirea fostei sinagogi cu azil, str. Rabbi Ţirilson, 8–10 (LA CARE CIOFILM NU A AVUT ACCES)
Monument de arhitectură de valoare locală, inclus în Registrul de monumente de istorie şi cultură a municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe. A fost construit în al doilea deceniu al secolului al XX-lea, construit în stil eclectic, stilizare istorică.
#3. Clădirea fostei mori de aburi, Moara Roşie, 5 A, B
Legenda locului ne relatează că pe locul Morii Roșii de astăzi, începând cu anii 1850 apăruse una din primele mori cu abur din Chișinau. La început era construită din lemn de dimensiuni nu prea mari. Cu timpul însă moara este reconstruită și deja la 1884 pe locul vechii mori din lemn, avem înalțată o splendidă moară din piatră construită în trei nivele.
#4. Conacul familie Nazarov, str. Columna 110, la intersecție cu strada Bănulescu-Bodoni
Vila a fost construită în anii ’80 ai secolului XIX, în stil eclectic, cu elemente rococo. Primele informaţii documentare cu privire la proprietatea imobiliară datează din 1900. În acea perioadă, proprietari erau fraţii Ivan şi Nicolai Stepanovici Lebedev, iar mai târziu, vila a ajuns în proprietatea negustorului Iacob Nazarov.
„Ideea e că trebuie să ne învățăm a păstra istoria și să descoperim toate edificiile sacre ale acestui oraș. Și da, zeci dintre acestea au în spate trecut, de ce să nu le dăm continuitate? Noi am decis să vă reamintim de adevăratele valori naționale, printr-un pictorial inspirat de o „poveste de dragoste”, adaugă cei de la CIOFILM.
Concept: Domnica Cemortan
Foto: CIOFILM
Sergiu Ciorescu, Eugen Merciucari, Nikita Birchin, Viorica Tataru, Dumitru Turcan Diaga, Natalia Bujor
Vestimentație: Ariadna by Diana Voevutki