(foto) Cu ce preț fabulos se vinde o vilă urbană situată în centrul Chișinăului

12804675_1690010631279709_2022785635995191685_n

Vila urbană a familiei Nazarov, un monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură al municipiului Chişinău, este scoasă la vânzare deja mai bine de un an. Potrivit consilierului municipal Ilian Cașu, clădirea poate fi achiziționată contra sumei de 900.000 de euro.

Clădirea este situată chiar în centrul istoric al Capitalei, la intersecția străzilor Columna cu Bănulescu Bodoni. „Monument de arhitectură transformat în veceu public și gunoiște. Oricum, proprietarii (sunt doi) cer 900.000,00 Euro (preț negociabil) pentru monument! Deși în 2011 acest imobil încă mai era proprietate municipală. Este front de muncă pentru justiția moldovenească, dar nu și chef pentru a investiga aceasta ilegalitate”, scrie Cașu pe Facebook.

 

263

 

Potrivit site-ului monument.sit.md, clădirea reprezintă Vila urbană a familiei Nazarov și este un monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură al municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe. A fost construit, probabil, prin anii 80, în stil eclectic cu elemente rococo.

Primele informaţii documentare, referitor la proprietatea imobiliară datează din 1900, când de la fraţii Ivan şi Nicolai Stepanovici Lebedev ajunge în proprietatea negustorului Iacob Nazarov. În 1940 proprietară este atestată Hana Epştein. Casa a suferit în timpul războiului, fiind refăcută în 1948.

Clădirea se află la colţul cartierului, aliniată la liniile roşii ale străzilor Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni şi bulevardul Columna. Este construită din piatră, tencuită, într-un etaj, ridicată pe un demisol înalt, utilizabil, cu intrare din partea curţii, prin faţada posterioară. Faţada principală alungită, cu 12 axe de goluri, este orientată spre strada Columna. Are o compoziţie simetrică, cu o disimetrie din cauza includerii la dreapta casei a unui spaţiu interior, luminat printr-un gol de fereastră tripartită. De o parte şi alta a intrării principale sunt grupate, câte două grupe a câte două goluri de ferestre, cu o bogată decoraţie plastică realizată în zidărie de piatră, tencuită alb, despărţite prin zidăria sub forma lesenelor din cărămidă roşie din Odesa. Intrarea principală în casă este evidenţiată printr-un portic plat, mărginită de doi pilaştri, cu o loggie adâncită, la care urcă mai multe trepte. Acoperirea loggiei este în arc în plin cintru, cu cheia de boltă în formă de cartuş, cu arhivolta sprijinită pe două coloane zvelte cu capiteluri ale ordinului compozit. Ferestrele din grupul alcătuit din câte două goluri sunt rectangulare înscrise într-un arc în plin cintru, fiecare din timpanele lor fiind completat cu câte o scoică, orientată cu intradosul spre exterior sub aspectul de concă.

Planimetria casei este soluţionată cu amplasarea odăilor în anfiladă circulară. Intrarea principală conduce într-un hol pătrat, de unde se accede direct în odăi şi într-un culoar care serveşte de legătură cu odăile aflate la dreapta – dormitoarele, curtea şi terasa laterală. În partea stângă se află trei încăperi spaţioase, reprezentând odăile de primire ale casei.

Faţada laterală are două grupe de ferestre îngemănate, despărţite printr-o lesenă din piatră, tencuită alb, care contrastează cu peretele construit în cărămidă roşie. În partea superioară a pereţilor, este o friză cu modilioane. În interioare se păstrau tavanele cu decoraţie plastică în stuc, sobele din cahle, lemnăria, toate executate în spiritul eclecticii.

Acoperişul este în patru pante, cu o penetrare de mansardă în partea centrală, cu un acoperiş din metal în forma trunchiului de piramidă, formă, acoperită cu solzi din fier.

263

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente