25 de studenți moldoveni din străinătate au fost premiați marți, 22 decembrie, la cea de-a treia Gală a Studenților Originari din Republica Moldova (GSORM), pentru rezultate academice și extra-curriculare remarcabile obținute pe parcursul anului 2015.
Câștigătorii au fost desemnați în urma concursului de dosare „Excelență Academică pentru Moldova”, organizat în perioada 15 septembrie-15 noiembrie 2015, la care au participat tineri care își fac studiile în anul academic 2015-2016 la universitățile din străinătate, inclusiv cei care au absolvit o astfel de instituție în anul 2015, ciclurile Licență, Masterat și Doctorat.
Dosarele participanților au fost evaluate în baza a patru criterii: excelență academică; activitățile extra-curriculare; legătura cu Republica Moldova; creativitate și inovație.
Vedeți mai jos cine sunt cei 25 de studenți câștigători ai ediției din acest an:
Licența
#1. Bantaș Sandu – Universitatea de Arte „George Enescu”, Compoziție Jazz (România, Iași)
Sunt cel care aude în culori și vede în sunete. Pe lângă oxigen, respir prin muzică. Și asta datorită faptului că fac parte din a IV-a generație de muzicieni a Dinastiei Văluță. Am o pasiune aparte față de artele vizuală. Concep viața ca pe un spectacol și cele văzute încerc să le îmbrac în haina unei povești cu și despre oameni. Primesc o deosebită plăcere să ticluiesc tot ce tăinuiește cultura tradițională. Mă fascinează motivele populare din vechile cântări și ornamentele de pe iile bunicii. Pe de altă parte, cu cât descopăr mai mult, cu atât responsabilitatea față de autenticitatea lucrurilor aflate crește. În tot amalgamul ăsta de activități sunt din Chișinău și stau cu nasul în cărțile de Jazz și Folclor la Iași.
#2. Bologa Anda – Universitatea din București, Drept (România, București)
Anda este studentă în anul IV la Facultatea de Drept, Universitatea din București. În timpul liceului a fost activ implicată în activități de voluntariat, participând la implementarea proiectelor UNAIDS, dar și la campionate naționale de dezbateri, ajungând în 2012 până la etapa finală a Campionatului Internațional de Dezbateri WSDC în Cape Town, Africa de Sud. A fost membru activ al Parlamentului European al Tinerilor, participând și organizând programe de instruire a tinerilor în domeniul politicii și economiei. În anul II a obținut o bursă de studiu Erasmus și a efectuat un semestru de schimb la Paris 1 Panthéon-Sorbonne. În 2014 a făcut parte din echipa Universității București pentru Concursul Internațional de Drept Public „Charles Rousseau” a cărei etapa finală a avut loc la Paris, Franța. În urma rezultatelor bune obținute, anul acesta este unul din instructorii echipei actuale pentru ediția din 2016, ce va avea loc la Havanna, Cuba.
#3. Gangan Daniela – Universitatea Greenwich, Administrarea Afacerilor și Drept (Marea Britanie, Londra)
Fiind studentă la Facultatea de Business şi Drept (BA Hons Business and Law) la Universitatea Greenwich din Marea Britanie, am reuşit să acumulez cunoştinţe aprofundate în dreptul afacerilor şi economie, obţinând premiu de £1.000 pentru media cea mai mare la finele primului an de studiu. În paralel, sunt membru activ al Societăţii de Drept şi Economie, preşedinte al Societăţii „Women’s Hub”, unde apărăm drepturile femeilor pe piaţă muncii, şi membru al comitetului AMMB (Asociaţia Moldovenilor din Marea Britanie). Acum, am devenit membru al Societăţii Bright Futures, care ajută studenţii să-şi îmbunătăţească dosarele de aplicare pentru job-uri, iar companiile să-şi găsească candidaţi pentru poziţiile lor. Sunt o studentă foarte motivată, entuziastă, dinamică și bine organizată. Îmi plac proiectele noi care cer multă creativitate și sunt nerăbdătoare să văd rezultatele. Consider că munca în echipă e esențială pentru a atinge succesul în oricare domeniu și în orice circumstanțe. Sunt o adeptă a sistemelor noi și tehnologiilor revoluționare. Am o pasiune aparte pentru ceai, fructe, ciocolată, iar jogging-ul îmi oferă spațiu de claritate în gândire și reflecție – soluția perfectă pentru fericirea mea proprie.
#4. Kaim Vladislav – Institutul de Stat de Relații Internaționale, Relații Economice Internaționale (Federația Rusă, Moscova)
Sunt Vladislav Kaim, persoana care mereu se provoacă pe sine însuși pentru a atinge succese noi. Principală pentru mine este posibilitatea constantă, începând cu vârsta de 15 ani de a reprezenta țara mea, Republica Moldova, la diverse olimpiade, concursuri internaționale și alte activități. O fac cu mândrie și sârguință. Fiind student la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova, îmi continuu această activitate prin promovarea imaginii țării la diverse evenimente și în diverse limbi. Mă simt susținut constant de-a lungul acestui proces de cei care îmi sunt mereu alături – părinții, prietenii, colegii din comunitatea moldovenească de la universitate și de grup. Am fost bucuros să primesc doar reacții pozitive la prestația ca prim-ministru virtual al Moldovei la modelurile CSI și UE, unde am căpătat experiența de negociere și promovarea interesului național. Modelarea diplomatică ajută la formarea liderilor naționali integri, care își apreciază cetățenii la justa valoare și împărtășesc modul de gândire global. După aceasta am creat proiectul care a întrunit aceste criterii și unde am atras și conaționalii cu potențial pe posturi de delegați și șefi de comitete de lucru. Așa a apărut unicul proiect din lume în domeniul său. E vorba de MDG Forum – Forul Scopurilor de Dezvoltare ale Mileniului, dedicat analizei ample a realizării scopurilor de importanță globală stabilite de ONU în 2000 de către toate țările lumii la nivel de experți tineri. Această experiență a contribuit la creșterea capacităților mele manageriale, de comunicare diplomatică și de stabilire a contactelor potențial esențiale pentru promovarea imaginii țării mele.
#5. Nicolaescu Tamara – Universitatea Rennes 1, Științe Economice și Management (Franța, Rennes)
Mă numesc Tamara Nicolaescu, sunt studentă în ultimul an de studii universitare de licență la Facultatea de Științe Economice și Management, Universitatea Rennes 1, Franța. În Franța am fost adusă de curiozitate, de dorința de a cunoaște țara-etalon al modei și frumuseții în întreaga lume, dar curajul și încrederea sunt aliații mei de izbândă în acești trei ani de studii. Vorbind despre studii, pot spune că formarea mea nu ar fi completă fără îmbinarea educației formale oferite de instituțiile de învățământ cu cea non-formală, echivalent al unui set de experiențe sociale care mă călesc. Poate că nu știam nimic despre aventura spre care mă avântam când am luat pentru prima dată biletul de avion spre Franța, dar știam sigur că timpul în străinătate este limitat. Aici viața poate fi dulce și dragă, dar dorul de casă prea amar și inima prea împărțită. Nu vreau să trăiesc din vară-n iarnă și din iarnă-n vară, vreau să aduc acasă profesionalismul și perseverența pe care le-am dobândit în Franța, pentru părinții mei, pentru mine și pentru cei care ne vor urma exemplul. Provocarea mea acum e să continui să cresc și să mă dezvolt frumos. Am uitat de visurile de lungă durată. Anii de economie m-au învățat să devin pasionată și dedicată realizării scopurilor de scurtă durată. Sunt o „micro – ambițioasă”, pentru că am convingerea că lucrurile mari pornesc de la pași mici, dar, evident, siguri.
#6. Oprea Elena – Karel de Grote University, Marketing (Belgia, Antwerp)
Am absolvit Liceul Academiei de Științe al Moldovei cu gândul să îmi deschid propria afacere în țară, dar am optat pentru studii universitare peste hotare, pentru că businessul necesită o dezvoltare multilaterală. Am experimentat până acum sistemul educațional din trei țări: Moldova, România și Belgia. Îmi place să călătoresc și vreau să fac Moldova cunoscută domeniului de digital nomadism.
#7. Railean Marcela – NYU Shanghai, Finanțe și Administrarea Afacerilor (China, Shanghai)
Ambițioasă. Dacă ar fi să mă definesc printr-un singur cuvânt acesta l-aș alege. Originară din orașul Soroca, de mică am avut setea de schimbare și, cu puțin curaj, într-un final, am ajuns în Shanghai, China, unde în prezent îmi fac studiile la New York University. Pasiunea pentru cifre mereu m-a acompaniat și treptat entuziasmul meu față de științele matematice s-a transformat într-o obsesie față de lumea financiară.
Astfel, la NYUSH intenționez să devin licențiată în: Business and Finance, Economics și China Global Studies. Universitatea însă nu este unicul stimulent al actualei mele experiențe în China. Am venit aici să descos tacticile chinezești, ca mai apoi să le pot aplica acasă. Diligența, competența și setea de inovație sunt aspectele pe care am învățat să le prioritez. Cheia succesului o consider curajul. Atunci când nu ți-e frică să dezvolți activitatea profesională, dar până atunci mai am o cale lungă de descoperit lumea.
#8. Stina Doina – Universitatea „Babeș-Bolyai” Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (România, Cluj-Napoca)
Unii spun că trăim un timp mai complicat, pe alocuri incert, dur. Dur, pentru că nu e lipsit de dezamăgire. Îmi place să cred că viitorul va fi colorat în alte nuanțe. De noi. Cei care suntem ghidați de voință, determinarea și dorința de a evolua. Îmi doresc să salvez lumea, nu știu cum (încă), dar proiectez. Scriu în fiecare zi, puțin, dar scriu: Nicio zi fără o linie! Îmi plac lucrurile simple și de calitate, oamenii care nu vor să epateze prin nimic, dar care ascund valori. Fac ceea ce-mi place și nu suport formele fără fond.
Ce-am înțeles din cei aproape trei ani de România? Am înțeles că deosebirea între un om și altul constă în tărie, căci fiecare e lovit. Pasiunea și ambiția mea pentru reușita totală a atingerii obiectivelor propuse sunt valorile care stau la baza creșterii și dezvoltării mediului în care trăim. Port cu mândrie tricolorul oriunde ajung și știu că acest fapt ne unește. Din toate colțurile lumii în care ne-am afla. Acum este important să fim aproape, să fim împreună. Integri în visurile și aspirațiile noastre. Tocmai de aceea mă voi întoarce Acasă. Pentru luptă, și doar apoi pentru sine.
#9. Stirbet Nicu – Universitatea Aberdeen, Administrarea Afacerilor și Drept (Marea Britanie, Aberdeen)
Sunt un om simplu. Îmi plac lucrurile simple: fețe zâmbitoare pe stradă, oameni care se respectă, omenia și cuvântul dat, lucrul bine făcut și zâmbetul mamei când mă întorc acasă, sărmăluțele cu mămăligă… lucruri pe cât de simple, pe atât de adânc înrădăcinate în conștiința noastră de români. Copilărind în satul Văleni, mereu am urât râul Prut. Nu înțelegeam de ce am nevoie de pașaport ca să mă duc să vorbesc românește cu cei de pe celălalt mal, oameni cărora le plac aceleași lucruri simple ca și mie. Înaintând în vârstă, îmi place să cred că m-am mai deșteptat (sau cel puțin sper). Mi-am dat seama că, de fapt, râul Prut e doar un râu și că nu e cu nimic de vină (bietul). Singurele bariere care există sunt, de fapt, în mințile noastre. Niște bariere care ne-au fost impunse involuntar, mișelește, împotriva voinței noastre. Niște bariere, pe care e imperativ ca NOI, generația post-comunism, să le lăsăm în negura istoriei.
#10. Stiuca Nicolae – Conservatorium van Amsterdam – Acordeon Clasic (Olanda, Amsterdam)
Sunt primul Moldovean care a reușit să învețe aici. În anul 2015, după absolvirea cu succes a Liceului „C. Porumbescu” am început studiile la “Conservatorium van Amsterdam” – Amsterdam, Olanda. De asemenea, mi s-a oferit cea mai prestigioasă bursă din Olanda, „Holland Scholarship” pentru talentul și nivelul meu profesional. În coordonanță cu acest eveniment, am fost felicitat de către ministrul Culturii: Jet Bussemaker. Am participat la peste 200 de concerte și concursuri.
Masterat
#11. Avram Mihai – Universitatea Amsterdam, Drept Comercial (Olanda, Amsterdam)
În cadrul stagiului de practică la MAEIE a fost inclus în avizul a trei proiecte de lege: urbanizare, eficiență energetică și etică diplomatică. În 2013, a scris teza de licență pe subiectul patentării în UE a software-ului. În ianuarie 2014, a organizat deschiderea Consulatului Moldovei la Amsterdam. În vara 2014, a fost responsabil pentru organizarea unui forum de business Moldo-‐Olandez cu participarea a 25 de companii autohtone.
#12. Gorobîc Dmitri – Universitatea din Bucureşti, Jurnalism și Comunicare (România, București)
Sunt originar din satul Varniţa, suburbia oraşului Bender (Tighina) unde am locuit până la vârsta de 18 ani. Acum sunt student la masterat, anul 2, în Bucureşti, România. Din 2010 şi până în prezent am făcut facultate în Bucureşti, m-am angajat pe post de Web Developer şi am început un masterat, acestea fiind activităţile „obligatorii”. Pentru a mă dezvolta personal am început un blog. Datorită lui am participat la proiectul „Redescoperă Moldova”. Tot pe acest blog am creat o secţiune cu informaţii pentru absolvenţii de gimnaziu şi liceul din Republica Moldova care vor să îşi continue studiile în România. Datorită acestui blog am devenit persoană publică, mi-am dezvoltat vocabularul, mi-am făcut prieteni din diferite ţări şi am învăţat să dezvolt site-uri. Le sunt profund recunoscător părinților și am o familie pe care o iubesc mult.
#13. Guzun Ion – Universitatea Manchester, Inginerie Civilă (Marea Britanie, Londra)
Îmi doresc să formez o echipă de oameni motivați și entuziasmați, cu o dorință arzătoare de a schimba societatea noastră spre bine. Planific să acumulez experiență în domeniul planificării, proiectării si implementării proiectelor de infrastructură la nivel internațional și să aplic cunoștințele în procesul de transformare a Republicii Moldova într-o țară mândră de succesele oamenilor săi. O țară fără infrastructură eficientă nu va putea face față următoarelor decenii. Pentru a atrage investiții, trebuie să depunem efort și să implicăm societatea civilă, agențiile de stat, ministerele în procesul de transformare a infrastructurii Moldovei.
#14. Istrati Doina – Universitatea North-West Normal, Științe Politice Internaționale (China, Lanzhou)
Mă numesc Doina, am 27 de ani, m-am născut în satul Slobozia-Dușca, Criuleni și actualmente locuiesc în orașul Lanzhou, China. Experiența studiilor în străinătate și contactul cu alte naționalități m-am făcut să mă maturizez, să cresc intelectual, să devin independentă, responsabilă, dar și să percep la propriu conceptul de respect, toleranță, prietenie, provocare, comunicare. Am învățat să am încredere în sine, am văzut că nu este nimic imposibil și știu că puterea de schimbare spre bine este în mâinile noastre, ale tinerilor. În iunie curent am absolvit studiile de masterat și activez într-o companie privată chinezească, însă asta nu mă împiedică să continuu să învăț, să mă perfecționez, să mă implic în diferite activități sau să îmi stabilesc noi obiective, astfel și experiențe noi. Studiez, muncesc, exist pentru țara mea! Oriunde m-aș afla.
#15. Mardari Tatiana – Universitatea Sungkyunkwan, Administrația Educației (Coreea de Sud, Seul)
Coreenii au o zicală care ar suna așa: „pulberea adunată înalță muntele”. Poate e și cazul nostru să ne adunăm forțele unul câte unul pentru a aduce schimbări pozitive în țară. Crescută pe băncile școlii din satul Lăpușna, imaginea mamei, profesoară de matematică, mi-a devenit un model de demnitate și sârguință nelimitată în cariera aleasă, îndemnându-mă și pe mine, într-un final, să aleg domeniului educației. Studiile de licență (2007-2010) în cadrul specialității Limba și Literatura Română – Limba Engleză și cele de masterat (2010-2012) în Lingvistică aplicată (româna-engleza) de la Universitatea de Stat mi-au întărit convingerea că sistemul educațional poate înainta cu pași mici, dar progresivi, spre îmbunătățirea calitativă a educației în general. Pentru a putea face față viitoarelor obstacole și pentru a acumula noi cunoștințe și bune practici am decis să urmez al doilea masterat în Coreea de Sud, țară care ocupă locuri de frunte în ceea ce privește rezultatele evaluării educaționale PISA.
În calitate de studentă la masterat (2014-2016), specialitatea Administrația Educației, la Universitatea Sungkyunkwan din orașul Seul, am depus mereu efort în direcția familiarizării publicului coreean cu specificul moldovenesc – limbă, obiceiuri și tradiții, educație. Fiind o fire mereu activă, perseverentă și analitică, am luat parte la diverse training-uri extracurriculare legate de inegalitatea socială și de gen (ex. International Youth Workshop on Social Innequality, Nov. 2014), forumuri educaționale internaționale (ex. Global Human Resource Forum 2014, 2015) și alte activități complementare care dezvoltă o atitudine critică față de provocările în domeniul educației. Deși specialitățile alese par la prima vedere diferite, am avut mereu convingerea – o filosofie a învățătorului din mine – că formarea unei personalități de succes poate fi realizată prin abordarea interdisciplinară a activităților educative.
#16. Rusu Olga – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Filosofie și Științe Social-Politice (România, Iași)
Republică Moldova are nevoie de noi, tinerii, care prin experienţa acumulată pot crea împreună acel viitor prosper al ţării noastre. De fiecare dată când am fost întrebată de unde vin, am răspuns cu mândrie „că da, sunt moldoveancă, că vin din Republica Moldova”, acea ţară mică, de peste Prut, care are nevoie de reforme care vor aduce la un nivel al bunăstării sociale satisfăcătoare. Totalitatea experienței trăite într-un nou mediu socio-cultural m-a făcut să cred că e posibil de făcut schimbări și în societatea moldovenească. Numai prin muncă, perseverență și acțiuni concrete se vor obține rezultate și acea schimbare pe care și-o dorește fiecare om la el în țară după ce cunoaște realitatea altor țări. Doresc să închei prin ideea care-mi fundamentează activitatea vitală până în present „Cogito, ergo sum” (Descartes), eu continui să fiu suma a ceea ce gândesc, iar o ţară e suma a ceea ce gândeşte poporul său.
#17. Sîrghii Viorica – Montanuniversität Leoben, Inginerie Petrolieră (Austria, Leoben)
De mică sunt o fire curioasă și ambițioasă, mereu în căutare de noi provocări și oameni interesanți. Aceste calități m-au ajutat să ajung astăzi studentă la universitatea Montauniversität Leoben, situată în inima verde a Austriei, Styria, la facultatea de Petroleum Engineering, ciclul Masterat. Niciodată nu am ezitat să-mi ajut semenii, ceea ce a făcut ca voluntariatul să devină o altă pasiune de-a mea. Cea mai mare experiență trăită ca voluntar a fost în organizația Amensty International, unde împreună cu alți tineri am realizat un proiect pentru copii, în cadrul căruia aceștia își cunoșteau mai bine drepturile și obligațiile. Eu vreau să mă întorc acasă pentru a contribui la dezvoltarea țării mele, însă pentru aceasta este nevoie de o echipă, o echipă tânără, cu o altfel de experiență, cu o nouă viziune, cu minți iluminate, proaspete, este nevoie de noi, tinerii care am plecat în afară pentru a obține cunoștințe de o calitate mai bună, cei care am demonstrat străinilor cât de buni pot fi studenții basaraben. Acum cred că cel mai important este să revenim și să arătăm Moldovei cât de buni suntem, să aplicăm cunoștințele și experiența acumulată, aici, acasă, pentru a realiza această schimbare de care Moldova are nevoie de atâta timp.
#18. Șonțu Cristina – ENSAE ParisTech, Economie și Statistică (Franța, Paris)
Mă numesc Șonțu Cristina și urmez un curs multidisciplinar în Economie, Finanțe și Data Science la ENSAE ParisTech. Sunt membru fondator al unui Club de Investiții, participantă a unor competiții de Inteligență Artificială și un viitor specialist în Științe Actuariale. De asemenea, sunt pasionată de lectură și călătorii, iar în timpul liber practic badmintonul. De asemenea, întrucât platforma Jeunes Moldavesmi a fost un bun îndrumător în timpul primilor ani petrecuți în Franța, am fost inițiatoarea creării unei filiale a acestei organizații în orașul Toulouse, care să-i adune și să-i îndrume pe toți moldovenii de acolo.
#19. Suhorucova Liudmila – Istituto Europeo di Design, Design Interior (Italia, Milano)
Inspirația este pretutindeni, ea trebuie doar simțită. Sunt convinsă că arta este cheia care poate deschide ușa spre inima fiecăruia. Creată cu pasiune și echilibrată prin inovație și confort, arta devine ceva mai mult, ceva ce aparține fiecăruia și poate conferi un nou sens și rafinament vieții. Anume aceasta mă mișcă în creația mea. Fiind o persoană deschisă și dornică să explorez necunoscutul, găsesc inspirație în cele mai mici detalii și gesturi. Aceasta îmi incită permanent dorința de a propune design nou și armonios, ce ar lumina și ar face mai fericită viața fiecăruia.
Înainte de a ajunge în capitala designului, credeam că doar cei care se nasc aici pot crea obiecte de valoare mondială, dar mitul a fost surpat de la prima lecție, decanul universității afirmând că noi, cei veniți din alte culturi, suntem sursa de inspirație și viitorul designului, noi suntem cei care avem ce spune lumii prin creația proprie. Astfel, pasiunea și dorința de a crea ceva unic, inedit, m-au ghidat în succesul meu academic. Liudmila a luat premiul pentru cel mai bun design de restaurant La Plăcinte – România și Critics Prize în concursul LAB 2015, IED Milano, Italia.
#20. Șvarț-Gröger Valeria – Universitatea Humboldt, Managementul Resurselor Naturale (Germania, Berlin)
Am studiat Geoecologie în Potsdam și Managemantul Integrat al Resurselor Naturale în Universitatea Humobldt din Berlin. Actualmente scriu teza de Master. Tema mea este Potențialele Anterprenoriatului Social bazat pe culture nucifere pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova.
Paralel cu studiile am lucrat în domeniul energiilor regenerabile și agriculturii ecologice în Germania și al managementul deșeurilor solide în Moldova. Am onoarea să fiu parte a echipei EcoVisio – unei Asociații Obștești, care se focusează pe dezvoltarea durabilă și antreprenoriat social în Moldova. În anul 2016, începem construcția unui centru de instruiri ecologice în satul Râșcova. Am obținut și o educație suplimentară de facilitator și trainer al seminarelor și conferințelor. Mă bucur să aplic cunoștințele și capacitățile mele în Moldova și să învăț mai departe împreună cu oameni motivați și pozitivi pe care i-am găsit la noi în țară.
Uneori vin în Moldova să lucrez cu Agenția Germană pentru Cooperare Internațională (GIZ) și ofer consultanță în domeniul managementul deșeurilor. După ce termin masteratul în Berlin, aș dori să mă întorc în Moldova împreună cu soțul meu, Julian, tot specialist și activist în domeniul dezvoltării durabile și ecologiei. Vrem să trăim aici, să lucrăm împreună cu prietenii noștri dragi din „EcoVisio“ pentru dezvoltarea țării. De exemplu, anul viitor începem să construim un centru de educație ecologică și dezvoltare comunitară în satul Râșcova pe baza inițiativei Eco-village Moldova. Vrem să dezvoltăm o platformă interactivă online pentru consumatori responsabili și bine informați. Vrem să contribuim la îmbunătățirea sistemului de transport în Chișinău și să dezvoltăm transport de biciclete. Avem visuri și planuri mari, dar vom crește treptat, păstrând valorile și calitatea.
Doctorat
#21. Andrieș Mihai – Universitatea Lorraine, Informatică și Inteligență artificială (Franța, Nancy)
Mă numesc Mihai Andrieș și sunt cercetător în inteligență artificială. Activez în cadrul Institutului Național de Cercetare în Informatică și Automatică (Inria) din Franța, în orașul Nancy. Studiile universitare le-am efectuat la Universitatea din Strasbourg, la facultatea de matematică și informatică. Sunt pasionat de logică și automatizarea raționamentului, sisteme inteligente autonome, teoria jocurilor și dezvoltarea sistemelor de guvernare optimale. În viitor planific să înființez un laborator de cercetare în domeniul inteligenței artificiale.
În decembrie 2015 îmi susțin teza de doctorat în inteligență artificială, la Universitatea din Lorena, în orașul Nancy, Franța. În mod specific, lucrez în domeniul inteligenței ambiante, care constă în echiparea unui habitat uman cu sensori, algoritmi și roboți. Această combinație permite perceperea evenimentelor ce au loc în interiorul spațiului supravegheat, interpretarea lor semantică pentru luarea deciziilor și activarea în acest spațiu prin intermediul roboților. Aplicația principală a acestui proiect științific este combaterea problemei îmbătrânirii populației, prin automatizarea supravegherii și diagnosticului stării sănătății persoanelor dependente (de ajutor medical) în locuințe, spitale și case de bătrâni echipate cu ambianța inteligentă. Echipamentele și algoritmele date pot recunoaște cazurile ce necesită asistență medicală urgentă, pentru a alerta imediat personalul medical.
#22. Metgher Cristina – Universitatea George Mason, Științe Sociale Informatizate (SUA, New York)
Pasiunea pentru cercetare m-a adus în SUA, unde îmi fac studiile la nivel de doctorat în cadrul Krasnow Institute for Advanced Study la George Mason University (GMU). Domeniul meu de cercetare este Computational Social Science, care reprezintă știința multidisciplinară a sistemelor sociale complexe, și investigarea acestora cu ajutorul modelării computaționale. La Santa Fe Institute am avut ocazia sa lucrez alături de cercetători de talie mondială în domeniul sistemelor complexe. Pe durata studiilor în SUA am lucrat la mai multe proiecte de cercetare și mi-am prezentat rezultatele la diverse conferințe științifice.
Împreună cu unul dintre profesorii de aici, am creat Open Cancer Network, unde am poziția de Chief Science Officer. În multe cazuri știm foarte puțin despre bolnavii de cancer, despre trecutul acestora sau despre activitățile lor de până la diagnoză, deoarece această informație fie nu este colectată, fie e păstrată confidențial. Noi am creat o aplicație care ajută la colectarea și analiza detaliată a informațiilor de la pacienți, pentru a identifica șabloane care ar fi putut contribui la condiția acestora.
O parte importantă a timpului meu o dedic voluntariatului. În Moldova am fost implicată mai mulți ani în organizația AIESEC. În cadrul GMU am fost câțiva ani vice-președinta organizației studențești de tango argentinian și activez în calitate de editor al jurnalului academic JMGR (Journal of Mason Graduate Research). O altă organizație în care fac voluntariat este ScriptEd, unde predau informatică pe durata anului școlar copiilor din familii social dezavantajate.
Când am timp liber, alerg. În 2015 am alergat maratonul din NYC și mi s-a zis că am fost unica persoană originară din Moldova care a participat (printre mai bine de 50 de mii de participanți din peste 120 de țări)!
#23. Popescu Ion – Telecom Bretagne, Telecomunicații (Franța, Brest)
A absolvit Universitatea Tehnică din Moldova în 2010, obținând rezultate remarcabile. A continuat studiile de masterat la Scuola Superiore Sant’anna din Pisa, Italia, absolvind în 2012. Fiind pasionat de tehnologiile informaționale și de cercetare, a continuat studiile de doctorat la Telecom Bretagne, Brest, Franța, obținând doctoratul în 2015. În aceeași perioadă a petrecut trei luni ca cercetător asociat în laboratorul Yamanaka, Tokyo, Japonia. Pe parcursul ultimilor ani, a reușit să publice numeroase articole la conferințe și în reviste internaționale.
#24. Postolachi Irina – Universitatea Sorbonne Nouvelle, Didactica limbilor și culturilor (Franța, Paris)
Aveam un vis pe care mai apoi, după multe eforturi, l-am şi văzut împlinit, cel de a-mi continua studiile la Ciclul Master 2 Științific în cadrul renumitei Instituții Universitatea Sorbona-Nouă, Paris-3, la Specialitatea Științe ale Limbajului, în anul academic 2011-2012. Au urmat, apoi, şi alte experiențe în domeniul Educaţiei, însă cea mai reuşită, consider, a fost cea de a fi admisă la Studiile de Doctorat din cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ superior, un an mai târziu, la Specialitatea Didactica Limbilor şi a Culturilor, în structura Școlii Doctorale: Langage et langues : description, théorisation, transmission, unde muncesc cu multă pasiune asupra proiectului de cercetare: Didactica Limbilor şi a Culturilor prin prisma activităţilor teatrale. Practicile teatrale (dramatice) reprezintă un mijloc formidabil care favorizează transmiterea sau schimbul reciproc de cunoştinţe; transmitere a informaţiei, a unui mesaj prin intermediul unui limbaj articulat; aceste metode inovante sunt centrate, cu certitudine, pe dezvoltarea lingvistică și culturală, conștientizare personală, cooperare de grup, la nivel de comunicare prin dialog, cât şi de dezvoltare a improvizaţiei, a spiritului ludic.
Premiul Mare
#25. Dunaevschi Vladislav – Toulouse School of Economics, Economie și Statistică (Franța, Toulouse)
Pasionat de modelizare, programare și implementare a diferitelor metode de analiză statistică, vreau să menționez că studierea matematicii financiare și metodelor cantitative a devenit scopul meu prioritar, care mă motivează să-mi descopăr capacitățile.
Masterand în anul întâi (M1) la Toulouse School of Economics (TSE), Franța, în economie și statistică, continui, începând cu Licența 1 până în prezent, sa fiu primul dintre studenți la facultate.
De asemenea, sunt desemnat studentul anului al TSE, 2013-2014, premiat cu bursă de excelență, fiind numit de unii profesori cel mai bun student al licenței de economie și matematică începând cu anul 2005.
Astfel, datorită aspirațiilor, năzuinței și a muncii consistente, am avut ocazia sa fac stagiu la unul dintre cele mai mari grupuri de asigurări din Franța, realizând un model inovativ de prezicere, unde, cu succes, am pus în aplicare conceptele matematice insușite întru implimentarea diferitelor modele econometrice. În acest context, pe tot parcursul meu academic și profesional, am reușit să devin un adevărat „ambasador’’ nu doar al culturii, obiceiurilor și al bucatăriei tradiționale printre prietenii francezi, dar și un bun exemplu al reușitei, astfel încât Republica Moldova își consolidează imaginea unei țări cu un viitor prosper în frunte cu tineri inteligenți, capabili și cu multe perspective. Astfel, îmi asum cu multă responsabilitate datoria de a strămuta lucrurile din loc și de a convinge cât mai mulți tineri deștepți să ne întoarcem acasă. Pentru mine este evident faptul că imaginea țării constă doar în unirea și „puterea intelectuală” a concetățenilor de pretutindeni.