Maia Sandu despre crearea propriului partid: „Este practic imposibil”

Maia-Sandu
Foto:Maia Sandu PC: EVZ.md

Maia Sandu, fostul ministru al Educației, a declarat că nu este gata să-și creeze un partid, deoarece nici ea, nici membrii echipei sale nu ar avea suficiente resurse financiare pentru a-l menține. Anunțul a fost făcut în cadrul emisiunii INTERPOL de la TV7.

Întrebată de moderatoarea emisiunii, Natalia Morari, dacă aceasta este gata să-și lanseze propriul partid politic, Maia Sandu a declarat că s-a gândit la acest lucru, nu doar ea, dar și oameni apropiați din anturajul său care s-ar putea regăsi în acest partid. „Nu o să vedeți foarte mulți oameni cumsecade care vor să ajungă în politică, pentru că acolo este mai puțin frumos și comod. Dar nu pot să zic că nu am analizat acest lucru. Pentru moment, am ajuns la concluzia că în această țară nu poți să-ți faci un partid politic, dacă nu ești suficient de bogat. Pentru că altfel, oameni ca mine, care nu sunt foarte avuți și cei cu care am discutat despre un eventual proiect politic, nu sunt oameni care au făcut avere. Este practic imposibil. Lipsa banilor este cea mai mare piedică”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit fostului ministru de la Educație, nu este suficient ca acești bani să vină în partid, ea trebuie să fie sigură că acești bani vin din surse corecte și că sunt niște bani curați, altfel nici nu se discută.

Sandu se arată sceptică față de realizarea unui potențial apel public privind finanțarea unui astfel de partid din partea societății și antreprenorilor. „Nu cred că această modalitate este una sustenabilă. Admitem că lansezi un partid politic și se întâmplă alegeri anticipate în câteva luni, atunci poți să contezi și pe voluntariat. Dacă se întâmplă alegeri în șase luni, atunci da, poți să te gândești să menții echipa până ajungi în Parlament, dar ce se întâmplă mai departe nu este foarte clar în lumina acestei legi privind finanțarea partidelor politice. Dar dacă alegerile se întâmplă peste trei ani de zile, ce fac eu? Lansez un partid, reușesc să adun bani pentru trei luni, după care nu mai pot să adun bani de la oamenii ăștia sărmani care deja au fost jefuiți de către anumite persoane care acum sunt în fruntea statului și după trei luni vii și te scuzi că nu mai pot să finanțez acest partid politic, de aia îl și închid. Eu nu cred că este foarte serios. Trebuie să existe o altă modalitate și să ai niște surse sustenabile. Eu nu le văd.”

Sandu mărturisește că cel puțin până astăzi, aceasta nu a reușit să identifice o modalitate legală cum ai putea să finanțezi un partid în Republica Moldova dacă nu ești un om foarte bogat ca să-l finanțezi din buzunarul propriu. „Cum am spus, eu și camarazii mei nu suntem oameni foarte avuți și nu putem să facem acest lucru, iar acesta este un impediment foarte mare”, a mărturisit aceasta.

Totodată, Maia Sandu declară că este importantă și proveniența banilor cu care ar putea fi finanțat un eventual partid creat de către ea. „Aceste contribuții sau donații, care vin de la o persoană sau de la o instituție nu ar trebui să fie foarte mari, pentru că atunci discutăm cine a contribuit mai mult la crearea unui partid, cine mai puțin și respectiv cine are mai multe drepturi. Cum spuneam, dacă se adună niște contribuții mici de la mai multă lume, nu cred că reușești să faci un buget din care să poți să susții un partid politic. Dacă mergi pe contribuții mai mari, doar a câtorva persoane, aici deja trebuie să fii foarte sigur de legalitatea acestor bani, de unde vin acești bani, cum au fost ei făcuți și care sunt intențiile acestor oameni care vor să doneze pentru un anumit partid. Mie mi se pare foarte neclară această modalitate”, afirmă fost șefă de la Educație.

„E ușor să discutăm că uite am ieșit mâine în PMAN, am lansat, am adunat niște bani, am făcut un partid politic. Eu încerc să fiu o persoană responsabilă și în momentul în care fac un angajament, adun o echipă, trebuie să fiu sigură că această echipă va fi acolo și peste două luni de zile. Să nu ajung într-o situație, în care să nu mai pot merge mai departe. Eu nu am văzut în Republica Moldova un partid politic finanțat după acest model”, a mai adăugat Sandu.

Reamintim că în cadrul aceleiași emisiuni, Maia Sandu a declarat că este gata să candideze la funcția de președinte al Republicii Moldova. Mai multe detalii puteți citi aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente