Ca și la toate protestele anterioare organizate de către Platforma civică DA, partea oficială a evenimentul din 13 septembrie s-a încheiat cu lansarea unei rezoluții a protestului. Documentul a fost dat citirii de către liderul Platformei DA, Andrei Năstase. Printre cele mai principale puncte anunțate, putem enumera declanșarea unei greve generale și a altor acțiuni de nesupunere civică, dacă revendicările proclamației Marii Adunări Naționale din 6 septembrie nu vor fi îndeplinite pe etape de către actuala guvernare a Republicii Moldova.
Rezoluția mai conține punctul prin care Consiliul Marii Adunări Naționale este delegat să purceadă la edificarea unei mișcări politice de alternativă și a unei liste nominale pentru un Guvern de Încredere Populară. Iar programul acestei noi mișcări politice și a garniturii de guvernare va avea la bază realizarea revendicărilor proclamației Marii Adunări Naționale din 6 septembrie 2015.
De asemenea, documentul prevede că Platforma civică Demnitate și Adevăr va rămâne în continuare o entitate neafiliată politic și va continua lupta pentru o guvernare transparentă și democratică.
Rezoluția a fost votată de toți cei prezenți în PMAN. Varianta integrală a acesteia o puteți vedea în format video și text mai jos:
Rezoluția mitingului de protest din 13 septembrie 2015
„Rezoluția care a fost votată a fost formulată ținând cont absolut de tot ce s-a întâmplat în ultima perioadă de timp în Republica Moldova și de doleanțele tuturor segmentelor sociale care în ultima perioadă au aderat la această platformă civică.
Pe 6 septembrie 2015 a avut loc Marea Adunare Națională în cadrul căreia ne-am revendicat țara înapoi în captivitatea oligarhiei criminale responsabilă de furtul de miliard din sistemul financiar bancar al țării. Lipsa de reacție adecvată a guvernanților și sfidarea revendicărilor noastre s-au soldat cu apariția Orașului Demnității și Adevărului din PMAN ca simbol al rezistenței și a determinării noastre de a elibera țara de oligarhia coruptă.
Refuzul guvernanților de a îndeplini revendicările legitime ale cetățenilor, inclusiv cele cu caracter social-economice, desecretizarea corespondenței șefului statului cu Guvernul și alte instituții de stat constituie confirmarea în plus a incapacității statului capturat de a asigura populației un trai decent și securitatea națională a Republicii Moldova, inclusiv cea economico-financiară.
Paralizia totală a instituțiilor statului capturat determină imperativ alegerea directă a șefului statului ca soluție eminentă a scoaterii Președenției din captivitatea partidelor corupte.
Dialogul constant cu ambasadorii partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova, aportul semnificativ al cărora contribuie la menținerea balanței bugetare confirmă justețea revendicărilor noastre, inclusiv ai celei privind modificarea politicilor de finanțare.
Având în vedere furturile de proporții considerabile comise de guvernanții corupți ai RM, această stare, de fapt, necesită o revizuire fundamentală, astfel încât contribuțiile dezinteresate ale partenerilor de dezvoltare să poată fi utilizate pentru modernizarea RM pe măsura scoaterii acesteia din captivitatea oligarhiei criminale. În caz contrar, suportul popular pentru vectorul integrării europene va scădea în continuare așa cum s-a întâmplat în ultimii șase ani, când acesta s-a prăbușit de la 73 % la 37 %, fiind speculată susținerea partenerilor de dezvoltare pentru o guvernare oligarhică și coruptă.
Convinși că revendicările cetățenilor sunt legitime, nu vom renunța la implementarea consecventă a acestora în vederea scoaterii țării din captivitate ca obiectiv final, alegerile anticipate constituind mijlocul constituțional în atingerea acesteia.
Astfel, în condiții de criză fără precedent, noi, participanții la mitingul de protest din 13 septembrie 2015:
– Acordăm vot de blam guvernării oligarhico-criminale a Republicii Moldova.
– Asumarea de către guvernanți a responsabilității pentru consecințele lunecării țării în hăul colapsului economic.
– Îndeplinirea etapizată a revendicărilor proclamației Marii Adunări Naționale din 6 septembrie votată de către protestatari, culminând cu organizarea alegerilor anticipate libere și democratice în condiții echitabile pentru toți concurenții electorali.
– Diversificarea și amplificarea acțiunilor de protest, inclusiv organizarea de pichete și a marșurilor de protest.
– În condițiile neexecutării etapizate de către guvernarea actuală a RM a revendicărilor populare, împuternicim Consiliul Marii Adunări Naționale să facă un apel privind declanșarea unei greve generale și a altor acțiuni de nesupunere civică.
– Cerem Consiliul Marii Adunări Naționale să purceadă la edificarea unei mișcări politice de alternativă și a unei liste nominale pentru un Guvern de încredere populară, care să utilizeze instrumentarul specific luptei politice pentru realizarea năzuințelor poporului RM exprimate și aprobate de Marea Adunare Națională.
– Programul unei noi mișcări politice și a garniturii de guvernare va avea la bază realizarea revendicărilor proclamației Marii Adunări Naționale din 6 septembrie 2015 precum și demararea procesului de investigare și tragerii la răspundere penală a uzurpatorilor puterii de stat, a beneficiarelor furturilor de miliarde și a recuperării prejudiciilor cauzate.
– Noua mișcare politică și garnitura de guvernare emanate de Marea Adunare Națională vor fi selectate pe baza principiilor de integritate, profesionalism și transparență, elaborate și testate în cadrul unor proiecte de genul Moldova Curată, Parlamentul Curat și de către presa liberă care și-a probat profesionalismul.
– Platforma civică Demnitate și Adevăr va rămâne în continuare o entitate neafiliată politic, având menirea luptei pentru o guvernare transparentă și democratică și neadmiterea alunecării spre o oligarhizare și corupție, respectându-se în același timp dreptul fiecărui membru la libera alegere.”