Istoria Platformei DA – organizatorii protestului din centrul Chișinăului

IMG_8633
Foto: PC: #diez

Structura responsabilă de organizarea protestului permanent din Chişinău a cunoscut o evoluţie ascendentă începând din luna februarie a acestui an, adunând din ce în ce mai mulţi oameni în jurul principalei revendicări: demisia întregii conduceri a Republicii Moldova şi organizarea de alegeri anticipate. În rândurile ce urmează istoria Platformei Civice Demnitate şi Adevăr realizată de către cei de la Adevărul.

Fondarea Platformei

Platforma Demnitate şi Adevăr a fost lansată la data de 24 februarie 2015 cu scopul declarat de „adunare a revendicărilor şi opiniilor din partea diverselor segmente sociale pentru articularea şi susţinerea lor coerentă şi consultarea cu partenerii de dezvoltare”.

Politologul Oazu Nantoi declara în acel moment: „Noi vrem să întoarcem statul cetăţeanului. Acesta este scopul nostru comun – să punem capăt demagogiei de luptă cu corupţia şi demagogiei cu implementarea prevederilor Acordului de Asociere. Vrem un stat în care suveranitatea aparţine poporului”. Potrivit lui Igor Boţan, platforma afost lansată din revolta pe care o are fiecare cetăţean faţă de problemele care sunt în societate. Dacă revolta personală nu va fi canalizată şi articulată de comun acord, astfel ca să aibă sinergie, atunci fiecare va rămâne un simplu cetăţean, doar cu revoltă şi cu disperare, spunea Boţan.

Membrii fondatori ai PDA au fost: Oazu Nantoi; Igor Boţan; Valentin Dolganiuc; Stanislav Pavlovschi; Mihai Manole; Olesea Stamate; Mariana Kalughin; Cornelia Cozonac; Angela Aramă; Alexandru Cozer; Vasile Zgardan; Vasile Năstase; Dinu Plîngău; Andrei Năstase şi Nicolae Misail.

Primul marş: 5 aprilie

Pe 5 aprilie 2015, PDA a organizat un marş al tăcerii în memoria victimelor revoltei din 7-9 aprilie 2009. Intitulat `Marşul tăcerii”, acesta a reunit câteva mii de oameni care au cerut demisia Guvernului şi a Parlamentului atunci când au ajuns în faţa acestor instituţii. „Trădările, umilinţele, furturile de miliarde din bugetul statului şi justiţia coruptă au băgat frică până şi în cei mai curajoşi oameni, dar demnitatea e mai mare decât orice frică! La 5 aprilie, ora 13:00, cetăţenii RM vor ieşi în scuarul Catedralei din Chişinău pentru a-şi apăra drepturile şi pentru a demonstra că nimeni nu-i poate intimida, că cei aleşi de ei în Parlament nu sunt de capul lor şi că trebuie să răspundă pentru tot ce fac! Protestul se va încheia cu un Marş al Tăcerii până la Parlament, cu revenire în PMAN, în memoria celor morţi, în onoarea celor vii – a eroilor tragicelor evenimente din 7 aprilie 2009”, se arăta în mesajul de mobilizare a cetăţenilor.

Protestatarii se înmulţesc

Peste 40.000 de persoane au ieşit pe 3 mai la un alt protest organizat de PDA `împotriva guvernării corupte, a furturilor de proporţii şi transformării lor în datorie de stat şi împotriva presei controlate politic”. Jurnalistul Vasile Năstase a declarat în faţa mulţimii că în Republica Moldova a rămas funcţională o singură instituţie – poporul deşteptat. „Pe dumneavoastră ne bazăm şi doar împreună vom da jos guvernarea criminală. Vrem ca bandiţii să întoarcă cele 2 miliarde de dolari furate şi duse în Rusia”, a afirmat Vasile Năstase, menţionând că Guvernul şi Parlamentul trebuie să demisioneze in corpore, deoarece membrii acestor instituţii sunt cei care au furat poporul. El a declarat că în cel mai scurt timp PDA „va elabora o alternativă viabilă care va elimina de la guvernare persoanele vinovate de jaful comis din sistemul bancar şi le va băga în puşcărie”. După mitingul de protest, mulţimea s-a deplasat în marş de-a lungul bulevardului Ştefan cel Mare şi sfânt, scandând „Demisia”, „Jos Mafia”, „Unire”.

Confruntarea cu Partidul Liberal

Membrii şi susţinătorii Partidului Liberal au ieşit pe 7 iunie în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a susţine candidatura lui Dorin Chirtoacă la funcţia de primar al municipiului Chişinău. Când în Piaţă au ajuns şi susţinătorii PDA, la acţiunea de protest împotriva guvernării, între cele două tabere de manifestanţi s-a ajuns la altercaţii. Nemulţumiţi că liberalii au ocupat Piaţa Marii Adunări Naţionale, susţinătorii PDA i-au huiduit pe liderii PL care au urcat în scenă, dar şi pe artiştii care au cântat în susţinerea lui Dorin Chirtoacă. Ca reacţie, Dorin Chirtoacă a declarat că PL a rezervat Piaţa pentru această dată încă din mai 2012 pentru că a ştiut de atunci că va fi perioadă electorală.

Susţinătorii PDA au aprobat o nouă rezoluţie în cadrul acţiunii de protest organizate pe 7 iunie. Aceştia au cerut investigarea internaţională a „jafului secolului” în vederea depistării şi recuperării banilor furaţi, identificarea făptaşilor şi a beneficiarilor reali şi pedepsirea acestora. Manifestanţii au mai cerut demisia din funcţiile publice deţinute a factorilor de decizie responsabili pentru furtul din sistemul bancar.

Permanentizarea protestului

Protestul organizat de PDA a fost permanentizat în urma manifestaţiei din 6 septembrie 2015 când a fost desemnat un grup de reprezentare mandatat să negocieze cu autorităţile şi a fost adoptată o rezoluţie prin care se cere demisia conducerii Republicii Moldova. În Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău au fost instalate circa 300 de corturi şi permanenţa protestului este asigurată de aproximativ 1000 de oameni care stau în piaţă zi şi noapte.

DSC_2108

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente