O pagină a greșelilor întâlnite în capitală a fost lansată astăzi, 31 august, de Ziua Limbii Române, de către Direcția Cultură din cadrul Primăriei Chișinău.
„Pagina cu greșeli” are drept scop întreprinderea unor acțiuni concrete, pentru ca în spațiul public limba română și legile ei să fie respectate cu strictețe.
Anunțul despre lansarea acestei pagini a fost făcut de către șefa Direcției cultură, Lucia Culev, în cadrul ședinței operative a Primăriei ce a avut în dimineața zilei de 24 august. Proiectul este inițiat împreună cu colegii de la Casa limbii române, studenții și profesorii Facultății de Filologie a Universității de Stat din Moldova.
Pe pagină pot fi transmise greșeli gramaticale și stilistice întâlnite pe afișele, posterele, publicitățile, instituțiile publice din Chișinău. În așa mod se preconizează de a lupta contra acestor gafe văzute peste tot în oraș.
„Mulți locuitori ai capitalei observă greșeli și inadvertențe de exprimare în diverse inscripții etalate în oraș. Toți am dori să scăpăm de ele, să întreprindem ceva, pentru ca agramațiile să fie lichidate, iar pentru aceasta e nevoie ca ele să fie depistate și comentate”, se menționează pe pagină. „În acest sens, pagina noastră are ca scop sensibilizarea opiniei publice, a specialiștilor, a tineretului studios, precum și întreprinderea unor acțiuni concrete, pentru ca în spațiul public limba română și legile ei să fie respectate cu strictețe.”
„Îi îndemnăm pe toți cei care vor depista greșeli în inscripțiile de pe panouri, afișe, etichete, denumiri de servicii și produse, anunțuri, postere etc. să le fotografieze și să posteze pozele respective pe această pagină. Greșelile vor fi comentate de specialiști, care vor propune și soluția corectă și vor răspunde la întrebările celor interesați”, se conchide mesajul transmis tuturor cetățenilor.
Se informează, de asemenea, că în topul greșelilor este cuvântul „Întrare”. „Străzile orașelor noastre sunt împânzite de afișe, reclame, anunțuri, informații, care au devenit un element obișnuit al peisajului urban, dar, am putea spune, și o gramatică a greșelilor etalate la vedere.”
De precizat este că varianta „întrare” este influențată de pronunția familiară/regională a cuvântului, iar lexemul „intrare”, la fel ca și „intru”, „intri”, „au intrat”, „introducere” se scriu deseori greșit în special în lucrările elevilor și studenților.
Primăria menționează că cei care scriu/pictează/elaborează afișele uită că există și reguli ortografice, de multe ori redând cuvintele după cum se aude sau li se pare că sună bine. „Într-o scurtă plimbare prin orice cartier, se poate colecta o roadă destul de bogată de greșeli, care arată cum stăm cu gramatica”, afirmă funcționarii Direcției Cultură.