Cei 25 de copii, dintre care 17 născuți în familiile moldovenilor stabiliți în străinătate, timp de 8 zile au trăit un adevărat vis la tabăra DOR. Vezi și tu cum a fost unul din atelierele lor.
Despre copiii din diasporă, participanți în cadrul taberei DOR v-am povestit mai multe ori. Când aceștia abia treceau preselecția și când abia au ajuns în Moldova. Vizita cu prim-ministrul Iurie Leancă a fost cu siguranță unul din cele mai așteptate evenimente, dar copiii DOR-ului au avut parte și de alte evenimente interesante. Unul din atelierele la care și #diez a fost prezent, urma să-i învețe pe participanții taberei cum să-și construiască o casă, cu ajutorul meșterilor populari de la noi. După ce au terminat construcțiile mărețe, pline de creativitate, am reușit să stăm de vorbă care ne-au povestit câte ceva despre viața lor peste hotare.
Doina Cristina Botnaru are 16 ani și este din Chișinău și învață la liceul ”Ion Creangă”. Chiar dacă simte că participanții veniți din altă țară sunt diferiți, ea oricum se bucură de ocazia că poate să le povestească despre valorile românești pe care le avem acasă. În special i-a plăcut că datorită participanților veniți din Portugalia a reușit să învețe mai multe cuvinte în limba portugheză. Doina vrea să facă în viitor canto academic. Chiar dacă va trebui pentru asta să plece peste hotare, ea oricum va reveni înapoi în Moldova. Tare mult își dorește să-și facă studiile undeva în Germania, pentru asta chiar s-a apucat să citească ”Faust” de Goethe. Vrea să înțeleagă mai bine mentalitatea nemților. Cel mai mult din activitățile taberei DOR i-a plăcut atelierul cu lut, deoarece niciodată nu a avut această ocazie.
Alexandru Bondarciuc are 14 ani și locuiește cu părinții în Atena, Grecia. Chiar dacă este ultimul copil speră că în curând va avea un frățior sau o surioară și familia lor de trei persoane se va mări. A plecat pe tărâmul mitologic la vârsta de doi ani și a reugit să îndrăgească Grecia pentru tradițiile și cultura pe care o are. De aceea cel mai îndrăgit obiect la școală este istoria antică, unde chiar învață limba vorbită cândva în leagănul civilizațiilor. Pentru el limba engleză și baschetul au devenit hobby, dar se vede viitor medic. În fiecare an revine la Durlești, să petreacă timpul cu verișorii și rudele rămase acasă. Diminețile la tabăra DOR au fost cele mai speciale pentru Alexandru, deoarece toți se întâlneau împreună să-și ureze ”bună dimineața!” și se cuprindeau.
Adriana Codreanu are la fel 14 ani și locuiește împreună cu mama și sora în orașul Padova, Italia. Și așa cum le stă bine fetelor din familia lor, Adriana acum învață limbi străine. Mama ei lucrează traducător la primăria orașului, iar ea vrea să urmeze mai departe calea relațiilor internaționale. În ajutor îi vin și cele peste cinci limbi străine pe care le cunoaște. În fiecare an Adriana se întoarce la moșul și verișorii din Cahul, unde petrece o lună de vacanță. Spune că tinerii de la noi sunt mai prietenoși mai ”adevărați”. La tabără cel mai mult i-a plăcut City Quest-ul, când după întâlnirea de la Guvern au mers și au cutreierat prin centrul capitalei. Și dacă tot veni vorba de tabără atunci să știzi că despre DOR prima a auzit mama Adrianei, după care aceasta a aplicat.
Conform Biroului pentru Relațiilor cu Diaspora în final, cei 25 de tineri au propus organizatorilor să extindă programul pentru diferite vârste, să mărească numărul participanților și să lungească perioada de participare. Organizatorii au constatat că proiectul – pilot DOR și-a realizat scopul și obiectivele: de a sensibiliza tinerii din generația a doua de migranți cu privire la identitatea lor culturală.