Cum să trăiești simplu și avantajos cu un buget mic

travel-savings
Foto:PC: foxbusiness.com

Deprecierea leului din ultima perioadă pare să fi semănat panică în rândurile moldovenilor. Dacă unii au decis să ia cu asalt magazinele, procurând tot ce le-a căzut sub mână „pentru zile negre”, alții au ales să aștepte pentru a vedea ce va urma. Echipa #diez te sfătuiește să nu te alarmezi, ci să-ți adaptezi stilul de viață noilor realități. În cele ce urmează vom încerca să-ți demonstrăm că poți duce o viață fericită cheltuind, în același timp, mai puțini bani.

Viața este scumpă! Ai impresia că totul costă mai mult decât ar trebui și înainte să realizezi asta, tot salariul tău s-a terminat! Dacă vrei să afli modalități noi de a economisi, atunci urmează pașii de mai jos.

 

1. Mănâncă ieftin!

# Gătește singur! Astfel, prinzi doi iepuri deodată – mănânci sănătos și economisești o grămadă de bani. Cumpără ingredientele și gătește mâncare de casă. Vei fi uimit cât poți economisi alegând mesele sănătoase în locul produselor semifabricate nesănătoase și scumpe.

 

PC: descopera.ro
PC: descopera.ro

# Nu arunca mâncarea! Acest lucru este risipitor nu numai pentru că oamenii mor de foame într-un alt colț al lumii, dar și pentru că astfel irosești banii. Fie pregătește mai puțină mâncare, fie lasă porția neterminată pentru următoarea masă. O alternativă ar fi să congelezi alimentele din care poți prepara o altă porție mai târziu.

# Mergi la cumpărături cu o listă! Fă o listă de produse alimentare de care ai nevoie și rezumă-te doar la acestea. Suma din bonul de plată se poate dubla dacă alegi să decizi direct la magazin ce vrei să cumperi, pentru că, cel mai probabil, îți vor face cu ochiul anumite produse de care, de fapt, nu ai neapărată nevoie.

# Taie din ieșirile la restaurante sau cafenele. Cheltuim mai mulți bani decât credem mâncând în oraș. Mâncând acasă putem pune banii deoparte.

# Nu cumpăra produsele pe care nu le vei consuma doar pentru că sunt la reducere.

# Cumpără în vrac. Cumpărarea alimentelor neambalate este un mod minunat de a economisi bani. Articole de acest gen includ paste, crupe, cereale, produse conservate, condimente comune. Acestea fot fi găsite în magazinele en-gros și în unele supermarketuri.

# Compară prețurile. De ce să plătești în plus pentru un produs, doar pentru că are un brand mai cunoscut? Desigur, trebuie să iei în considerație și calitatea produsului. În cazul în care o marcă este un pic mai scumpă, dar și mai calitativă, atunci nu trebuie să economisești pentru ea.

 

2. Economisește pentru locuință și facturi!

# Încearcă să te muți într-un cartier mai ieftin sau, de ce nu, în periferia orașului. Cei mai mulți oameni alocă între 30 și 50% din bugetul lunar cheltuielilor pentru locuință. În multe cazuri, dacă vă deplasați într-un cartier mai ieftin, puteți economisi până la 50% pe costurile la locuințe. Nu este cel mai ușor lucru de făcut, dar îți poate salva o mulțime de bani. În plus, dacă stai cu chirie, nu îți va fi foarte greu să te desparți de actuala locuință.

 

PC: libertatea.ro
PC: libertatea.ro

# Găsește modalități de a-ți izola casa sau apartamentul. Dacă locuiești într-o zonă rece, s-ar putea să plătești mai mulți bani pentru încălzire. Prin izolarea într-un mod corespunzător a locuinței, vei economisi o grămadă de bani pe gaz sau energie folosită. O metodă ieftină și ușor de realizat pentru a izola mai bine casa este să-ți procuri perdele groase care pot fi închise, în scopul de a păstra căldura în casă peste noapte și în cele mai reci zile. De asemenea, poți căptuși cu burete sau cu silicon crăpăturile între geam și perete.

# Reduce timpul de utilizare a aparatelor electrocasnice. Acestea consumă multă energie, iar utilizarea lor iresponsabilă poate adăuga o mulțime de bani la facturile lunare. Nu lăsa ușa deschisă la frigider în timp ce decizi ce să gătești pentru cină. Nu include mașina de spălat vase pentru doar șase farfurii. Dacă îți va intra în obicei să folosești rațional aparatele electrocasnice, vei observa cum și sumele în facturi se vor micșora.

# Limitează timpul petrecut în fața ecranului. Dacă realizezi că petreci o tonă de timp vizionând emisiuni TV sau folosind un calculator, s-ar putea să economisești ceva bani pe lângă factura pentru electricitate, dacă vei petrece mai puțin timp făcând aceste activități. De asemenea, poți economisi dacă alegi să nu faci mai mult de o activitate în același timp. De exemplu, nu trebuie să privești televizorul în timp ce te joci la calculator.

 

PC: optimisman.com
PC: optimisman.com

 

3. Distrează-te cu mai puțini bani!

# Investește în distracțiile ce durează mai mult de o noapte. Jocurile de societate sunt o modalitate foarte bună de a te distra cu prietenii, în timp ce cheltui bani cât mai puțin posibil. Plătești o singură dată, dar poți juca ori de câte ori vrei, pentru toți anii înainte.

 

PC: geekbomb.net
PC: geekbomb.net

# Citește mai mult. Nu pedepsi cărțile doar pentru că profesorul de limba română din liceu te impunea să citești ceea ce nu-ți place. Cititul este distractiv, aproape gratuit și reprezintă o modalitate foarte bună de a petrece timpul într-un mod care îți va lăsa sentimentul de suflet împlinit. Dacă nu ai bani pentru a procura cărți în librării, poți utiliza, în sfârșit, cardul de bibliotecă, poți cumpăra adevărate comori de la buchiniști, la un preț mai mult decât rezonabil sau poți descărca cărți de pe internet. În acest sens, #diez ți-a recomandat 20 de site-uri de unde poți descărca gratuit și legal cărți.

# Fă-ți un cinematograf acasă. În loc să-ți cumperi DVD-uri scumpe, începe cu un mic cinematograf în camera de zi pentru prietenii sau familia ta. Organizează o petrecere cu floricele de porumb și jocuri și vizionează împreună cu prietenii un film pe care de mult v-ați dorit să-l vedeți!

 

PC: pixshark.com
PC: pixshark.com

# Călătorește ieftin. Călătoriile nu trebuie să fie ceva atât de scump, încât doar oamenii bogați să o poată face. Există o mulțime de domenii în care poți reduce cheltuielile. Alege cu grijă locul în care stai. Nu ai nevoie să stai la un hotel atunci când călătorești. #diez îți propune 32 resurse online unde să-ți găsești cazare ieftină atunci când călătorești. De asemenea, poți alege destinații mai puțin solicitate, care pot fi explorate cu bani puțini. Iată 5 țări pe care le poți vizita cheltuind mai puțin de 40 de euro pe zi. Alege cu grijă când să-ți cumperi biletele. Călătoriile în afara sezonului sunt, desigur, mult mai ieftine.

 

4. Fă alegerile potrivite!

# Stabilește-ți prioritățile. Gândește-te la ceea ce vei cheltui luna următoare și vezi de ce anume te poți lipsi. Fie cheltuiala este mică sau mare, dacă tai orice cheltuială care nu sunt necesară, poți economisi o mulțime de bani pe parcursul unui an. Avem tendința să ne gândim că avem nevoie de mult mai multe lucruri decât cele necesare cu adevărat. Încearcă să te gândești la ceea ce este mai important pentru tine: a face o schimbare în stilul de viață și a economisi bani sau a lupta mereu pentru a face rost de aceștia.

# Fă-ți un buget. Aceasta poate fi o modalitate foarte bună de a-ți controla venitul lunar și cheltuielile, ajutându-te să identifici modalități de a economisi bani și de a tăia cheltuielile inutile. Când poți vedea exact unde se duc banii, poți învăța cu ușurință să-i controlezi.

 

PC: quizzle.com
PC: quizzle.com

# Găsește metode mai ieftine de transport. Mașinile sunt scumpe. Cea mai simplă modalitate de a economisi în acest sens este de a utiliza transportul public. Da, o să îți ia mai mult timp pentru a ajunge unde vrei să mergi, dar poți folosi acest timp pentru a citi știrile și a verifica adresa de e-mail. Dacă ai o bicicletă este cu atât mai bine. Odată cu venirea primăverii poți să o scoți la plimbare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente